dinsdag 3 oktober 2023

Week Spot: Rhetta Hughes


Het 4950e bericht. Nog vijftig te gaan voordat de slingers uit kunnen. Het hoesje van de bovenstaande single behoort toe aan de Week Spot zoals ik hem heb, maar deze moet in ieder geval met een korreltje zout worden genomen. Niet alleen kies ik voor de b-kant welke niet op het hoesje staat, ook mag je jezelf afvragen of je Rhetta Hughes wel in een serie mag hebben van 'Kings Of Rhythm & Blues'. De mensen van de Franse divisie van Polydor hebben blijkbaar iets té diep in het wijnglas gekeken toen dit hoesje werd gemaakt. Ik heb gisteravond al wat huiswerk gedaan met betrekking tot Rhetta en ontdek daarbij ook een Nederlandse link. Straks meer daarover. De Week Spot van deze week is 'Hip Old Lady On A Honda' van Rhetta Hughes uit 1969. 

Het verhaal begint weer op de traditionele manier van de Week Spot. Het begint na een geboorte op Amerikaans grondgebied in een kerk. Echter, waar menig jongen of meisje dan al zeker weet dat hij of zij later een beroemd zanger of zangeres zal worden, daar heeft Rhetta deze ambities absoluut niet. Ze wordt geboren op 15 juni 1939 in Dallas, Texas. Ze zingt in het koor van de lokale baptistengemeente. Van 1958 tot 1963 werkt ze als verpleegster in een ziekenhuis. Haar vriend Tennyson Stephens is pianist in een nachtclub en op een zekere avond besluit Rhetta de microfoon te pakken en een liedje mee te zingen. Juist op dat moment zit in het publiek iemand die wel brood ziet in het duo. Haar plaatdebuut is in 1965 met een album voor het Columbia-label: 'Introducing An Electrifiying New Star'. Haar naam wordt gespeld op plaat en hoes als Rheta Hughes en bevat enkel jazz-'standards' en met Stephens op piano. Ze maakt vervolgens drie singles voor Columbia in de jaren tot 1968. Bij een optreden in Los Angeles wordt ze opnieuw ontdekt, maar nu door niemand minder dan Bill Cosby. Cosby is dan een komiek en heeft samen met een aantal zakenmensen een platenmaatschappij opgezet: Tetragrammaton Records. Tetragrammaton sluit een deal om de eerste elpees van Deep Purple uit te brengen in Amerika en dit zullen de bestsellers worden op het label. De winst kan dan weer worden gespendeerd aan albums die niet tot nauwelijks verkopen.

Rhetta scoort een R&B-hit met haar versie van 'Light My Fire' van The Doors. Dit resulteert in een album, 'Re-Light My Fire', waarvan nog drie singles zullen verschijnen waaronder 'His Happiness' met 'Hip Old Lady On A Honda' op de flip. Mike Terry verzorgt de arrangementen op het album terwijl Jo Armstead tekent voor de productie. Geen flauw idee of de oude vrouw nu op een motor rijdt of een brommer of een maaimachine, maar 'Hip Old Lady On A Honda' bekt wel lekker en Jan & Dean hadden Honda ook al eens genoemd ('Little Honda'). Tetragrammaton legt in 1971 het loodje. Rhetta zingt in de daaropvolgende jaren mee op verschillende platen. Ik pik dan 'Feel Like Makin' Love' van Roberta Flack eruit. Toch verdwijnt het zingen iets naar de achtergrond en gaat Rhetta zich toeleggen op het acteren. Dit zal haar in 1992 in Nederland brengen. In 1980 heeft ze al de rol van Josephine Baker vertolkt, in de jaren negentig is ze opeens de moeder van Baker in de Nederlandse uitvoering van de musical. Verder zal ze in 1996 meedoen in 'The Glory Of Gospel', een Nederlandse revue. In 2008 zingt ze mee op een album van Giovanca. Kort daarop vertrekt ze naar Dallas om voor haar zieke moeder te zorgen. Ze overlijdt twaalf dagen voor haar tachtigste verjaardag in 2019.

Morgen ga ik dierendag vieren met een eerbetoon aan een lieve Engelse vriendin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten