maandag 23 februari 2015

Schijf van 5: Raddraaien



Het is gisteren een uiterst geslaagde dag geweest. Ik had W. voor het laatst gezien in het laatste weekend van september en had toen beloofd nog eens een strandwandeling te doen bij een najaarsstorm. Volgens mij is het Specialized-weekend de enige die in de buurt kwam van zoiets dergelijks en dus kwam het er niet van. Het begon zaterdagochtend met een spontaan sms-je van haar kant. Ik had op de wekkerradio het weerbericht gehoord en dat klonk goed: Droog, zonnig en zes tot acht graden. Wie gisteren buiten de deur heeft gekeken, zal het kunnen beamen: Er stond een gemene koude wind die de gevoelstemperatuur een stuk lager bracht. We zijn van Wassenaar door het duingebied naar het strand en toen naar Katwijk gelopen. Wind in de rug, maar we zijn vernikkeld als we op de boulevard komen. Om acht uur ben ik weer thuis en moet ik mezelf oplappen voor de radioshow. Na afloop ben ik meteen gaan slapen. Vandaag een dubbel bericht. Eerst de Schijf van 5 Raddraaiers uit 2013 en straks de Week Spot van week 9 in 2012. We beginnen woensdag immers met de aftelling...

Nog even in het kort uitleggen wat het Raddraaien is? Het idee ontstaat in de eerste maanden van 2012 als '20 Years Ago Today' steeds meer 'onmogelijk' wordt. Als ik die serie had doorgezet, was Soul-xotica een veredelde '20 Years Ago Today' geworden en dat wil ik niet. Het eerste idee vergt nogal wat werk. Ik wil 5000 singles selecteren en deze een willekeurig cijfer geven om vervolgens de lezers steeds een nummer te vragen. Omdat ik in april nog steeds niet daaraan ben begonnen, besluit ik in de singles-bakken zélf te tellen. Iedere keer een cijfer vragen is te bewerkelijk en dan blader ik eens door de Gouden Gids. Ik zoek een branche waar er veel van zijn en waar de huisnummers divers zijn. Zo kom ik uit bij de kappers, want menig thuiskapper kan op de hoogste etage van een flat wonen. Het aanbod van kappers in de regio Zwolle van de Gouden Gids van 2012/13 is dus bijna drie jaar het uitgangspunt bij Raddraaien. Ik heb in die drie jaar over artiesten en groepen geschreven die anders niet aan bod waren gekomen, maar heb ook platen en artiesten 'ontdekt' dankzij de rubriek. Voor deze Schijf van 5 heb ik vijf berichten uit 2013 geselecteerd waar ik écht iets van heb opgestoken.

5. Don't Change Me Now-Mavis Staples (23 maart 2013)
Nee, ik weet genoeg te vertellen over Mavis Staples en dus is dit niet een voorbeeld zoals de andere vier. Ik waardeer Mavis al voor dit bericht op Soul-xotica, maar door 'mijn liefde' op papier te zetten, heeft de liefde een zekere vorm gekregen. Ik heb kort daarop ook 'Melody Cool' op single gekocht, de samenwerking van Mavis met Prince uit 1990. Hoewel ik niet kapot ben van alles wat de grote kleine man uit Minneapolis heeft geproduceerd of voortgebracht, kan ik deze single erg goed waarderen. Ik had bij de voorbereiding van deze Schijf stiekem gehoopt op Henk Wijngaard, maar die heb ik blijkbaar pas in 2014 behandeld. Bij die laatste begint het met hoongelach, maar tegen het einde van het bericht heb ik héél veel respect voor de man gekregen. Henk doet helaas niet mee, maar Mavis lijkt me een goede vervanger.

4. Loop Di Love-Juan Bastos (4 februari 2013)
Een jaar of twintig geleden word ik vaak uitgescholden voor Bennie Jolink. Nee, dat hoeft niet tussen aanhalingstekens, want ik vind het zelf niet echt een compliment. Het gaat dan voornamelijk om mijn uiterlijk: Het krullende zwarte lange haar en vaak een slordig baardje. Tegenwoordig wordt mijn naam wel eens in verband gebracht met iemand die ik niet kan luchten: Leo Blokhuis. Voorlezen uit een boekje kunnen we allemaal. Ik ga mezelf niet op de borst kloppen, maar een kenner is iemand met parate kennis en dat ontbeert Blokhuis. Tot mijn amusement ontdek ik op 4 februari 2013 dat Blokhuis geen antwoord heeft op wie Juan Bastos is. Inderdaad, je hoeft niet alles te weten, maar in geval van Juan Bastos is toch nog aardig wat te vinden. Bijvoorbeeld dat de man Rolf Steitz heeft, een Duitser is en geen greintje Spaans bloed heeft in zijn aderen. Dat de plaat er niks beter van wordt, is slechts bijzaak.

3. Wat Heb Ik Voor 'N Wijf-Willem Wip (5 september 2013)
,,Heb je ook piratenmuziek?", is een vraag die ik nog wel eens krijg. Meestal volgt daar een stellig 'neen' op, maar er zijn een paar uitzonderingen. Zo ben ik al jaren in het trotse bezit van de piraten-klassieker 'Onze Poes En Buurman's Kater' van The Evening Stars en de nummer drie uit deze Schijf behoort ook toe aan dat genre. Ik ontdek vlak vóór het Raddraaien dat een forum-vriend Willem Wip heeft geïdentificeerd. Het blijkt niemand minder te zijn dan Johnny Blenco. Deze zanger heeft in de jaren zestig al enkele hits en neemt in de begin jaren zeventig duetten op met Anja. En die hebben we ooit nog te gast gehad in de Schijf van 5 van parlando's. 'Waarom Kwam Jij Toch In Mijn Leven' bevat de meesterlijke parlando: 'Als jij morgen hoort, dat ik mezelf heb vermoord, weet dan dat dit mijn laatste wanhopig bewijs was van mijn liefde voor jou'. In geval van Willem Wip en de titel blijkt dat het op papier leuker is dan in werkelijkheid.

2. Big Bamboo-The Merrymen (16 november 2013)
Op 16 november 2013 doe ik nogal een bekentenis: Ik koop 'Big Bamboo' als veertienjarige met mooie rapportcijfers voor Engels. Ik word eruit gestuurd tijdens seksuele voorlichting bij het vak biologie, dus dat heb ik op mijn 39e nog steeds niet begrepen... Ik ga niet zeggen dat seks 'vies' is, maar ik ben evenmin bezig met dubbelzinnigheden. Nu kan ik ook gaan oppassen daarmee, want ik lees net dat Blogger seksistische illustraties in de ban gaat doen en dat berichten van dien aard voortaan alleen nog te zien is wanneer je 'volger' bent. We zullen zien wat dat gaat betekenen voor de 'assistentes' van de Soul-x-rated... Als ik eenmaal de tekst van 'Big Bamboo' ga begrijpen, ben ik inmiddels dik in de twintig en het brengt toch wel een beetje het schaamrood op de kaken. Van dit bericht vind ik het leukste om te ontdekken dat The Merrymen na vijftig jaar nog immer actief is en buiten een jaarlijks optreden in Canada uitsluitend in een reservaat optreedt.

1. Do You Love Me-Ken Bee (19 april 2013)
Ik zit inmiddels in de negende serie Raddraaien en dat betekent dat ik in de afgelopen jaren ruim 250 singles heb behandeld. Het komt regelmatig voor bij de voorbereiding dat ik uit kom op singles die al in Raddraaien heb gehad of waar ik anders al eens over heb geschreven. Dan zijn er ook nog de exoten waarvan helemaal niks te vinden is en waar ik zelf ook geen leuke herinnering bij heb. In zo'n geval mag ik maximaal twee keer verder tellen, maar aan het einde van die drie móet ik een keuze maken. Ik weet helemaal niks over Ken Bee, heb de single nauwelijks gedraaid en veel herinneringen heb ik dus ook niet. Tot mijn grote verrassing blijkt er informatie te bestaan over Ken Bee. En zo ontdek ik dat Ken Bee niemand minder is dan Donald Edgar Backus. Een Duitser die in 1956 in Pittsburgh terechtkomt vanwege zijn dienstplicht en kort daarop zanger wordt van The Del-Vikings. De doowop-groep die even daarvoor heeft gescoord met 'Come Go With Me'. In de begin jaren zestig heeft Backus een Nederlandse hit met 'Das Kleine Wunder Vom Grossen Glück' ook in ons land een hit. ,,En zo zie je maar weer... Een, op het eerste gezicht, totaal niet interessante plaat blijkt een hele mooie achtergrond te hebben. Dat is precies wat het Raddraaien zo leuk maakt", schrijf ik in de finale van het bericht.

Woensdag begin ik met de beschouwingen van steeds een jaar Soul-xotica. Dat betekent dat het zondag '2014' is en dat is precies het jaar dat ik ook in de Schijf van 5 wilde doen. Ik moest even nadenken over een onderwerp, maar ik heb eentje gevonden! Eind 2013 begin ik met 'Van hit naar her' en daarmee is dat wel een rubriek van 2014 geworden. Volgende week kies ik de vijf meest opvallende artiesten en groepen uit die in deze serie voorbij zijn gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten