zondag 1 oktober 2023

Van het concert des levens: 2013


Oeps... Is het plotseling mooi weer geweest vandaag? Ik heb het helemaal gemist. De zon wil niet echt tevoorschijn komen in Uffelte en bovendien heb ik binnenshuis het ene en het andere te regelen. Het is dus niet tot een buitenactiviteit gekomen. Morgen zal de zon ook geen hoofdrol spelen maar kan het in Uffelte wel eens 23 graden worden. Gezien de maandag een traditionele fietsdag lijkt te worden, denk ik dat ik nog wel een ritje ga maken. Dinsdag moet de fiets dan terug voor een grote beurt want de maand is bijna voorbij. De show van vanavond heb ik al in de prullenbak gegooid en definitief verwijderd. Nee, ik ben er niet echt tevreden over en bovendien heb ik een klein 'ongelukje' tijdens de show. De 'vakantiemaand' is weer voorbij en ik kan weer gaan kijken naar enkele rubrieken die de afgelopen maand hebben stil gelegen. Eerst maar een aflevering van 'Van het concert des levens'. Vanavond ga ik slechts tien jaar terug in de tijd hoewel het voor mij een mensenleven lijkt.

Het jaar 2013 staat voor mij vooral in het teken van de radio. Ik neem 'Do The 45' dan altijd nog van tevoren op en de opname wordt dan door de radiobaas afgespeeld. In maart crasht mijn laptop. Hij wordt nog wel opgelapt en zal het uiteindelijk volhouden tot begin 2015. De laptop is té labiel om op uit te zenden en het bemachtigen van een geschikte computer voor de uitzendingen blijkt een lastige opgave. Als de verkoper dan vervolgens ook de machine niet wil versturen en mijn emails negeert, wordt het alleen maar moeilijker. Bij Wolfman Radio beginnen ze de 'pre-records' een beetje zat te worden en dat kan ik wel begrijpen. Er moet steeds iemand op zaterdagmiddag thuis blijven om mijn show uit te zenden. Als de computer dan uiteindelijk arriveert, kan de Virtual DJ worden geïnstalleerd en kan ik een 'test drive' doen. Dat bevalt goed en ik doe niet alleen 'Do The 45' live de volgende dag maar ook meteen een vervangende show voor een andere presentator. Dat zal uiteindelijk resulteren in 'The Vinyl Countdown'. 'Floor Fillers' (in het begin nog twee woorden) start in augustus 2013 en in deze maand doe ik ook een vrij revolutionaire 'one-off' genaamd 'Subspace'. Enfin, de radiogeschiedenis heb ik vorig jaar al gedaan in een aantal berichten. Het is vooraf het plan om van 'Floorfillers' een retro-show te maken totdat ik 'Clarity' van Zedd & Foxes hoor op QMusic. Dé Ibiza-hit van de zomer van 2013 mag even later ook schitteren in 'Floorfillers'. Het zal naast een hoop stokoude Northern Soul synoniem staan aan de zomer van 2013.

Op het gebied van het werk is het een vrij rustig jaar. Okay, de boel wordt overgenomen door mijn huidige werkgever en we verhuizen binnen het pand naar een ruimere locatie. Nederland heeft wederom een Rutte-kabinet gekregen hetgeen betekent dat de voorgenomen hervorming van de sociale werkplaatsen doorgaat, alleen merken we daar nu nog niet zoveel van. Volgens mij ga ik deze effecten pas in de loop van 2014 merken. Het bedrijf is echter zó tevreden over mij dat de 'grote baas' al in oktober 2013 laat doorschemeren dat ze me maar wat te graag zouden willen overnemen, mocht ontslag bij de sociale werkvoorziening op de loer komen te liggen. In maart 2013 besluit ik na bijna tien jaar mijn vrijwilligerswerk bij De Buze te stoppen. Ik zal nog wel meedraaien op een festival in de zomer en bovendien ben ik altijd 'free of charge' beschikbaar als dj. Daar is sindsdien nog slechts eenmaal gebruik van gemaakt. O ja, ik heb ook wel eens bedankt voor de eer zoals in 2019 als ik mijn apparatuur moet afkoppelen voor een uurtje draaien. Er is een nieuwe generatie in De Buze gekomen die duidelijk niet de kaas van het brood laat eten en dus is het voor mij een perfecte tijd om het stokje over te dragen.

Pasen valt vroeg in 2013 en ik heb ambitieuze plannen. Dat wordt uiteindelijk de dinsdag na Pasen. Een volgend hoofdstuk in het 'ge-Vecht tegen de drank'. Ditmaal met fiets in de trein naar Oldenzaal. Van daaruit leg het gedeelte af van de Vechtdalroute waar ik vorig jaar ben afgezwaaid naar Oldenzaal: Van Schüttorf naar Metelen. Ik wil nog verder naar Schöppingen maar daar wordt het té laat voor. Ik steek schuin over naar Gronau en ga bij Glanerbrug de grens weer over. In Enschede stap ik weer met fiets op de trein. Op 26 juli viert onze moeder haar 75e verjaardag en we vieren dat uitgebreid met een bezoekje aan een pretpark in Appelscha en 's avonds met een etentje. Ik bel haar dan al vaak twee tot drie keer in de week en een maand later vraagt ze of ik iets ga doen in de vakantie. 'Geen geld voor', is mijn antwoord. Ze stelt voor om ons als kinderen allemaal een bedrag toe te sturen en ze staat erop dat ik dit in ieder geval gebruik voor een korte vakantie. Over de bestemming hoef ik niet lang na te denken: Met de fiets in de trein naar Dieren en een paar nachten op de camping in De Steeg. Ik ben hier in 2009 al eens twee nachten geweest en kan me dan voorstellen dat ik hier best een paar dagen zou kunnen vertoeven. Het weer werkt niet altijd mee en bovendien heb ik de laatste dag en nacht last van vervelende overburen. Het is niet de meest geslaagde vakantie geweest maar... moeder had gelijk! Ik voel me eigenlijk als herboren als ik terug kom van de vakantie.

Ik heb het even snel moeten opzoeken want ik heb een herinnering uit een decembermaand. Het is inderdaad pas eind 2014 als een ontslag dreigt. In 2013 dagdroom ik vooral nog dat de sociale dienst me wel zal toestaan om vrijwilligerswerk te doen voor het radiostation. Zo droom ik van een dagelijkse show op de middag. Het zal bij dromen blijven, hoewel ik eind 2014 een 'Afternoon Delight' zal doen voor de grap. Wolfman Radio ondersteunt The Specialized Project, een stichting dat met muziek-gerelateerde acties geld inzamelt voor een goed doel. Ik wil dolgraag mijn steentje hieraan bijdragen maar... de activiteiten zijn allemaal in Engeland en vaak in de sfeer van ska en reggae. Een vriend van het station heeft een plaatje gemaakt om geld in te zamelen voor Specialized en hij stelt voor de single ten doop te houden in Watford. Voor het eerst een activiteit waar het niet alleen over reggae en ska gaat en dus zie ik mijn kans schoon en bied mezelf aan. Dat verhaal komt in de volgende editie van deze serie maar eind 2013 maak ik mezelf al lekker met het aankomende uitstapje naar Engeland.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten