dinsdag 17 februari 2015

Raddraaien: Hearts Of Soul & Marius Monkau



Twee radioshows op zaterdag en de zondagavond is al 'vermoeiend', maar desondanks erg leuk. Gisteren nam ik echter iets teveel hooi op de vork. Eerst tot half twee op zondagavond 'The Vinyl Countdown', elf uur 's ochtends 'The Bed & Breakfast Man', daarna even werken en 's avonds om elf uur opnieuw 'in de lucht' met 'From The Catacombs'. En toen was ik 'op'. Vandaar dat jullie vandaag twee berichten ontvangen, eerst een aflevering van Raddraaien en straks de kersverse Week Spot. En dat laatste bericht is dan tegelijk de 1800e sinds het begin van Soul-xotica. De Raddraaier laat zich vandaag maar moeilijk pakken. Ik hoef slechts elf platen te tellen vanaf 'Pretty Woman' van Juicy Lucy. Eerst kom ik op 'Ruthless Queen' van Kayak, maar van die band heb ik al eens het verhaal verteld. De volgende is De Kermisklanten die ik vrolijk oversla. De reden waarom dat ding in mijn bakken zit? Tja, hij was te grappig om te weigeren voor een euro. De volgende moet dan maar deze exoot worden: 'Oh Here Jezus' van Marius Monkau & The Hearts Of Soul. Overigens vermeldt het label dit andersom en de single staat bij mij dan ook onder de 'H' van Hearts of Soul.

Ik laat in dit verhaal Marius Monkau buiten beschouwing. Er is immers genoeg te vertellen over Hearts Of Soul. De groep bestaat uit drie zussen: Bianca, Stella en Patricia Maessen. De meiden worden geboren in het exotische Harderwijk, maar wonen in hun meest succesvolle periode in Veghel. Er staat me iets van bij dat het trio betrokken is bij het legendarische concert van Aretha Franklin in 1968 in het Concertgebouw, toch vermelden de bronnen dat Aretha wordt begeleid door The Sweet Inspirations. Dan ga ik maar snel door naar het 'veilige' gebied. In 1969 krijgt Hearts Of Soul een platencontract bij het Relax-label van Willem Duys, kort daarop gevolgd door Park. Hoewel de dames kunnen rekenen op steun van Radio Veronica wil het aanvankelijk niet vlotten. In februari 1970 is er een relletje op de burelen van Veronica. De Alarmschijf is inmiddels zó belangrijk gebleken dat de medewerkers van Veronica samen komen om de nieuwe Alarmschijf te bepalen. De meeste stemmen gaan voor 'Voodoo Woman' van Simon Stokes & The Nighthawks, maar plots beroept programmaleider Jan Van Veen zich op een, nooit in de praktijk gebrachte, zin in zijn taakomschrijving. Hij heeft dus het laatste woord en bepaalt dat 'Fat Jack' Alarmschijf moet worden. Van Veen stapt dezelfde week nog op en Rob Out neemt zijn functie over. Het is echter te danken aan deze stap van Van Veen dat Hearts Of Soul haar enige Top 40-notering krijgt. Drie maanden nadat het aanvankelijk in de Tipparade is gestrand, bereikt het een bescheiden achttiende plek in de Top 40.

Hearts Of Soul heeft de nodige Songfestival-ervaring. In 1969 zingt het in de achtergrond van Rob De Nijs' inzending voor het Nationale Songfestival. Lenny Kuhr wint niet alleen dat, maar is in 1969 één van de winnaars. Het daaropvolgende jaar doet Hearts Of Soul zélf mee aan het Eurovisie Songfestival, maar de regels schrijven voor dat alleen solisten mogen deelnemen. Zodoende treedt de groep op als Patricia & Hearts Of Soul, maar hun 'Waterman' legt het af tegenover 'All Kinds Of Everything' van Dana. 1971 lijkt een rustig jaar voor Hearts Of Soul, maar niets is minder waar. Het trio treedt op in nachtclubs en doet studiowerk voor onder andere Dusty Springfield en Rika Zarai. In 1972 is dan een kleine opleving met de single 'It's Great Fun' en neemt het met zanger Marius Monkau 'Oh Here Jezus' op. De laatste single bereikt niet de hit- of tipparade, maar is desondanks erg geliefd in gelovige kringen. Hoewel in 1974 in Engeland de single 'Love Not Money' verschijnt als Hearts Of Soul is die groep een jaar eerder opgeheven. Het steekt de landsgrens over naar België waar het met Luc Smets, voorheen van The Pebbles, Dream Express opricht. In 1977 komt het trio onder die naam uit voor België met 'A Million in 1, 2, 3', de eerste keer dat het land een volledig Engelstalige inzending heeft. Net als 'Waterman' in 1970 bereiken ze wederom een zevende plek in het eindklassement. Het liedje is de tweede tipnotering in ons land. In 1976 trouwt Bianca met Luc. In 1979 scheiden de wegen van de dames. Patricia stapt over naar de band Passenger en de rest gaat door als L.B.S. (Luc, Bianca, Stella). Stella is intussen ook nog op eigen houtje actief als Stella Mason en vertegenwoordigt België in 1982 op het Songfestival. Patricia is echter de enige van het stel dat een beetje van een triomf op het liedjesfestival kan meegenieten. Zij zit in 1986 in het achtergrondkoortje van Sandra Kim. Een jaar later doet ze hetzelfde opnieuw bij Plastic Bertrand, maar dat levert geen overwinning op.

Op 15 mei 1996 overlijdt Patricia, slechts 44 jaar jong. Bianca zingt met haar jongere zus Dorien in 2008 in een coverband en twee jaar later wordt de naam Hearts Of Soul uit de mottenballen gehaald. Stella, Bianca en Dorien brengen in september 2010 de single 'Suddenly You' uit, maar dat levert weinig op. Sindsdien is het dan ook angstvallig stil rond de zussen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten