maandag 2 oktober 2023

Honderd achteruit: T.Rex


En? Hoe was de fietstocht? Deze heb ik helaas moeten afblazen. Zonder dat ik al té zweverig wil worden, kan ik vaststellen dat ik in goed contact sta met mijn lichaam. Met name de tocht van donderdag had ik eigenlijk niet moeten doen want ik voel vrijdag en zaterdag al enkele spieren zachtjes protesteren. Nog een fietsdag zou wellicht de boel forceren terwijl ik morgen weer aan het werk moet. De maandag gaat dus even geen traditie worden. Nu de vakantiepret aan de kant is, kan ik weer kijken naar de rubrieken waar ik in september niet aan toe ben gekomen. Eentje daarvan is het 'Honderd achteruit'-project. Ik kijk hierbij dan nog steeds naar de Gele Bak Top 100 van 2022 en daarmee ben ik nog niet eens halverwege. Sheryl Lee Ralph heb ik in augustus als laatste behandeld en dat betekent dat ik kan doorgaan met nummer 48. Ik heb de lijst binnenstebuiten gekeerd omdat ik meen dat 'Metal Guru' ook in de lijst moet staan, maar nee... 'Solid Gold Easy Action' is de enige plaat in de Top 100 van T.Rex. Deze single vormt de aanleiding voor deze aflevering van 'Honderd achteruit'.

T.Rex is een beetje een 'running gag' geworden op ons radiostation. Onze (inmiddels) voormalige presentator van de seventies' show (Ik maak 'The Spirit Of The Seventies' in zijn 'slot') draait wekelijks uit een erg eenzijdige database. 'Jammer dat ze slechts één plaat hebben gemaakt', is vaak gehoord als hij weer eens 'Dreamer' van Supertramp draait. Van T.Rex heeft hij twee favorieten. De ene week is het 'Hot Love' en de andere week 'Bang-A-Gong'. Hij is een Amerikaan en daar kennen ze 'Get It On' als 'Bang-A-Gong'. Als ik bijvoorbeeld 'Solid Gold Easy Action' draai in een show hoor ik regelmatig 'Oh, heeft T.Rex toch meer dan twee platen gemaakt?'. Ik heb onlangs nog een documentaire gezien over T.Rex. Hoewel ik persoonlijk niet zit te wachten op een tweede 'The Doors' zou het verhaal zich best kunnen lenen voor een biopic.

Mark Feld zou afgelopen zaterdag zijn 76e verjaardag hebben gevierd. Twee weken eerder is het 46 jaar geleden dat de kooiconstructie van een Mini hem fataal wordt. Hij groeit op in Soho en ontwikkelt zijn liefde voor muziek door de muziek van Chuck Berry en Arthur Crudup. Tijdens zijn schoolcarrière speelt hij in een groepje waarvan de twaalfjarige Helen Shapiro de zangeres is. Op zijn vijftiende wordt hij van school getrapt en aanvankelijk werkt Bolan als model. Hij maakt een eenzame single voor Decca maar dat is geen succes. Met veel bravoure belt hij aan bij Simon Napier-Bell met de mededeling dat hij de nieuwe popsensatie gaat worden. Het resulteert eerst in een lidmaatschap van de band John's Children. Als platenmaatschappij Track de muziekapparatuur afpakt van de band bij het verstrijken van het contract, onderneemt Bolan een poging om een eigen rockband op te zetten. Deze noemt hij Tyrannosaurus Rex.

Tyrannosaurus Rex zal beginnen als een band maar uitgroeien tot een duo met percussionist Steve Peregrin-Took. Het duo maakt hippie-folk welke het goed doet op de festivals aangevuld met bubblegum-achtige teksten. De singles en albums op Regal Zonophone zijn weg gelegd voor enkele 'hardcore' fans en deze hebben inmiddels goud op zolder liggen. 1969 komt ten einde en Marc laat steeds meer de elektrische gitaar toe in zijn liedjes. Steve Penegrin-Took wordt vervangen door Mickey Finn en het album 'Beard Of Stars' (als Tyrannosaurus Rex) is feitelijk hét opstapje naar T.Rex. Een van de nummers, 'Ride A White Swan', wordt later ook uitgegeven als T.Rex.

David Bowie is in 1971 nog niet helder in beeld als hij in een jurk poseert voor het album 'The Man Who Sold The World'. Alle ogen zijn gericht op Marc Bolan als hij, geïnspireerd door zijn muze June Child, meer en meer vrouwelijke attributen bij zijn kledingstijl voegt. Daarmee is hij meteen verantwoordelijk voor de feminisering van de overigens zo mannelijke glamrock. Het publiek lust de platen als pap want bijna iedere T.Rex-single is goed voor een top tien in Engeland. Waar 'The Laughing Gnome' in 1973 een stok in het wiel is voor David Bowie, daar past het antieke 'Debora' uit 1968 feilloos in de trend van Bolan in 1972. In Engeland heeft T.Rex maar liefst vier nummer 1-hits en eveneens vier die op nummer 2 eindigen. 'Solid Gold Easy Action' is de laatste nummer 2 van de groep aldaar. Na 'The Groover' in 1973 neemt het succes af en wordt het stokje overgenomen door onder andere Bay City Rollers, Gary Glitter en Mud. In Nederland heeft T.Rex buiten 'Jeepster', 'Hot Love' en 'Get It On' een abonnement op de Tipparade.

In 1973 slaat het verval toe. Marc probeert het solo met de single 'Zip Gun Boogie' maar de platenmaatschappij is zo verstandig het als T.Rex uit te brengen. Het is een beduidend minder groot succes en dus wordt T.Rex weer bijeen geroepen. Bill Legend, één van de leden uit de succesvolle jaren van T.Rex, stapt echter op. Hij leert in deze periode Gloria Jones kennen en zij wordt losvast lid van T.Rex. Het stuurt de muziek echter meer in de richting van de soul en de funk. De glamrock-fans hebben hier geen tijd voor en het funk- en discopubliek is nog niet helemaal klaar voor de oude glamrocker. In september 1975 wordt Marc vader van zijn enige kind: Rolan Bolan. Zijn moeder, Gloria Jones, bestuurt op de fatale avond in 1977 de Mini van Marc. Omdat ze alcohol op heeft, lijkt het even op moord uit te draaien, maar het Engelse gerecht begrijpt dat het een ongeluk is. Terwijl Gloria overhaast terugkeert naar Amerika plunderen fans het huis van Bolan. Anno 2023 lijkt de storm geluwd en proberen Gloria en zoon Rolan (zelf eveneens muzikant en producent)  het muzikale nalatenschap van Bolan te beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten