donderdag 26 oktober 2023

Honderd achteruit: The Del Fuegos


Van ambitieuze fietsplannen zijn vandaag wederom weinig terecht gekomen. Bovendien heb ik morgen het plezier om de hele dag in de stromende regen buiten te zijn. Iets waar ik niet naar uit kijk, maar ja... de bezetting in Steenwijk is minimaal en we hebben sowieso één mailing die voor dinsdag weg moet. Jullie krijgen maandag, naar waarschijnlijkheid, nog een 'Singles round-up' met nieuwe aanwinsten hoewel ik momenteel een beetje buikpijn heb van een Juno-bestelling. Die had ik vorige week eigenlijk al verwacht en is intussen ingehaald door een 'pre-order'. Er zitten twee zéér gelimiteerde singles in het pakket dus even opnieuw bestellen gaat lastig worden. Omdat Juno's doorgaans probleemloos overkomen, heb ik niet voor track & trace gekozen. Het is dus een beetje mijn eigen schuld, maar laten we hopen dat die ooit nog gaat binnenkomen. Ook al is het over drie maanden zoals in 2022 met Bobby Harden & The Soulful Saints. Ik heb niet direct inspiratie voor 'Het zilveren geheugen' en dus ga ik verder met de 'Honderd achteruit'. Op 53 in de Gele Bak Top 100 van 2022 vinden we een eendagsvlieg uit de jaren tachtig: 'I Still Want You' van The Del Fuegos.

Om maar met deur in huis te vallen: 'I Still Want You' van The Del Fuegos is het plaatje dat je hoort bij de KRO en Vara. Deze omroepen hebben in 1986 té weinig invloed om in hun eentje een grote hit voort te brengen. Het kan wel dingen aansturen zoals bij 'Wasmasjien' van Trafassi of 'Een Kopje Koffie' van VOF De Kunst die beide hun loopbaan beginnen op de zondag van de KRO. Rob Stenders neemt bij zijn verhuizing van de Vara naar Veronica 'Have A Little Faith In Me' van John Hiatt mee en anders zou de plaat nimmer een Top 40-notering hebben gehad. The Del Fuegos is een band welke helemaal jaren tachtig is. Zanger Dan Zanes zal later zeggen: 'De jaren tachtig zijn over en daarmee is The Del Fuegos eveneens over'. Zanes formeert de band in 1981 in Boston, Massachusetts met zijn broer Warren en Tom Lloyd. In 1982 publiceert de band haar eerste single welke leidt tot een contract met Slash Records. Dat label brengt haar platen uit via gigant London. De groep zal slechts eenmaal in de Hot 100 terecht komen met 'I Still Want You'. In Nederland staat het vier weken in de Tipparade met een piek op nummer 18.

The Del Fuegos opereert vanuit de garagerock en noemt de héle vroege Rolling Stones als een van haar inspiratiebronnen. De broers Zanes zijn allerminst twee handen op een buik. Ze botsen geregeld met elkaar en in 1987 komt het tot een split. Het derde album 'Stand Up' is een commerciële flop en Slash dumpt de band. Warren verlaat de band en Dan gaat nog even door met een paar nieuwe muzikanten. Dat levert in 1989 een album af voor RCA dat het iets beter doet ten opzichte van zijn voorganger, maar nog altijd niet de top 100 van best verkochte albums bereikt. Opvallend is dat de debuutelpee uit 1984 alleen in Engeland heeft gescoord in een lijst met indie-albums.

Brent 'Woody' Giessmann zal in 2003 een organisatie opzetten om kunstenaars te ondersteunen bij het afkicken van drugs en alcohol. Het is tijdens één van zijn manifestaties dat The Del Fuegos na bijna twintig jaar weer op het podium staat. In 2012 verschijnt een EP met nieuw werk onder de titel 'Silver Star'. Tot slot heeft de band afgelopen juli een eenmalig reünie-optreden gegeven in de staat Massachusetts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten