zondag 15 februari 2015

Schijf van 5: Soul-x-rated



Op zichzelf is het nog niet eens zo lang geleden, maar toch kijk ik op het moment naar de verhalen over de Soul-x-rated alsof het halverwege de vorige eeuw is. Sommige afleveringen ben ik zelfs helemaal vergeten! Ik heb eind februari 2013 net mijn Podomatic-account leeg gehaald en de podcasts op 'c' gezet als de laptop 'klapt'. En zo is alles in één klap weg en staat er niks meer op Podomatic. Ik heb nog een handjevol over. De vroegste is de top 20 van de Blauwe Bak Top 40 van het tweede kwartaal van 2012 en samen met de Soul-x-rated van 25 juli (waar ik blijkbaar niet over heb geschreven) zijn dat de enige Nederlandstalige podcasts uit die tijd. Hetzelfde weekend beloof ik een stel Engelsen een Engelse podcast te maken en dat is de ommekeer met alle gevolgen van dien. Ik heb geen moment spijt gehad en ik voel me evenmin schuldig. Het is gewoon veel fijner om nu honderd procent legaal voor een station te werken, maar Robbie Williams heeft ongetwijfeld liedjes van George Michael en Elton John gezongen voordat die zijn eigen muziek kon maken. Ik beschouw de podcasts als een soort van demo's. Zo gezegd heb ik slechts een paar, de nummers drie en vijf uit deze Schijf zijn niet meer in mijn bezit.

Ik maak begin 2012 kennis met het fenomeen middels de 'sales shows' van Rarenorthernsoul in combinatie met Soul Sam's 'Manifesto'. Het is vooral aan de eerste te danken dat ik met podcasts ben begonnen. Zo professioneel als Steve Jeffries is in de platenhandel, zo 'onbeholpen' klinken de podcasts. ,,Dat kan ik ook!", denk ik op een bepaald ogenblik. Ik ben dan juist aan het rondkijken voor andere apparatuur, waaronder een mixertje. Deze mixer moet opeens een usb-uitgang hebben, beslis ik ter plekke. Het is half mei als de Behringer VMX 100 USB arriveert en nog dezelfde avond publiceer ik de eerste Soul-x-rated. Eigenlijk ben ik wel blij dat die eerste podcasts van de aardbodem zijn verdwenen. Op zaterdag 1 september publiceer ik de Soul-x-rated van de gecombineerde week 34 en 35. Een weekend waar ik nog graag en met genoegen aan terug denk en deze podcast heeft daarin bijgedragen. Gelukkig heb ik de speellijst nog, maar anders was ik hem wellicht tóch vergeten. Die zet ik vandaag op 5.

,,Volgende week is er weer een gewone Soul-x-rated", roep ik aan het einde van de 'speciale' Soul-x-rated die op vier staat. Een week geleden was ik bij Peter om singles te ruilen, in 2012 deden we iets soortgelijks in Nijeveen. De 'vangst' daaruit heb ik toen in twee podcasts uitgesmeerd. De nummer vier is de Soul-x-rated van week 44 en behelst het tweede deel. Toch komt de Week Spot, die naam bestaat dan pas, uit 'eigen doos' en draai ik ook The Formations die ik van Albert heb gekregen. De grap aan die podcast is...? Er komt geen volgende. Een week later maak ik mijn debuut bij Wolfman Radio en dat is meteen ook het einde van de Soul-x-rated. Dit is een podcast waar ik nog geregeld naar luister!

Op nummer drie staat de grote 'boosdoener'. Ik zit op dat moment op een Nederlands muziekforum en maak daarvoor iedere zondag een podcast. Zelfs 'The 7" Collection' ontstaat uit die podcasts. Helaas, ik ben ze allemaal kwijt. Intussen ben ik op Facebook actief geworden in een Engelse Northern Soul-groep en daar beloof ik een Engelstalige podcast te maken. Ik combineer dit met het muziekforum en op 6 augustus 2012 verschijnt 'The Sunshinepitcher'. Op het forum heet de serie namelijk 'De Zonneschijnwerper'. Een nachtmerrie! Ik doe alleen 'one-takes' en bij één van de eerste pogingen gaat het van een leien dakje tot de aftiteling. Daar begin ik te stamelen en hetzelfde moment heb ik het venster al gesloten. Wéér overnieuw! Ik overdrijf niet: De opname van 'The Sunshinepitcher' neemt bijna vijftig 'takes' in beslag. Ik begin op zaterdag en op maandag móet het gebeuren, want ik heb die nacht ervoor wakker gelegen. 'Het moet maar zo', blijkt goud te zijn in de oren van de Engelse luisteraars. Ik maak een week later nog één Nederlandse maar als ik daar twee zure reacties op krijg, is het voor mij klaar als een klontje: Ik ga door in het Engels!

Bij Wolfman Radio staat de doodstraf op het verspreiden van podcasts. Toch zit ik aanvankelijk met een 'probleempje'. Ik meen maar dat ik een contract van een jaar ben aangegaan met Podomatic en dat de 'account' hiermee twintig dollar per maand kost. In februari 2013 blijk ik toch heel gemakkelijk de boel te kunnen 'cancellen', maar in januari lijkt het alsof ik nog vijf maanden gebonden ben aan Podomatic. Héél stiekem publiceer ik nog twee podcasts. In februari is dat feitelijk wat ik nu doe met 'The Vinyl Countdown - The 7" Collection', alleen heb ik nu drie volgers elk een lijst gestuurd met de inhoud van een jaren zestig, zeventig en tachtig-bak. Dat blijkt de laatste. Op 30 januari 2013 publiceer ik de 'Allsods'. Een mix van recente single-aankopen en album-tracks. Ook die beluister ik nog regelmatig en mag nu op twee.

Zaterdag 15 september 2012. Eigenlijk een hele gewone dag, maar toch als de dag van gisteren. Ik weet niet meer waar ik naartoe wil, maar ik heb een heel ambitieus fietsplan in gedachten. Ik neem een thermoskan koffie mee. Op ene of andere manier 'wil' het niet. Op Eursinge, nauwelijks zes kilometer van huis, drink ik de thermoskan leeg en fiets naar Meppel. Onderweg zie ik nog een eekhoorntje. Ik ga langs beide kringloopwinkels in Meppel en koop een vracht singles. Bij thuiskomst ben ik klaar voor de opname van de Soul-x-rated van week 37 en zet daarin de nieuwe aanwinsten centraal. Hierin ontdek ik 'Love Song' van Mike Starrs. De volgende dag loop ik Nijeveense Bovenboer om met deze Soul-x-rated op de hoofdtelefoon. Sindsdien draai ik hem zo nu en dan en ik moet zeggen: Qua techniek en presentatie is het niet altijd de beste (dat laatste is zeer persoonlijk natuurlijk...), maar dit is een Soul-x-rated die me keer op keer doet verbazen. Deze moest dus maar op nummer 1 in deze Schijf van 5. Kan ik nog aanvullen dat de dame op de foto het bericht over de Soul-x-rated van week 40 heeft begeleid. Een unieke foto van een sexy dame die een plaat op de goede manier vasthoudt! De podcast zélf heeft niet hele goede herinneringen...

Volgende week zondag ga ik een Schijf van 5 samenstellen over het Raddraaien. Ik ga uitsluitend naar plaatjes kijken die in 2013 in deze rubriek hebben gestaan en kies daaruit de 'verrassingen'. Plaatjes en artiesten waarvan ik niks weet of geen hoge pet van op heb, maar dat door het Raddraaien is veranderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten