vrijdag 27 februari 2015

2012- I'm gonna change!



Dit lijkt op het eerste gezicht een 'normaal' bericht op Soul-xotica. Een scan van een platenlabel gevolgd door een lap tekst. Bij 2010 en 2011 heb ik gekozen voor 'iets anders', maar bij 2012 ontkom ik niet aan de platenlabels. De titel is geïnspireerd door de 'stormer' van The Velours, maar bij nader inzien vind ik deze van The Flirtations beter passen. The Flirtations is immers de groep die me in 2004 heel voorzichtig op het spoor heeft gezet. Het Northern Soul-virus heeft me in 2012 flink te pakken. Ik begin in januari als een 'groentje' aan het oppervlak en duik middels de 'Northern Soul Jukebox' steeds dieper in de oceaan van onontdekte lekkernijen. De afgelopen twee dagen heb ik dezelfde 'Jukebox' opnieuw doorgespit en heb alle liedjes die ik nog niet goed ken op mijn mp3-speler gezet. De ontdekkingstocht begint in 2015 weer van voren af aan! Waar 2010 en 2011 doorspekt is van persoonlijke belevingen en waarbij de muziek als soundtrack mag dienen, daar lijkt het in 2012 precies andersom. Een jaar vol muziek! Dat 2012 een belangrijk jaar ging worden, daar had ik wel een zeker geloof in, maar dat het dit zou inhouden?

In de eerste maanden van 2012 ben ik een kapitalist met twee huizen: Eentje in de stad en een tweede huis op het platteland. Omdat ik een geweldig bedrag mee krijg vanuit Steenwijk, de landelijke verhuisvergoeding omdat dit huis gesloopt gaat worden, heb ik besloten het 'rustig aan' te doen en Steenwijk een paar maanden aan te houden. Daarbij komt eind januari de winter ook nog eens op gang en in Nijeveen staat geen kachel. Het is kiezen tussen spul in Nijeveen neerzetten en laten verpieteren of de kachel verhuizen naar Nijeveen terwijl mijn spul in Steenwijk staat te verpieteren. Omdat ik uiteindelijk toch deze kachel in Nijeveen wil zetten, staat het kopen van een tijdelijke kachel niet op mijn lijstje. Het huis staat twee maanden nagenoeg leeg, dan wordt de vloerbedekking gelegd en op vrijdag 16 maart steek ik over. Dat is tevens de aanvang van het voorjaar, dus de kachel wordt niet eerder aangesloten dan in november. De mp3-speler met een selectie van de 'Northern Soul Jukebox' vergezelt me op de fietstochtjes tussen Steenwijk, Nijeveen en Meppel. Als ik iets leuks hoor, ga ik thuis meteen kijken op Ebay en koop de plaat zo mogelijk of doe mee in een veiling. Je hebt immers pas een collectie als je er al 'een paar' hebt en de Blauwe Bak heeft flinke groeistuipen in deze maanden.

Jaren geleden toen voor het eerst werd gesproken over de mogelijke sloop van de Rembrandtstraat, heb ik mezelf een belofte gemaakt. Als ik de verhuispremie krijg, koop ik een paar draaitafels van Technics. Nu is het dan zover, maar... dan heeft Technics besloten de legendarische SL-1200 uit productie te nemen. De 'Gold' is de laatste editie en kost ruim het dubbele van een 'gewone': Zo'n dertienhonderd euro per stuk. Dat is me té gortig en ik ga rondkijken voor iets anders. De keuze valt op de Stanton T.62 en ook daarmee ben ik precies op tijd. Stanton is overgenomen door Marshall en die laatste heeft de draaitafels en -accessoires meteen stilgelegd. In februari 2012 leer ik het fenomeen 'podcast' kennen en bij de keuze van een mixer weet ik precies wat ik wil hebben: Een Behringer met twee schuiven, een crossfader en een usb-uitgang. Dat vind ik in de VMX100 USB. Dat je de microfoon niet kan bijstellen, vind ik voer voor de kniesoor. Ten behoeve van mijn radiowerk zou ik het soms wel willen, maar dan zit je ineens in een véél hogere prijscategorie. Deze mixer is uitsluitend gekocht voor kroeg- en club-optredens. Er wordt echter podcast-software bijgeleverd en zo neem ik op dinsdag 15 mei 2012 mijn eerste podcast op: De Soul-x-rated. Hoewel ik zelf beretrots ben op het resultaat is het een rommeltje. Pas in juli krijg ik de smaak te pakken en in augustus schakel ik over op Engels. Op Facebook heb ik eens de pagina 'Northern Soul' 'geliked', het toont 'Northern Soul' als bezigheid aan in je profiel. Die pagina gaat in juni 2012 plotseling 'leven' en het is niet wat de meesten ervan verwachten. Ik kom terecht bij 'Northern Soul Is In My Blood', waar ik mensen versteld zet van mijn vondsten en al snel een groep Engelse vrienden bijeen sprokkel. Vanuit daar stuur ik de eerste Engelse podcast de wereld in en wordt de volgende dag uit de groep geschopt. Ik begin vervolgens mijn eigen groep: Upbeat Rare And Northern Soul. Bestaat nog steeds, maar ik heb té weinig tijd om zo actief te zijn als eerder.

Eén van de vrienden daar is Lee, een presentator van een radioshow. Ik ben al bij meerdere radioshows geweest, maar vind overal hetzelfde: Dezelfde vijf 'grote Northern-hits' en drie iets minder. De eerste keer bij Lee weet ik dat ik ga 'blijven', dit is precies de show zoals ik het wil horen. Als Anthony, een Engelse Soul-x-rated-volger, in oktober begint te 'pushen' om me bij Wolfman Radio te krijgen, wil ik het aanvankelijk niet. Ten eerste heeft het station al de beste Northern Soul-show van het universum, ten tweede is Wolfman té professioneel voor een 'rommelaar' als mij. Anthony blijft volharden en na een kort contact met Wolfman is de eerste show een feit. Een jaar ervoor stond ik met een mond vol tanden in Keulen, zó snel is het gegaan! Ik heb een paar weken geleden nog even zorgen gemaakt over de Northern Soul. Ik was er even hélemaal klaar mee! Een maand later kan ik tevreden stellen dat dit tijdelijk is geweest, want de 'Jukebox' doet me drie jaar later nog steeds watertanden en hebberig worden.

De persoon dan...? Op 16 maart ben ik in Nijeveen gaan wonen en pendel op en neer om Steenwijk netjes achter te laten. Eind april lever ik de sleutel in. Hoewel ik die nog tweemaal moet lenen omdat abusievelijk een Ebay-single naar de Rembrandtstraat is gestuurd. Steenwijk is geen wereldstad, maar toch... de rust van Nijeveen is precies datgene dat ik nodig ben. De sociale dienst van Meppel geeft me alle tijd en ruimte om te 'settelen' en pas in juni ontmoet ik de man van de WSW-wachtlijst. Hij vertelt me dat het nog vier jaar kan duren en ja, daar had ik al op gerekend. Het lijkt aanvankelijk alsof ik thuis op de bank moet wachten, maar kaart dan de situatie in Steenwijk aan. Hij zal kijken of ik in de postbezorging kan in Meppel. Dat wordt uiteindelijk postverwerking en met een tijdelijk WSW-dienstverband. Ik begin daar in september 2012. In de tussenliggende maanden ben ik 'druk' met fietstochten, platen verzamelen en podcasts opnemen. De laatste twee maanden van 2012 zijn pijnlijk qua financiën, maar de waardering die ik ontvang uit mijn shows voor Wolfman Radio maken dat ik fluitend de tijd doorkom. Reken daarbij de fikse collectie Northern Soul-platen die ik in het afgelopen jaar heb verzameld en de mp3-speler met Northern Soul die me tijdens wandel- en fietstochten van goede luim voorziet.

De opgewekte snelle beat en de energie van de Northern Soul enerzijds, de rust van Nijeveen anderzijds: Mijn leven is in 2012 schitterend in balans!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten