donderdag 5 oktober 2023

Honderd achteruit: Wilson Phillips


Er is wel een idee voor deze vrije donderdag maar niet iets dat met twee wielen, een stuur en een stel trappers moet gaan gebeuren. Ik heb het idee opgevat om eens met de bus naar Beilen te gaan en alsnog een rondje langs de kringloopzaken in het dorp te maken. Maar daarvoor moet je eerst wel gaan slapen en ik ben op ene of andere manier heel erg 'druk' waardoor ik al laat naar bed ga. Rond het middaguur ontwaak ik maar voel me meteen afgemat. Dat heeft niet alleen met de beperkte slaap te maken maar ook veel met de tijd van het jaar. Een soort van 'Memory Road' op het moment. Ook heb ik de fiets niet omgeruild en ga dat morgenochtend doen. De fiets is dinsdag namelijk voor de beloofde grote beurt naar de fietsenmaker gegaan en is al sinds gistermiddag klaar. Ik ben vandaag ook niet bepaald gemotiveerd om te gaan sleutelen met computers waardoor ik opnieuw weer geen 'Afterglow' heb gedaan. Nadat ik een aantal video's heb gekeken, ga ik nu de dag besluiten met een aflevering van 'Honderd achteruit'. Met vandaag de nummer 49 uit de Gele Bak Top 100 van vorig jaar: 'Release Me' van Wilson Phillips uit 1990.

Er waren eens een stel jongens die iedere dag waren te vinden op het strand. Op een gegeven ogenblik blijven de planken een zomerseizoen in de schuur liggen en vragen de andere jongens op het strand zich af wat er met de vriendenclub is gebeurd. Dat blijkt dan in de studio maandenlang te werken aan één liedje en een album. Dan noem ik ook meteen het echtpaar met een kinderwens dat echter eerst wil wachten totdat het succes van hun nieuwste formatie een beetje gaat luwen. Tegen de tijd dat het kind arriveert, is de houdbaarheidsdatum van het huwelijk ook bijna in zicht. Chynna Phillips is dus de dochter van John en Michelle Phillips van The Mamas & The Papas. Carnie en Wendy Wilson zijn de twee dochters van Brian Wilson met Marilyn Rovell. Het echtpaar Phillips gaat in 1969 uiteen en Wilson en Rovell zullen pas in 1979 de echtscheidingspapieren aanvragen. De kinderen Wilson en Chynna Phillips groeien op in dezelfde buurt en, hoe kan het anders, zijn al vroeg bezig met muziek en perfectioneren dan al hun harmoniezang. In 1989 is Wilson Phillips dan een feit.

Carnie Wilson wordt op 29 april 1968 geboren en haar zus Wendy op 16 oktober 1969. Chynna Gilliam Phillips (Gilliam is de meisjesnaam van Michelle Phillips) komt op 12 februari 1968 ter wereld. De groep wordt door SBK Records binnengehaald en mag meteen aan de slag met haar debuutalbum. Of...? Kun je het wel een debuutalbum noemen? Het is de eerste maal dat de combinatie van de drie stemmen is vastgelegd op tape in een professionele studio. In de productie hoor je namelijk een jarenlange ervaring en een zeer goed uitgedokterd samenspel van de stemmen. Dit in combinatie met de 'Adult Oriented Rock' maakt dat de muziek razendpopulair is op de 'serieuze' radiostations en dat zijn vaak ook de platenkopers. Wilson Phillips behoudt zelfs vijf jaar een record in Amerika van het bestverkochte debuutalbum van een groep welke uitsluitend uit vrouwen bestaat. Het record sneuvelt in 1996 met The Spice Girls. In 1991 draagt de groep bij aan 'Two Rooms', het eerbetoon aan de liedjes van Elton John en Bernie Taupin, met 'Daniel'. Hoewel het nimmer als single zal worden uitgebracht, wordt het nummer zó vaak gedraaid op de Amerikaanse radio dat het een notering in de Adult Contemporary Chart zal ontvangen.

In Nederland is de groep goed voor drie hits in de Top 40. Het begint allemaal met 'Hold On'. Chynna zal later vertellen dat het is geschreven samen met de gezusters Wilson maar dat het feitelijk over haar ontwenning van een alcoholverslaving gaat. 'Hold On' piekt op vijftien en zal acht weken in de lijst verblijven. 'Release Me' schopt het eveneens tot vijftien maar dan met zeven weken. 'Impulsive' zal aan de start van 1991 drie weken in de Top 40 verblijven met 37 als piek. 'Release Me' bereikt in Amerika (zowel Billboard als Adult Contemporary Chart), en Canada de eerste plek van de hitparade. 'Shadows And Light' is de titel van het tweede album van het trio en verschijnt in 1992. De onderwerpen op het album zijn zwaarder dan de voorganger. Tegen het einde van 1992 kondigt Chynna aan dat ze solo wil verder gaan. Een jaar later valt officieel het doek. Carnie en Wendy maken een kerstalbum, 'Hey Santa!' en zullen een paar jaar later een album opnemen met vader Brian als The Wilsons. Chynna brengt intussen haar solodebuut uit. In 2001 verschijnt het trio weer op het podium als ze 'You're So Good To Me' zingen als eerbetoon aan Brian Wilson. Chynna draagt het dan op aan haar vader John die pas is overleden. In 2004 vindt de eerste reünie plaats met het covers-album 'California'. In 2010 wordt een tweede poging ondernomen en de groep is sindsdien niet meer uit elkaar gegaan. Het meest recente album dateert van 2012 maar het heeft afgelopen november nog een single uitgebracht met een cover van Harry Styles' 'Boyfriends'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten