zaterdag 31 mei 2014

Singles round-up: mei 4



Ik had het vorige week al genoemd, maar vandaag heb ik de 'nieuwe' computer een jaar in gebruik voor Soul-xotica. Zojuist bij het uploaden van het Peter Alexander-hoesje zag ik dat we een jaar geleden 'Iron Horse' van Christie in de betreffende aflevering van Raddraaien zat. Ik ben vanmorgen naar de kringloopwinkel in Ruinerwold geweest. Wederom is het weinig soeps, maar de singles zijn onveranderd vijftig cent per stuk en ik weet met pijn en moeite tien titels te verzamelen. Toch een Singles round-up wijden aan deze aankopen. Ja, ik vind dat ik iedere aanwinst moet melden op Soul-xotica en omdat ik weinig andere inspiratie heb en morgen graag wil genieten van een lange fietstocht, besluit ik deze maand met een Singles round-up. Voor vijf euro is het niet een beetje een 'mixed bag', toch is het uiteindelijk alleen Vicky Sue Robinson waarvoor ik op de fiets zou zijn gestapt.

* Peter Alexander- Delilah (NL, Ariola, 1968)
In februari 2010 oordeelt de bedrijfsarts dat ik maar weer eens mijn werk moest hervatten, maar omdat ik bijna een jaar uit de running ben geweest, lijkt het hem verstandig om rustig te beginnen. Twee uren per dag. 's Ochtends tot de koffiepauze. Ik zal niet zeggen dat het werk me zwaar viel of de werktijden, maar de afdeling waar ik terecht kom is een hel. Een maand later is de bedrijfsarts het met me eens dat dit ook niet stimulerend werkt en ik krijg een half jaar rust. Eén van de weinige hoogtepunten op die afdeling, waar een negatieve mentaliteit heerst en waar niets wordt gedaan aan openlijk racisme, is de ontmoeting met een dame die ik van jaren ervoor ken. We waren toen beide zeer actief voor de SP. Ze vertelt me dat ze geregeld op zaterdagmorgen een rondje kringloopwinkels doet en ze nodigt me spontaan uit. Ze vertelt van een paar nieuwe winkels die ik nog niet ken: Ruinerwold en Dieverbrug. Zo kom ik in februari 2010 voor het eerst in Ruinerwold en dan ligt deze van Peter Alexander daar al. Ik weet hem keer op keer te weerstaan, maar vandaag moest die mee. Ik heb een zwak voor Nederlandse Ariola's uit de jaren zestig en dit is zo eentje. Mét bovenstaande fotohoes en helemaal in nieuwstaat.

* Les Chakachas- Beau Coco (Duitsland, RCA, 1961)
Volgens 45cat is deze in 1958 al verschenen in Italië. Ik heb deze single al, maar voor vijftig cent is-ie te leuk om te laten liggen en ik wil persé op tien singles uitkomen. Eigenaardig orkestje uit België, ik heb ook nog ergens een 10"-LP liggen van de groep en uiteraard het 'stoute' 'Jungle Fever' uit 1972.

* Hot Chocolate- I'll Put You Together Again (NL, Rak, 1979)
En daar is een link met die zaterdagochtend dat ik voor het eerst in de kringloopwinkel van Ruinerwold kom. Ik koop dan geen singles, maar een of ander vreemd apparaatje dat al lang bij het oud ijzer is gegaan. We gaan die dag ook nog langs in De Kring in Meppel en daar vind ik mijn eerste exemplaar van deze Hot Chocolate-single. Helaas is die zo krom als een hoepel, waardoor ik niet veel plezier hieraan zal beleven. Een jaar later koop ik een recht exemplaar, maar die is ontsierd door een zware kras. Driemaal is scheepsrecht en vandaag heb ik een gaaf exemplaar op de kop getikt.

* Mireille Mathieu- La Paloma Adé (NL, Ariola, 1973)
Wat moet je ermee? Ja, ook weer een Nederlandse Ariola en in absolute nieuwstaat, maar dit is echt zo'n single die me naar de tien moet helpen. In eerste instantie heb ik zeven geselecteerd, maar dat wisselt zo gek en dus kies ik nog drie uit.

* Iwan Rebroff- Eintönig Hell Klingt Das Glöcken (NL, CBS, 1969)
Een kwalijk fenomeen. Op zaterdagmorgen singles kopen, betekent vaak alvast bezig zijn met The Vinyl Countdown. Met Peter Alexander en Chakachas lijkt het me opeens grappig om een paar Europese plaatjes te draaien omdat vorige week de Europese verkiezingen waren. Hoewel Poetinesië geen Euro-land is, mag het in de vorm van 'Kalinka', de b-kant van deze single, meedoen in The Vinyl Countdown. Op 33 toeren en met de pitch op het laagst is het je reinste deathmetal, heb ik zojuist ontdekt.

* Vicky Sue Robinson- Turn The Beat Around (Frankrijk, RCA, 1976)
Die had ik nog niet en uiteindelijk de enige single die de fietstocht loonde, hoewel het allerminst een straf was om op zaterdagmorgen te fietsen. In korte broek en t-shirt is dit het moment waarop ik de zon mag aanbidden, de rest van de dag staat toch behoorlijk in het teken van Wolfman Radio. Hoewel het morgen bewolkt zal blijven, moest ik toch maar een fiks aantal kilometers maken.

* Salt'N'Pepa- Twist And Shout (NL, Dureco, 1988)
Eén-twee-hopsakee de Kliko in, want deze is zwaar krom getrokken en dit doe ik mijn naald niet té vaak aan...

* Swing Out Sister- Am I The Same Girl (Duitsland, Fontana, 1992)
Het kwam vanavond nog ter sprake en het is iets dat ik me nauwelijks meer kan voorstellen. Dit hitje van Swing Out Sister is voor mij de kennismaking met 'Am I The Same Girl', vervolgens leer ik 'Soulful Strut' van Young Holt Unlimited kennen, dan Dusty Springfield's versie en tenslotte pas de oer-versie van Barbara Acklin. Dat is helemaal achterstevoren. Dankzij mijn collega Lee, die deze versie nog nóóit had gehoord, weet ik te melden dat Swing Out Sister nummer 1 heeft gestaan in Amerika, maar in Engeland slechts tot plek 21 kwam. In Nederland haalt het nipt de top 20.

* Thompson Twins- Doctor Doctor (Duitsland, Arista, 1984)
Als puntje bij paaltje komt, vind ik dit toch de meest interessante single van Thompson Twins, alleen ontbrak hij nog in de verzameling. Hij klinkt opperbest, dus dit is een goede aanschaf geweest.

* Tiffany- Late Night Show (NL, Bovema Negram, 1979)
Niet te verwarren met het tienerzangeresje dat eind jaren tachtig hits heeft met 'I Think We're Alone Now' en 'Could've Been', deze Tiffany bestaat uit twee dames en een heer. Het komt uit de koker van de gebroeders Bolland en 'Late Night Show' is een prachtige ode aan de nachtradio met de deejay als sprankelend middelpunt. Ik kon het niet laten om deze ook even in The Vinyl Countdown te draaien, al ben ik blij dat ik niet zo'n gladjakker ben als 'Lovable Larry' en dat mijn fans minder opdringerig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten