zaterdag 7 februari 2015

Raddraaien: Marvin Hamlisch



Eigenlijk ben ik doodop na een erg leuke aflevering van 'The Vinyl Countdown', maar ik kan met me op dit moment echt niet veroorloven om een gaatje te laten vallen op Soul-xotica. De afgelopen week is, zo gezegd, erg druk geweest. Hoe deze week eruit komt te zien, weet ik op dit moment nog niet. Maandag over twee weken begin ik aan de weekplate en dan moet ik 'op de rit' zijn. Tussen aanhalingstekens, want ik vermoed dat het een Frisisme is. Nu volgens de officiële spelling. Morgen, of eigenlijk later vandaag, ga ik langs bij de fotohoesjes-leverancier voor Soul-xotica, maar helaas kan hij me voor deze aflevering van Raddraaien niet helpen. Iets dat ik hem niet kwalijk kan nemen, want de single woont erg letterlijk in mijn singles-bakken. Ik kan me niet heugen dat ik hem ooit op de draaitafel heb gelegd. Nog dertien te gaan in deze serie en dan ga ik overnieuw beginnen met Raddraaien, vooral omdat ik heel veel nieuwe singles heb toegevoegd aan de bakken en deze de volgorde nogal in de war sturen. De Raddraaier is Marvin Hamlisch met zijn enige Nederlandse Top 40-hit: 'The Entertainer' (1974).

Marvin Frederick Hamlisch is de naam. De achternaam doet zijn komaf vermoeden en het is waar. Ondanks dat Marvin ter wereld komt in Manhattan, zijn Hamlisch' ouders Joods en oorspronkelijk afkomstig uit Wenen. Marvin wordt geboren op 2 juni 1944. Zijn vader, Max Hamlisch, is accordeonist en bandleider en heeft een grote invloed op de jonge Marvin. Die is nog maar vijf jaar als die achter de piano kruipt en melodieën kopieert van de radio. Het is van meet af aan duidelijk dat Hamlisch de muziek en de showbiz in gaat en zo wordt hij op zesjarige leeftijd aangenomen op de Julliard School Pre-College Division. Zijn eerste baantje in de muziek is als pianist tijdens de repetities voor 'Funny Girl', de musical met Barbra Streisand in de hoofdrol. Hoewel Hamlisch haar niet zal vergezellen op de bühne, komt er schot in de zaak als producer Sam Spiegel hem huurt voor privé-feestjes. Het leidt tot Hamlisch' eerste soundtrack: 'The Swimmer'. Intussen studeert hij ook nog kunsten aan Queens College en behaalt in 1967 een 'bachelor' in de kunsten. De wereld van de popmuziek heeft dan ook al kennis gemaakt met zijn kunnen. Hamlisch schrijft 'Sunshine, Lollipops And Rainbows', in 1965 een hit voor zangeres Lesley Gore. Liza Minelli neemt 'The Travelin' Life' van hem op, een nummer dat Hamlisch jaren daarvoor heeft geschreven.

In 1967 schrijft Hamlisch opnieuw voor Gore, het nummer 'California Nights' wordt deels aan hem toegeschreven. Toch is Hamlisch niet in de wieg gelegd voor popmuziek, hij legt zich liever toe op de soundtracks. De aanbiedingen stromen binnen na de muziek voor Spiegel's film 'The Swimmer' en het doet Hamlisch vele prijzen tegemoet zien.

De meest succesvolle onderneming uit die begintijd is de soundtrack voor de film 'The Sting', waarbij Hamlisch loos gaat op de ragtime-muziek van Scott Joplin. Het thema van de film, 'The Entertainer', verschijnt op single en gaat alleen in Amerika ruim twee miljoen keer over de toonbank. In Nederland bereikt het de top tien. Zoals gezegd wordt Hamlisch overladen met prijzen. Hij is één van de twaalf mensen die een Emmy, een Grammy, een Oscar en een Tony in ontvangst mag nemen. Met Richard Rodgers deelt hij de eer om deze vier prijzen te ontvangen en aanvullend de Pulitzer Prize. Als klap op de vuurpijl ontvangt hij tweemaal een Golden Globe.

Na 'The Sting' heeft Hamlisch buitengewoon veel succes met 'A Chorus Line' (1975) en 'They're Playing Our Song' (1978). Het laatste stuk is geïnspireerd op Hamlisch' stukgelopen relatie met songschrijfster Carole Bayer Sager. In 1989 trouwt hij opnieuw en dat huwelijk houdt wel stand. Het laatste werk dat Hamlisch aflevert is de muziek voor de toneelversie van 'The Nutty Professor'. In het laatst van zijn leven ondergaat Hamlisch een niertransplantatie waar hij weinig plezier aan zal beleven. Vier maanden na de operatie raakt hij in coma en op 6 augustus 2012 overlijdt hij op 68-jarige leeftijd. Barbra Streisand, Liza Minelli en Aretha Franklin zingen liederen van Hamlisch tijdens zijn uitvaart-plechtigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten