zondag 4 mei 2014

Schijf van 5: herinnering



Of de klok op mijn telefoon loopt twee minuten voor of...? Uiteindelijk zijn de buren wel vijf minuten stil geweest, maar volgens mij niet om klokslag acht uur. En toen het dan toch eindelijk stil was, kwam er een vliegtuigje over. Aan de motor te horen zo'n hobby-ding. Het is weer jammer! Woon je notabene twee jaar in een uitgestorven dorp, heb je nog niet één stille vijf minuten op de vierde mei meegemaakt. Okay, twee jaar geleden was het om acht uur stil, maar om tien over acht gingen de tuinwerkzaamheden met het minikraantje bij de buren weer onveranderd door. Op deze vierde mei presenteer ik jullie een Schijf van 5 om te herinneren. 'Herinneren' is vandaag het thema.

Hoewel het natuurlijk geen oorlogsslachtoffer is, hoeven we hem niet beslist op de vierde mei te herinneren. Longkanker werd Arnie Treffers in 1995 fataal. Hij was nog maar 48 jaar. In deze Schijf van 5 over 'herinnering' staat hij op de onderste tree met de grootste hit uit zijn carriere. Feitelijk de voorloper van Stars On 45 en zowel 'Remember' als 'Golden Years Of Rock And Roll' mogen in 1981 de elpee 'Long Play' van Stars On 45 vullen. Die eerste, een knaller van een hit in 1977, mag vandaag op vijf: '(Do You) Remember' van Long Tall Ernie & The Shakers.

Op vier staan we even stil bij de zangeres van 'I Remember Yesterday', zij overleed op 17 mei 2012 ook al aan de gevolgen van longkanker. Zij zou giftige deeltjes hebben ingeademd bij de aanslag op de Twin Towers. Donna Summer maakte met Giorgio Moroder en Pete Belotte in 1977 het album 'I Remember Yesterday', dat het verleden, heden en de toekomst van de dansmuziek moest uitbeelden. 'I Feel Love' was de toekomstvisie van Moroder en dat is aardig uitgekomen. Met het titelnummer wordt teruggeblikt op de jaren dertig. Donna Summer staat met 'I Remember Yesterday' op vier in deze Schijf.

Met de nummer drie herdenken we drie artiesten die ons zijn ontvallen. Natuurlijk zijn dat tweelingbroers Robin en Maurice Gibb. Maurice overleed op 12 januari 2003 Hij ondergaat een darmoperatie waarbij een hartstilstand optreedt. Zijn broer Robin komt hem op 20 mei 2012 vergezellen, hij lijdt aan leverkanker. Wie is dan de derde die we gaan herdenken met 'Don't Forget To Remember' van The Bee Gees? Welnu, de b-kant van die single heet 'The Lord' en als je die twee achter elkaar leest, krijg je 'Don't Forget To Remember The Lord'. En dat moet dan natuurlijk de betreurde Deep Purple-toetsenist Jon Lord zijn. Al met al een goede reden om 'Don't Forget To Remember' van The Bee Gees op drie te zetten.

Van de nummer twee is mij geen personele bezetting bekend, dus wie van deze groep in leven is en wie niet...? Geen flauw idee. Het draagt dezelfde titel als bij The Bee Gees, maar daar houdt iedere vergelijking op. 'Don't Forget To Remember' van The Greater Experience is een favoriet in de Northern Soul-beweging, maar is eigenlijk 'koperpop' in de traditie van Chicago en Blood, Sweat & Tears. Met als enige verschil dat voor hen geen succes in het verschiet lag, anders dan een cultstatus in het noordwesten van Engeland. En dat geeft ook weer een excuus om deze band te herinneren. Op twee staat 'Don't Forget To Remember' van The Greater Experience.

Van The Shangri-Las is Mary Weiss nog altijd springlevend. Sterker nog: Ze lijkt soms populairder dan in de jaren zestig. In kringen van de garagerock'n'roll is Weiss een graag geziene gast en ze heeft opnames gemaakt met de Deense band The Raveonettes. The Shangri-Las bestaat uit de zussen Mary en Betty Weiss (die twee jaar van elkaar verschillen) en de eeneiige tweeling Marge en Mary Ann Ganser. Die laatste twee zijn ons inmiddels ontvallen. Mary Ann is slechts 22 jaar als ze in 1970 sterft. Marge is ook niet oud geworden, haar wordt borstkanker in 1996 fataal. Zij is dan nog maar 48. De ongekroonde nummer 1 van de nummers met 'remember' in de titel kan alleen maar afkomstig zijn van The Shangri-Las. 'Remember (Walking In The Sand)' is in 1964 de eerste single die de groep opneemt voor het Red Bird-label en de start van een succesvolle Amerikaanse loopbaan.

Als ik me niet vergis, is het volgende week moederdag. Moeder hebben we twee jaar geleden al gehad en volgens mij zijn de broers en tantes ook al aan de beurt geweest. Daarom roep ik 11 mei uit als 'oomdag'. Volgende week vijf titels met een oom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten