zondag 25 mei 2014

Schijf van 5: bananen



Jubileum? Ja, ik heb blijkbaar een jaar deze computer. Zelf dacht ik dat het een week later was, maar ik zie bij het 'uploaden' van deze foto dat ik een jaar geleden ook deed. De foto's staan namelijk op volgorde van datum en het is eigenlijk helemaal niet nodig om ze te bewaren, maar toch doe ik het. Blogger is direct gekoppeld aan Picasa en dus heeft Soul-xotica automatisch een foto-album. En daar kijk ik ook nooit naar om! Gaan we meteen verder naar het onderwerp van de Schijf: De banaan. De enige vrucht die knalgeel is en een afwijkende vorm heeft. Het zal daarom zijn dat de banaan vaak wordt genoemd in de muziek? Het is Pipo De Clown van de fruitmand. Toch ben ik zelf niet bepaald een liefhebber van bananen. Reden is dat een banaan bij mij meteen 'stopt'. Als de stoelgang normaal is, moet ik geen bananen eten. Ben ik dan toch eens aan de dunne, dan is dat met één banaan opgelost. Je mag best eens lijden voor de kunst en dus hap ik vandaag vrolijk mee van de bananenschijf.

Op nummer vijf vinden we een oude bekende. De plaat is vorig jaar op 24 april het onderwerp geweest van Raddraaien. Een aflevering die me nog goed bij staat, want er is namelijk totaal geen informatie over de groep. Het liedje zelf is wel goed gedocumenteerd, maar schrijver Tash Howard is geen lid van The Peels. De groep komt uit Cleveland, Ohio, en heeft in Amerika alleen dáár een succesje. In Europa weten we beter raad met The Peels. Het wordt hier beschouwd als de oer-versie en staat dus vrolijk naast Het Cocktail Trio op de Top 40 genoteerd. De hekkensluiter van vandaag is 'Juanita Banana' van The Peels (1966).

Nee, er zijn geen prijzen te verdienen vandaag. Het is ongeveer een jaar geleden dat op Wolfman plots de Ska Banana-griep de ronde doet. Iedere keer als een bepaalde presentator dit in zijn show draaide, moesten de mensen hem een bericht sturen met de woorden 'Ska' en 'Banana'. Je kon dan een speciale button winnen. Ik heb er nog eentje liggen, niet dat ik hem heb gewonnen, maar hij werd vorig jaar geleverd bij de t-shirts. In werkelijkheid is 'Ska Banana' al een oud mopje, de band Seguridad Social nam het in 2011 op. Het is precies wat de titel doet vermoeden: Een gemeen snel ska-nummer met de ongein van zo'n kromme gele vrucht. 'Ska Banana' staat vandaag op 4.

Ik had al gezegd dat De Boswachters thuis konden blijven, want voor hen is geen plaats op Soul-xotica. Tóch moest er iets Nederlands in. Ik heb even getwijfeld bij André Van Duin en zijn melige 'Bananenlied' om vooral Harry Belafonte uit de weg te gaan. Maar opeens weet ik het... het is namelijk één van de plaatjes die me tot deze Schijf heeft geïnspireerd. Een bescheiden hitje in 1982, bij mij brengt het een herinnering van een donderdagmiddag. Vanaf de basisschool lunchen we thuis en natuurlijk staat Hilversum 3 aan. Op donderdag zendt de Tros uit en ik hoor Mangolino voor het eerst in 'Vijftig Pop Of Een Envelop'. Een paar jaar geleden heb ik de single gekocht. De nummer drie is 'Kom Uit Die Bananenboom' van Mangolino (1982).

Toen ik in 1992 voor het eerst 'I Had Too Much To Dream Last Night' van The Electric Prunes hoorde, ging er een wereld voor me open. Ik dacht dat ik de top van de psychedelica had bereikt met The Moody Blues, maar 'Best Way To Travel' is kinderspel vergeleken bij The Electric Prunes. Ik ga me 'toeleggen' op psychedelica, maar dat is in een tijd zonder internet en Ebay nog knap lastig! Ik blijf vooral speuren naar 'I Had Too Much To Dream Last Night', maar die wil maar niet op mijn spoor komen. Dan hoor ik in 1997 dat de broer van een vriend de plaat heeft en, ja, die wil hem wel kwijt. Vijfentwintig gulden voor de jaren tachtig-heruitgave, maar... in nieuwstaat! Nu niet meer, want ik heb hem letterlijk stuk gedraaid. Onlangs dacht ik er nog aan om een single uit Amerika te halen, die zijn namelijk niet heel erg duur. De originele Electric Prunes maakt twee elpees, eind 1967 volgt 'Underground' met daarop 'The Great Banana Hoax'. Dat is vandaag de nummer twee. De originele groep valt dan uiteen, maar producer David Hassinger formeert eigenhandig een studiogroep en maakt nog een aantal Electric Prunes-platen.

Over de nummer 1 valt weinig te vertellen. We weten dat de groep uit het Engelse Leicester afkomstig was en dat de plaat in januari 1969 op de markt is gebracht. Menigeen was ervan overtuigd dat 'No One' één van de grootste hits zou worden in 1969. Het is echter een behoorlijk doorsnee acidrock-nummer. Neem dan de b-kant. In de psychedelica zijn ze dol op lange titels die vervolgens niet worden gezongen. Niet zelden gaat een plaat héél ergens anders over. Zo niet met Legay, zij openen hun lied met de titel die hen bovenaan deze Schijf brengt: 'The Fantastic Story Of The Steam-Driven Banana'. De plaat zélf is overigens een fortuin waard.

Peter kwam afgelopen week niet alleen met een leuk lijstje bananentitels ook met enkele suggesties voor Schijf-onderwerpen. Een paar daarvan ga ik zeker behandelen. Dank daarvoor! Volgende week wil ik een Schijf maken over een modewoord uit de jaren zestig dat blijkbaar ergens een vulgaire betekenis heeft. Volgende week meer daarover! O ja, het woord is 'groovy'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten