woensdag 11 oktober 2023

Week Spot: The Sapphires


Het is toch een andere Week Spot geworden. Ik heb Lew Kirton onder Spectrum staan hetgeen zou betekenen dat hij zaterdag een eindje in de show is. In werkelijkheid is 'Heaven In The Afternoon' op Soul Spectrum en dat is de derde plaat in de show. Té vroeg voor een Week Spot en dus schakel ik over naar het alternatief. Een groepje dat me vooral in het begin van mijn Northern Soul verzamelen erg bezig houdt en waarvan ik deze titel vreemd genoeg over het hoofd heb gezien. Nooit geluisterd of wellicht dat ik dan nog net iets teveel op zoek ben naar de stampers. Ik heb de single wel heel vaak gezien op Ebay in die tijd als ik nog voornamelijk op zoek ben naar 'The Slow Fizz' en dergelijke 'stormers'. Bij mijn weten heeft de groep nog nooit een Week Spot gehad en dat wordt dan eens hoog tijd. De Week Spot van deze week is 'Gotta Be More Than Friends' van The Sapphires uit 1964.

In 2008 koop ik bij Beute in Steenwijk een cd-box in de opruiming. Het ding heet 'Original Mod Classics' en is een hele aardige verzamelaar. Hij vergezelt me vooral tijdens de fietsvakantie in 2008 en verzorgt een gastoptreden in Hellevoetsluis. Het is een bonte verzameling van voornamelijk Engelse Mod-groepen, een beetje oude ska, een grammetje soul en een paar Northern Soul-stampers waaronder 'The Slow Fizz' van The Sapphires. Ik ga op zoek naar andere mp3's en kom zo uit bij 'Gotta Have Your Love' en 'Evil One'. De laatste twee zijn door Outta Sight vereeuwigd op een single hoewel ik ook de Lost Nite-heruitgave heb van de eerste. 'The Slow Fizz' blijkt niet al te lastig te zijn. Het is vooral de Probe-uitgave uit 1973 welke eenvoudig verkrijgbaar is. Ik heb geen flauw idee of ik ooit toch nog 'Who Do You Love' heb gekocht maar dat valt ernstig uit de toon bij de stampers. Datzelfde geldt ook voor 'Gotta Be More Than Friends' maar dat past anno 2023 wel weer in mijn straatje.

De onafhankelijke producent Jerry Ross staat aan de wieg van de groep uit Philadelphia. Hij zorgt voor een contract bij Swan Records waarvoor The Sapphires een aantal singles zal maken. Leon Huff maakt deel uit van de band en bij de tweede single, 'Who Do You Love', wordt de hulp ingeroepen van Kenny Gamble om het arrangement te verzorgen van de zang. Het zal de boeken in gaan als één van de allereerste samenwerkingen van Gamble en Huff. 'Who Do You Love' wordt een bescheiden hit maar de opvolgers op Swan doen nagenoeg niets. De laatste daarvan is 'Gotta Be More Than Friends' in mei 1964. Jerry Ross neemt de groep mee naar ABC-Paramount en Nicholas Ashford, Valerie Simpson en Melba Moore verzorgen de achtergrondvocalen op 'Gotta Have Your Love'. Hoewel de groep vaak wordt gezien als een 'girl group' zijn het feitelijk twee heren en een leadzangeres: Carol Jackson, George Garner en Joe Livingston. Alleen 'Gotta Have Your Love' zal nummer 33 aandoen in de R&B maar verder blijft het succes uit. 'The Slow Fizz' is de laatste Amerikaanse single van de groep.

De Twisted Wheel is een Mod-club in Manchester en het speelt in de jaren 1969-71 een elementaire rol in de ontwikkeling van de Northern Soul. Het is in deze club waar 'The Slow Fizz', 'Gotta Have Your Love' en 'Evil One' voor het eerst worden gedraaid. De clubs kunnen de populariteit niet aan en Twisted Wheel krijgt te maken met teveel bezoekers en met drugsoverlast. Als de eigenaar zijn vergunningen wil verlengen in 1971 wordt hem de alcoholvergunning geweigerd waarmee de zaak op slot kan. 'Gonna Be A Big Thing', dat Jerry Ross eerder heeft opgenomen met The Yum Yums, wordt eind jaren zeventig opeens nog een 'hit' in de Northern Soul. Het verschijnt met 'Playin' Hide And Seek' van Eddie Regan op een single en deze had ik even over het hoofd gezien. Die heb ik dus ook nog! 'Gotta Be More Than Friends' is rustiger en melodieuzer dan de voorgenoemde titels en dus past dit nu beter in de verzameling dan tien jaar geleden. Jerry Ross zal in 1970 verantwoordelijk zijn voor de 'Dutch Invasion' in Amerika. Hij tekent 'Venus' van Shocking Blue, 'Ma Belle Amie' van Tee Set en 'Little Green Bag' van George Baker Selection voor zijn Colossus-label.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten