maandag 9 oktober 2023

Singles round-up: oktober 2


Het is wellicht afgelopen donderdag al ter sprake gekomen. Ik heb een plan voor die dag maar het komt er niet van. Welnu, ik heb vandaag het plan eindelijk uitgevoerd. Ik heb kort geleden ontdekt dat in Beilen eveneens een Mijn Kraam is gevestigd. Eigenlijk had ik dit willen weten toen ik er de laatste keer op de fiets was. Wat kun je verwachten van een inbrengwinkel in Beilen? Tja, je weet het nooit! Ik weet van een aantal platenhandelaren dat deze kramen huren in verschillende plaatsen. Ook heb ik opgezocht waar de andere kringloopwinkel zit. Ik kan twee dingen doen: De noordwestenwind trotseren op de fiets of met de bus gaan. Dat laatste kost overigens slechts zes euro voor een enkeltje en je bent in drie kwartier op het station van Beilen. Ook vanmiddag heb ik nog even zitten dubben maar loop dan toch naar de bushalte. De andere kringloopwinkel ben ik niet meer aan toe gekomen want... het bezoek aan Mijn Kraam levert meteen al 62 singles op voor vijftig cent per stuk. Ik kijk nog even bij de rest van het winkelaanbod en haal sokken bij de Scapino en nog wat andere kledingstukken bij de Zeeman. Bij het station drink ik twee koppen koffie en stap om tien over vijf weer op de bus die ervoor zorgt dat ik rond een uur of zes thuis ben. Net zoals de singles uit de vakantie is niet alles even belangwekkend en dus ga ik het drie in afleveringen doen. Vandaag twintig en later eenentwintig per aflevering. Muziekapparatuur aan, veiligheidsgordels vast en gaan!

* The Aces- Reggae Motion (NL, Polydor, 1972)
* Aneka- Ooh Shooby Doo Doo Lang (Duitsland, Hansa, 1982)
* Joan Baez- Pack Up Your Sorrows (Oostenrijk, Amadeo International, 1966)
* Bananarama- Rough Justice (NL, London, 1984)
Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb al een stukje van 'Reggae Motion' gehoord op Youtube. Het is 'The Locomotion' van Little Eva met een iets aangepaste tekst en met een reggae-groove. Voor de goede orde: Het is The Aces als in Desmond Dekker & The Aces. Een kenner op 45cat leert me dat Honeyboy de leadzanger is en van hem heb ik een latere solo-single. De a-kant is een beetje een novelty en ik kijk vooral uit naar de b-kant. Wordt het nog 'Jamaican Soul'? Nee, 'Still Your Man' is ook gewoon pure reggae. Wel van een zeer smakelijke soort maar niet voor de Blauwe Bak. 'Ooh Shooby Doo Doo Lang' is evenals de andere hits van Aneka geschreven door Bobby Heatlie. Mijn Schotse kameraad Baz is bevriend met de zoon van Heatlie en laat ons een paar maanden geleden weten dat de man is overleden. Heatlie schrijft overigens ook voor Shakin' Stevens en laat een indrukwekkend oeuvre achter. Ik vind hem eigenlijk beter dan de twee voorgangers. Maar ja? Voor wat het waard is natuurlijk. De opvolger van 'Pack Up Your Sorrows' is een kerstplaat met 'The Little Drummer Boy'. De vorige eigenaar (m/v) heeft de hoesjes verwisseld. Iemand anders heeft blijkbaar de hoes van 'Sorrows' met de kerstsingle. 'Sorrows' is gearrangeerd door Trade Martin die ik ooit nog uit mijn Facebook-groep van Northern Soul-fans heb gezet. Ik heb winnaars te pakken want ook dit is één van de leukere Joan Baez-singles tot dusver. Nog niet heel erg elektrisch hoewel er wel een orgel in het spel is. Bananarama is gewoon leuk voor de heb want vanmiddag mag echt alles mee!

* Peter Bewley- It's Allright Bill (NL, CNR, 1972)
* Jimmy Black Betty And The Rest- High Lights (NL, Sammy's Place, 1983)
* Hamilton Bohannon- Let's Start The Dance (UK, Mercury, 1978)
* Brother Beyond- The Harder I Try (EEG, Parlophone, 1988)
Een titel die ik al jaren ken uit het Hitdossier omdat het nooit verder is gekomen dan de Tipparade. Nu hoor ik dan eindelijk eens 'It's Allright Bill' en zou hebben gewenst dat ik eerder op zoek was gegaan. Dit is niet zomaar een uitstekende single maar zelfs een productie waarvan ik zou hebben geloofd dat het uit Engeland of Amerika zou komen. Wellicht moet er een komman tussen Black en Betty. Een plaat die tot stand is gekomen door Phonogram Special Products. Voor vijftig cent ben ik gewoon erg nieuwsgierig. Goed gegokt want ik denk aan iets uit het Caribisch gebied. Het kan in de Blauwe Bak. 'Holland '83' op de flip is feestelijke kaseko maar de a-kant is een 'Carib shuffler' van de bovenste plank. Hamilton Bohannon heb ik al in de Nederlandse uitdossing staan in de Blauwe Bak en dan vanwege de ballad 'I Wonder Why' op de b-kant. De Nederlandse mag nu in de jaren zeventig en dan zet ik deze in de Engelse bak. 'The Harder I Try' is een plaatje dat ik 34 jaar erg leuk vind en nog altijd niet in de verzameling heb.

* Catapult- Teeny Bopper Band (NL, Polydor, 1974)
* Club House- Do It Again With Billie Jean (Frankrijk, Carrere, 1983)
* Co-Co- Bad Old Days (UK, Ariola Hansa, 1978)
* John Conlee- Rose Colored Glasses (UK, ABC, 1978)
Nog voordat The Trammps het in 1977 kunnen hebben over 'Disco Inferno' zit er al een bar-dancing in Vlagtwedde met de naam Inferno. Veel van de singles zijn afkomstig van deze discotheek. Ik heb even gekeken want ik twijfel bij Catapult maar nee... ik heb hem nog niet. Ik heb het in 1999 op een cassettebandje staan. Leuk om hem weer eens te horen na al die jaren. Club House is goed beschouwd één van de eerste 'mashups'. De heren horen overeenkomsten tussen 'Billie Jean' van Michael Jackson en 'Do It Again' van Steely Dan. Anders dan de dj's kiezen zij ervoor om de muziek opnieuw in te spelen en het als 'medley' te presenteren. Jullie gaan weinig Engelse persingen treffen bij de winkel in Beilen want ik ben allesbehalve kritisch bij deze singles. 'Bad Old Days' is geschreven door onder andere Stephanie De Sykes van 'Born With A Smile On My Face'. Co-Co heeft blijkbaar mee gedaan aan het Songfestival met dit nummer en zo klinkt het ook. Ik zie ook dat Cheryl Baker lid is en zij zit later bij Bucks Fizz. Ik ben er al bang voor. John Conlee is pure country.

* Crown Heights Affair- You Gave Me Love (Frankrijk, Dé-Lite, 1980)
* Roger Daltrey- Walking In My Sleep (Duitsland, WEA, 1984)
* Dazz Band- Let It All Blow (EEG, Motown, 1984)
* Delegation- Put A Little Ove On Me (Duitsland, Ariola, 1979)
Aha! Mijn collega op zondagavond van de disco-show draait deze regelmatig en ik zit iedere keer te dansen in mijn stoel. Nooit geweten dat het Crown Heights Affair is geweest. De band overtuigt me altijd met de b-kanten maar dat is op zichzelf niet echt nodig. Ik heb hem even snel beluisterd en klinkt wel okay. Hij mag in ieder geval in de Blauwe Bak wat mij betreft. Roger Daltrey is weinig opzienbarend 'Let It All Blow' is electric boogie maar mijn interesse neigt naar de b-kant. 'Now That I Have You' is gezongen en is een stijlvolle ballade. Deze wil ik wel een kans geven in de Blauwe Bak. 'Put A Little Love On Me' mag disco zijn en een hit zijn geweest maar dat houdt de plaat niet buiten de Blauwe Bak. Helaas is de b-kant totaat oninteressant.

* Dimitri- The Magic Is You (UK, Mercury, 1977)
* Dolphin- Only Seventeen (UK, Private Stock, 1977)
* The Dooleys- Wanted (UK, GTO, 1979)
* Dave Edmunds- Queen Of Hearts (NL, Swan Song, 1979)
Dimitri is geen hoogvlieger. Of is het feestje op de b-kant? 'Cut It Loose' is lekker energiek maar Dimitri klinkt té weinig overtuigend. Jammer! Dolphin klinkt een beetje countryrock-achtig en heeft een 'cowbell' in het refrein en daar zijn we dol op bij Wolfman Radio. Het is zeker niet slecht! 'Wanted' is de afgelopen jaren heel vaak in digitale vorm voorbij gekomen in mijn radioshows. 'Wanted' is, volgens mijn berekening, de meest succesvolle zomerhit in Engeland van 1979. Ik verbaas me iedere keer wat een steengoed nummer het is en blij dat ik hem aan de verzameling kan toevoegen. Ik heb lange tijd gedacht dat Dave Edmunds 'Queen Of Hearts' zou hebben geschreven. Dat blijkt onjuist. Hank DeVito is steelgitarist bij Emmylou Harris en een goede maat van Edmunds en hij schenkt hem dit nummer dat in 1982 een hit zal worden voor Juice Newton.

Resumé Overflakkee... Jimmy Black, Hamilton Bohannon, Crown Heights Affair, Dazz Band en Delegation zijn voor de Blauwe Bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten