woensdag 4 februari 2015

(Classic) Week Spot: The Harvey Averne Dozen



Gebrek aan inspiratie? Ja, hoe gek het ook klinkt, maar zo is de Week Spot wel begonnen. Ik ben in december 2011 als een wildebras gaan bouwen aan een Northern Soul-collectie en dat ziet er begin februari 2012 erg hoopgevend uit. Radio en podcasts zijn nog niet in zicht en dus is 'mijn wereldje' andermaal beperkt tot Steenwijk en directe omgeving. Om mijn nieuwe richting te promoten voor regionale optredens open ik op Facebook een 'Soul-X'-pagina om 'fans' te verzamelen voor de, van radio en tv bekende, dj Soul-X. Nu is het zaak om het lokale publiek zoveel mogelijk kennis te laten maken met Northern Soul en zo wil ik als eerste een liedje delen dat ik juist op single heb besteld. Dat is 'Stop & Get A Hold Of Myself' van Gladys Knight & The Pips. Omdat ik duidelijk wil laten merken hoe enthousiast ik ben over het nummer, kalk ik 'Tune of the week' in de beschrijving. Een week later roep ik heel enthousiast 'YES!!!' bij 'I'll Be There' van The Gems, eentje die ik net in een veiling heb gewonnen, maar geen spoor van de 'Tune of the week'. De week erna herinner ik me plots de 'Tune of the week' en daar begint het... Het is deze week drie jaar geleden dat ik met de 'Tune of the week' ben begonnen en zet deze week een (onderbelicht) kantje in de schijnwerpers dat ik sinds september 2011 in de bakken heb staan: 'Think It Over' van The Harvey Averne Dozen (1968).

Op 13 mei 2012 publiceer ik de eerste 'Soul-X-Rated', nog erg primitief en het spijt me nauwelijks dat ik die eerste podcasts definitief ben kwijtgeraakt. De 'vroegste' die ik heb is de Top 20 van de Blauwe Bak Top 40 van het tweede kwartaal 2012. Het eerste deel (dat ik door een 'foutje' tweemaal compleet heb opgenomen) heb ik toevallig net op mijn mp3-speler staan als de laptop in 2013 zijn 'crash' heeft. Ik heb even daarvoor de Podomatic-account leeggehaald en dus zijn alle podcasts van vóór die tijd weg. Inclusief de opnames tussen de eerste Do The 45 en begin maart 2013 en dat spijt me ergens wel, want daar zaten een paar héle leuke tussen! Vrijwel vanaf het begin van de 'Soul-X-Rated' ga ik ook schrijven over de 'Tune of the week'. Vanaf dat moment moet daadwerkelijk iets te melden zijn over de artiest en de single en dat maakt dat ik kritischer moet worden. Misschien dat ik binnenkort (deze week?) nog ga beginnen met een serie over de 'Tune of the week'-kandidaten tot en met Barbara & Brenda in mei, zodat ook die serie 'compleet' is.

In oktober 2012 maak ik de overstap van de 'Tune of the week' naar 'Week Spot', maar kort daarop begin ik bij Wolfman Radio en 'Week Spot' is op papier het leukste. Van november 2012 tot en met juni 2013 hanteer ik dus 'Tune of the week' in 'Do The 45' en 'Week Spot' hier op Soul-xotica. Inmiddels is de 'Week Spot' ook een begrip geworden in Engeland.

De andere kant van de Week Spot is mijn favoriete single van 2011 in de eerste Blauwe Bak Top 40: 'You Hit Me' van Alice Clark. Toch heb ik die zangeres al eens eerder behandeld en klinkt 'Think It Over' bijzonder prettig als ik die weer eens opzet. Een obscuur plaatje boordevol herinneringen. Ik heb de foto hier al eens gepubliceerd en heb hem tot november als achtergrond gebruikt op Facebook: Die van de Numark PT-01 op de hotelkamer in Keulen. De single die daar ligt te draaien, is het nummer dat me gedurende de lange reis van Steenwijk naar Keulen voortdurend in mijn hoofd heeft gezeten: 'Think It Over' van The Harvey Averne Dozen. Als ik dit plaatje draai op de hotelkamer en mezelf klaar maak voor mijn eerste échte 'Soul Allnighter' (de foto toont mijn héle dunne lakbroek, die ik gelukkig omruil voor de leren broek. In die eerste broek had ik een longontsteking opgelopen). Ik denk dat ik een hele Piet ben als ik onderweg ben naar het feest, maar op de terugweg is dat flink bekoeld. Ik heb een ge-wel-dige avond, alleen... ik heb nog heel veel te leren en te ontdekken. In de zomer van 2012 ben ik al een flink stuk opgeschoten als ik kennis maak met Lee Madge en zijn show 'From The Catacombs' op Wolfman Radio. Hij belooft op een avond enkel muziek te draaien van de verzamel-cd 'After Hours: The Northern Soul Sessions'. Dat is leuk, want de Alice Clark/Harvey Averne Dozen-single is een promo daarvan. Hij slaat in de bewuste show beide nummers over en draait ze een week later op mijn verzoek. Ik denk dat hiermee de eerste schets voor 'Do The 45' wordt gemaakt, Lee merkt al snel dat een soul-show van mij niet in de wielen van 'From The Catacombs' gaat rijden en dat maakt het voor hem gemakkelijker om me aan te prijzen bij Wolfman. Ik heb dus veel aan The Harvey Averne Dozen te danken, terecht dat het deze week de Week Spot is.

Harvey Averne is Joods-Amerikaans en raakt in de midden jaren zestig betrokken in de Latin-jazz-hoek, hoewel de naam dan officieel nog niet bestaat. Hij speelt als vibrafonist bij verschillende bands en is een belangrijke producer in die hoek. Echter niet zó belangrijk dat iemand het nodig heeft gevonden om een korte en bondige biografie te schrijven over Harvey Averne. Ik ben niet verder dan de introductie gekomen in het lijvige interview van een jazz-kenner met Averne. Feit is dat Harvey de eerste plaat onder eigen naam in 1968 maakt. The Harvey Averne Dozen is een ensemble met Averne op vibrafoon en een lading sessie-muzikanten en -zangers. Hiermee maakt Harvey de elpee 'Viva Soul' (1968). 'My Dream' is een officiële single uit 1968, zijn versie van 'You're No Good' verschijnt als promo, maar 'Think It Over' blijft beperkt tot tweede track op de elpee 'Viva Soul' zonder een single-release. In 2002 is de Engelse Northern Soul aan een opleving begonnen als de Engelse Warner Bros. besluit een verzamel-cd uit te brengen. Daarop staat flink wat 'eigenwijs' werk, waaronder deze van The Harvey Averne Dozen. Het heeft nauwelijks iets betekend in de Northern-'scene', maar 'past' desondanks geheel in het plaatje. In de 'klassieke' Northern Soul is de vibrafoon een terugkerend instrument en daarmee zit je goed bij The Harvey Averne Dozen. 'Think It Over' heeft een jachtig tempo met ritmewisselingen en heeft een bijzonder 'feelgood'-karakter. Sinds de uitgave op 'After Hours' en de promo-single uit 2002 heeft het nummer een groeiende schare fans, maar helaas wordt de Northern Soul verstierd door een groep 'puristen' die nummers veroordelen op het feit dat het in 1973 niet op de speellijst van de Wigan Casino stonden. Zie daar ook de reden van de verschuiving in mijn hobby naar de 'crossover' en Modern Soul, want daar staat men wel open voor 'nieuwe' geluiden.

We gaan het dus tóch nog een weekje proberen, want als 'Week Spot' zal deze de komende week in diverse radioprogramma's te horen zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten