dinsdag 17 oktober 2023

De herontdekking van de radio


Gisteravond heb ik nog een extra vest over de hoodie gedaan. Met het oog op de temperaturen van met name het komende weekend heb ik vandaag, dinsdag 17 oktober, de kachel weer aangezet. Ik denk dat ik niet heb bijgehouden wanneer dit vorig jaar is gebeurd, maar dan is het half oktober al geruime tijd kouder. Ik lig nog altijd een paar berichten achter en zit dus feitelijk nog in het weekend. Ik wil dan iets anders doen dan 'Singles round-up' of 'Honderd achteruit' en bij voorkeur een gemakkelijk verhaaltje over iets anders. Sinds 2017 ga ik zeer ongeregeld twintig jaar geleden terug in de tijd. Er gaat soms wel een half jaar voorbij zonder een bericht. Ditmaal is het korter geleden, namelijk eind augustus en het verhaal over de 'overval' in Dokkum. Ik ben de Steenwijker '9/11' even vergeten, maar heb daar al eens over geschreven. Op 11 september 2003 wordt Steenwijk getroffen door een stroomstoring welke bijna 24 uur zal duren. Ik blijf op de hoogte van het verloop dankzij...  de radio op mijn walkman. En daarmee vallen de stukjes op hun plek en kan ik nu een bericht schrijven over de radio. Ditmaal niet als medewerker of eigenaar van een station, maar de herontdekking van de radio als luisteraar. Ook dat is heel erg eind 2003.

Ik heb in vroegere jaren wel eens een walkman met radio gehad, maar ik gebruik het ding uitsluitend voor de cassettebandjes. Ik ben halverwege de jaren negentig wel klaar met het fenomeen radio. Je zou verwachten dat een jonge liefhebber van popmuziek gekluisterd is aan 3FM, maar naar deze zender luister ik dan al niet meer. Wat dan wel? Omrop Fryslân bijvoorbeeld om muziek te horen die je nergens anders krijgt voorgeschoteld. In Engeland luister ik dus een tijdje naar Radio 10 omdat ik deze 's nachts eenvoudig uit de ether kan plukken. In september 2001 ontdek ik tijdens de dramatische fietstocht naar Maastricht (en terug) Het Theater Van Het Sentiment op Radio 2. Daar zal ik tot ongeveer 2010 bijna iedere avond naar luisteren. Het Theater wordt als het ware mijn televisie. Doordeweeks staat de radio dus aan van acht tot elf en heel soms pak ik de easy listening-show van de EO mee. Wat er voor de rest op de radio gebeurd, heb ik totaal geen weet van.

De 'overval' in Dokkum heeft een direct effect. In september lever ik mijn pas in en zet een punt achter de verkoop van straatkranten. Ik ga weer meer tijd thuis doorbrengen in mijn huisje aan de Rembrandtstraat in Steenwijk. Het is op een zaterdagmiddag als ik even geen muziek kan bedenken om me op te fleuren. Ik zet de radio aan op Radio 2 en... schakel hem even na middernacht uit. Doordeweeks worden de avonden ook fors uitgebreid. Het zal ook niet lang meer duren voordat ik na het Theater om elf uur overschakel naar Radio 1 voor 'Met Het Oog Op Morgen'. Het zullen de laatste weken vormen van de nachtradio op Radio 2. Per 1 januari 2004 wordt op deze zender een vooraf opgenomen en voorgeprogrammeerde show afgespeeld.

Ik ontdek dan het programma 'Niemandsland' van de KRO. Het zendt uit in de nacht van maandag op dinsdag op Radio 1. Onderdeel van het programma is een 'verzoekplaten'-gedeelte met een thema. Het gaat dan nog lekker omslachtig want ik heb in 2003 nog geen internet. Ik maak op maandagavond alvast een lijstje voor volgende week en ga op woensdag naar het internetcafé om de hoek om de email te verzenden. Mijn bijdragen zijn in vrijwel iedere show te horen, want... het mag duidelijk zijn: Het aantal actieve luisteraars in de nacht is uiterst gering. Het zijn dan ook de laatste weken voor 'Niemandsland', een show die al vanaf de jaren zeventig mee draait. Ik heb het even moeten checken maar het blijkt dat Radio 1 en 2 in die tijd dezelfde live-programma's uitzenden in de nacht. Naarmate de datum van 1 januari in zicht komt, opperen de medewerkers van 'Niemandsland' om de laatste live-uitzending openbaar te maken voor de luisteraars. Zo ga ik in december op een maandagavond met de trein naar Hilversum, verblijf de hele nacht in een radiostudio en ga de volgende dag weer naar huis. Een onvergetelijke belevenis.

Pas later zal ik ook de nachtuitzendingen van Radio 1 gaan leren waarderen en op een gegeven moment worden mijn dagen volledig omgedraaid door de radio. 's Nachts wakker met de radio aan en bij de start van de ontbijtshow naar bed. Dat is een verhaal dat over twee jaar nog wel eens kan als ik door mijn 'avant garde'-fase ga en dit ook zijn weerslag heeft op de radio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten