woensdag 7 december 2011

20 Years Ago Today: 584-589

'Voor de variatie alleen originals'... Zo eindigde ik maandag de laatste aflevering van 20 Years Ago Today. Bij het schrijven van die regel twijfelde ik even, want was het toch niet bijna tijd voor Jay & The Americans? Inderdaad, dat was vandaag twintig jaar geleden. In tegenstelling tot de voorgaande twee weken is deze wel tweedehands, zelfs al flink afgedraaid, hoewel ik in 1993 de originele uitvoering in een betere staat koop. Zoals ik al eerder zei, lag soul een beetje moeilijk bij mij rond 1991. De eerste drie singles van vandaag waren de enige die nog overgebleven waren, als er meer zijn geweest. Anno 2011 kan ik dan spijt hebben dat ik die gemist heb. Op zaterdag 7 december ging ik naar de vlooienmarkt in de Veemarkthal in Sneek en kwam thuis met de volgende selectie:

584 Give Me Your Lovin' (Mr. Olster)-John 'Kingsize' Russell
Een redelijke zeldzaamheid, deze single uit 1969 van de man die even later de 'hokie pokie' tot ons bracht. Deze single is op het Park-label, een jaar eerder had hij een langspeelplaat gemaakt voor Whaamm!!, welke ik ook in mijn verzameling heb. 'Give Me Your Lovin' is een beetje midtempo met een heerlijk aanstellerige Russell, maar bovenal een fijne novelty. Russell zou midden jaren zeventig pas echt goed doorbreken. In 1974 verzorgde hij ondermeer de zang op de platen van Spooky & Sue, maar zijn echtgenote stond optredens met Sue Chaloner niet toe en dus werd zijn plaats op de bühne ingenomen door Iwan 'Spooky' Groeneveld (ex-Swinging Soul Machine). Russell overleed twee jaar geleden.

585 Bed Of Roses-Judy Clay
Hoewel hoes als plaat optisch in nieuwstaat zijn, mist er een heel klein hoekje uit deze single, waardoor ik het zonder intro en eerste couplet moet stellen. Omdat veel Stax-materiaal mij te glad is, kan ik daar prima mee leven.

586 Peace Of Mind-Nancy Wilson
En dan is het tijd voor niet zomaar een klassieker. Dit is echt een hele grote favoriet van mij geworden. Zangeres Nancy Wilson (niet te verwarren met een later Heart-zusje) was erg veelzijdig en oogstte waardering in zowel de country-hoek als de jazz en mocht in 1968 ook een snufje soul proberen. 'Peace Of Mind' is door erg veel artiesten opgenomen, ik ken zelf ook nog de versie van Three Dog Night, maar zo'n geweldige performance als die van Nancy Wilson bestaat er niet!

587 Cara Mia-Jay & The Americans
In 1980 was Frits Spits al zo'n begrip met zijn Avondspits, dat toen hij een paar avonden achtereen een 'gouwe ouwe' uit 1965 draaide, ontstond er al heel snel vraag naar de plaat. EMI perstte maar een nieuwe single van 'Cara Mia' van Jay & The Americans, hoewel het plaatje al enige malen opnieuw was uitgebracht. Eind jaren zeventig bijvoorbeeld in 'The Spotlight Series' van United Artists, met 'Let's Lock The Door' op het b-kantje. Deze single vond ik twintig jaar geleden op de vlooienmarkt.

588 Sundown-Gordon Lightfoot
Over klassiekers gesproken... Lightfoot werd ook hier in den lande bekend dankzij 'If You Could Read My Mind' uit 1971, hoewel het nooit een hit werd. Viola Wills zou dat in 1981 doen met haar disco-versie. Gord's enige Nederlandse hit is dit ondergewaardeerde 'Sundown' uit 1974. Voor deze plaat mag je me 's nachts wakker maken! Heerlijk lome countryrock.

589 Honky Tonk Women-Rolling Stones
Over country gesproken. The Stones wisten al dat het nieuwe album van The Beatles 'Let It Be' zou gaan heten (Phil Spector was nog druk met het mixen ervan), om te kiften noemden zij hun langspeler 'Let It Bleed'. Op het album stond ondermeer 'Country Honk', een geslaagde parodie op de bluegrass. De single die het album moest inluiden was echter een opnieuw opgenomen versie van 'Country Honk', maar nu met drums en een stevig rockgevoel. Dat werd dus 'Honky Tonk Women'. Ik weet nog dat ik de single toen voornamelijk kocht vanwege de b-kant, 'You Can't Always Get What You Want'. Niet zozeer een kwispel, maar weet nog iemand in welke reclame dat zat? Had het iets met veilig vrijen te maken?

Vrijdag gaan we in polonaise een aankoop uit de vijf gulden-bak van Sunrise vieren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten