vrijdag 20 februari 2015

Singles round-up: februari 4



De singles uit Chicago zijn woensdag binnengekomen, maar dat zijn er slechts vijf. Omdat ik elk moment twee uit Engeland verwacht en ik vandaag een plaatje in Amerika heb gekocht dat ook meteen op de bus is gegaan, wacht ik nog even met dat vrachtje. Wellicht kan die 'dure' ook nog mee als ik hem snel in huis heb en ik zit te twijfelen om nog eentje uit Duitsland te bestellen die ook snel binnen kan zijn. Woensdag krijgen jullie, zoals het nu lijkt, het vijfde deel van de 'Round-up' met de soulvolle aanwinsten. Ik heb gisteren post gelopen in Meppel en omdat ik vroeg klaar ben en een boodschapje in Meppel heb, kijk ik even bij beide kringloopwinkels. Ik ben er dit jaar nog niet geweest, dus het moest weer eens. Weinig nieuws in beide winkels, in geval van De Kring neem ik een paar singles mee die ik in december heb laten liggen. Normaal gesproken splits ik ze al snel op in twee berichten omdat het totaal zeventien singles zijn, maar omdat het feitelijk niets bijzonders is, hou ik het kort. Er zitten immers een paar 'vervangende' exemplaren tussen.

* Abba- Money Money Money (NL, Polydor, 1976)
Die heb ik nog niet met fotohoes en deze oogt wel fraai. De single heb ik nog niet gedraaid, maar minder dan mijn oude exemplaar kan die nauwelijks zijn. Verder zouden jullie kunnen weten hoe ik tegenover Abba sta, dus dit is eentje voor in het archief.

* Aphrodite's Child- Rain And Tears (NL, Mercury, 1968)
Een beetje armoedig. Ik heb nog steeds mijn eerste exemplaar uit 1991 welke al krom is als ik hem koop. Ik haal het bij een curiosa-winkel in Franeker dat de rare gewoonte heeft om een kraam buiten de winkel te zetten bij mooi weer. De boeken en andere snuisterijen kunnen best tegen een paar liter zonneschijn, maar de singles hebben daar beduidend meer moeite mee. Dit exemplaar is vlak en lijkt in een redelijke staat. Het heeft een neutraal hoesje en niet de fotohoes als hierboven. 'For the time being' kan ik het wel doen met deze, ik ga sowieso geen recordbedragen betalen voor deze plaat.

* Tina Charles- Love Me Like A Lover (NL, CBS, 1976)
Met het oog op 'Floorfillers' heb ik gisteravond een paar singles vluchtig beluisterd. Ik heb enige hoop bij deze van Tina Charles, maar het ding verdwijnt al snel weer in de fotohoes. Op een gekke manier vind ik 'You Set My Heart On Fire' nog wel leuk, 'I Love To Love' is al meer van hetzelfde en deze 'Love Me Like A Lover' heeft weinig impact op mij. Ook voor in het archief!

* Hot Chocolate- You'll Never Be So Wrong (NL, Rak, 1981)
Geschreven door vader en zoon Wilde: Ricky en Marty. Kim Wilde zit immers ook op het Rak-label. 'You'll Never Be So Wrong' is een leuk popliedje, maar mist iets ten opzichte van de grote hitsingles van Hot Chocolate. Wel aardig om eens in 'The Vinyl Countdown' te draaien.

* Jolley & Swain- Soul Street (NL, Dureco, 1985)
Bij deze single weet ik echt niet wat ik moet gaan verwachten. Ik weet dat Jolley & Swain hebben gewerkt met Bananarama, maar 'Soul Street' is me ontgaan als tienjarige. Het is een leuk jaren tachtig-instrumentaaltje, maar niets wereldschokkends.

* Madonna- Who's That Girl (NL, Sire, 1987)
Het is een rare trend die ik helaas steeds vaker zie bij kringloopbedrijven. Het lijkt wel alsof Madonna opeens de status van The Beatles en Elvis Presley heeft gekregen. Een verfomfaaide single van Madonna moet al snel een paar euro meer kosten dan een reguliere single. Gelukkig kan ik deze gewoon voor een pleurootje mee krijgen. Ik ben nooit kapot geweest van het nummer, maar hij ontbreekt nog in de collectie.

* Rod McKuen- Soldiers Who Want To Be Heroes (NL, Warner Bros., 1971)
Ik volg het voortgezet onderwijs van 1988 tot en met 1992. De meeste, oudere, docenten zijn hippie geweest en ook de schoolboeken lijken te zijn geschreven door bloemenkinderen. Ik herinner me uit het lesboek voor Nederlands dat Rod McKuen daarin wordt voorgesteld. Eigenlijk wel realistisch. Dat een zanger met ogenschijnlijk simpele liedjes zomaar tot tweemaal toe op nummer 1 kan eindigen te midden van glamrock en progressieve popmuziek. 'Soldiers' is volgens mij ook al een paar jaar oud als het zich nestelt op de eerste plaats in de Top 40. Dit exemplaar is erg fraai met fotohoes en daarom mag die mee!

* Malcolm McLaren- Un Bel Di Vedremo (Duitsland, Virgin, 1984)
Ach natuurlijk is het een draak! Wat die maffe McLaren heeft bezield in die tijd is nog steeds een raadsel, 'Un Bel Di Vedremo' is wellicht de meest onwaarschijnlijke hit geweest in 1984. 'Rondo Russo' is een jaar eerder? Ik ga vanavond eens kijken wat de reactie in de chatroom is van 'The Vinyl Countdown', want de luisteraar krijgt de volle zes-en-een-halve minuut voor de kiezen!

* Stephanie Mills- Never Knew Love Like This Before (NL, 20th Century, 1980)
Al jaren een enorme Blauwe Bak-favoriet. Alleen wil het geval met mijn oude exemplaar dat in het laatste stukje een gemene 'hanger' zit die ik maar niet kan verwijderen. Ik heb even mijn zinnen gezet op een Engels exemplaar, vanwege het betere geluid, maar de eerste exemplaren van Buydiscorecords klinken niet bepaald jofel. Sinds een paar weken biedt Rarenorthernsoul hem opeens aan. De plaat zit in Engeland duidelijk in de lift, want de prijs van vijf pond lijkt gerechtvaardigd. Ik heb in december deze laten liggen, maar nu mocht hij mee. Het draait nu wel probleemloos van begin tot einde en eigenlijk is vijftig cent de ideale prijs van zo'n single.

* Mistral- Jamie (NL, CNR, 1977)
Ja, natuurlijk weet ik dat er geen fluit aan is, maar ik heb nu de drie Mistral-hits compleet met fotohoes.

* Nicole- Don't You Want My Love (NL, Portrait, 1986)
Niet te verwarren met dat Duitse mokkel, waarvan de dochter als twee druppels water lijkt op moeder ten tijde van het Eurovisie Songfestival. De Amerikaanse Nicole wordt na 'Don't You Want My Love' min of meer verplicht om haar achternaam te gebruiken in Europa. Ik heb een opvolger van deze single, een duet met Timmy 'Why Can't We Live Together' Thomas, en dat is toegeschreven aan Nicole McCloud. Zo lekker als 'Don't You Want My Love' zal ze echter niet meer maken.

* Elvis Presley- A Fool Such As I (Duitsland, RCA, 1960)
Het begint al af te nemen, maar Elvis en The Beatles voor een euro of minder móet ik meenemen. In geval van Elvis kan ik vaak ook wel een 'upgrade' gebruiken, hoewel ik deze nog niet naast mijn oude exemplaar heb gelegd.

* Rose Royce- R.R. Express (NL, Warner Bros., 1981)
Sinds 'Floorfillers' ben ik soms te porren voor een disco-kneiter als deze. En het is spotgoedkoop...

* Demis Roussos- Forever And Ever (NL, Philips, 1973)
Enerzijds een geheugensteuntje dat ik Demis nog eens in de schijnwerpers moet zetten in 'The Vinyl Countdown', anderzijds meen ik dat ik hem niet zó fraai met fotohoes heb.

* Paul & Barry Ryan- Don't Bring Me Your Heartaches (UK, Decca, 1965)
Ik heb jaren geleden al eens een andere single gekocht van dit duo en het is op papier leuker dan in werkelijkheid. Drie jaar later zal Paul broer Barry voorzien van 'Eloise' en twintig opvolgers die allemaal hetzelfde klinken. Op deze single tapt het duo met behulp van Les Reed uit het vaatje van The Searchers en beide kanten lijken sprekend op elkaar zonder dat ik de stoel ervoor uit kom. Enkeltje 'Vinyl Countdown' en daarna in het archief.

* Gino Vannelli- People Gotta Move (NL, A&M, 1974)
In de zomer van 2005 draai ik op een tuinfeest waar het krioelt van snelle zakenmannen en reclame-mensen. Het thema is 'seventies' en omdat ik bij de organisator in de platenkast heb mogen snuffelen, voeg ik ook 'People Gotta Move' van Gino Vannelli toe aan mijn set. Een paar maanden later hoor ik hetzelfde nummer als onderdeel van een ANWB-reclame en roep in die tijd dat een reclamemaker die avond inspiratie heeft opgedaan op dat tuinfeest. 'Make that the cat wise'. Het oude exemplaar heeft de tand des tijds niet doorstaan en de single bij De Kring heeft het fotohoesje. Hij is fors duurder dan de rest, maar liefst dertig cent! Voor tachtig cent kan ik weer even vooruit.

* Hans Vermeulen- I Couldn't Stay Away From You (NL, Mercury, 1976)
Ik heb eens gelezen dat de eerste elpee van Hans Vermeulen in het hoekje zit van Stevie Wonder en dus ben ik nieuwsgierig naar deze single. Nee, dit gaat geen favoriet worden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten