dinsdag 6 mei 2014

Week Spot: Marboo



,,Té obscuur". ,,Nog nooit van gehoord". ,,Hoe kom je aan zoiets?". Ja, als de (particuliere) samensteller van de 'Northern Soul Jukebox' geen centimeter verder had gekeken dan de Northern Soul Top 500 van Kev Roberts, dan was mijn reis in de Northern Soul anders geweest. De advertentie beloofde '1500+', bij benadering blijken er maar liefst 1986 liedjes op te staan. Een 'mixed bag' waar ik na twee jaar nog steeds veel plezier aan beleef. Voor mij staan een aantal 'hits' op het schijfje die in werkelijkheid nauwelijks de draaitafel hebben gehaald in de Northern Soul. De puristen proberen met alle liefde uit te leggen wat Northern Soul definieert, maar ook zij moeten toegeven dat dit nog niet meevalt. De man van de 'Northern Soul Jukebox' heeft daar net zoveel lak aan als ondergetekende, dus ik had het niet beter kunnen treffen met hem. Er staan buiten krasserige vinyl-rips ook enkele 'Modern Soul'-dingen op, waaronder 'What About Love' van Marboo. Zonder dat ik ooit nu echt op zoek ben gegaan naar die plaat is het horen van deze plaat altijd weer een feestje. Nu de plaat sinds een week in mijn koffers staat, kan ik me geen leven zonder voorstellen. De Week Spot van deze week is niet zomaar een plaatje uit mijn soul-koffers: Het is de meest gedraaide single van afgelopen week. Minimaal eens per dag en soms ook wel tweemaal. Logisch dat dit de nieuwe Week Spot is: 'What About Love' van Marboo (1974).

Volgende week vrijdag, de zestiende, start onze radiobaas met een marathonuitzending van 48 uur. In de laatste week van augustus had hij al 36 uur gedaan, maar ik had toen vrij genomen van Do The 45 omdat het in het laatst van mijn vakantie was. Volgend weekend gaat het dan wél gebeuren. Wolfman doet de muziek en techniek vanuit de studio in Devon en de presentatoren komen 'binnen' via Skype. Dit betekent dat ik gisteravond al de speellijst van Do The 45 heb moeten aanleveren en de komende dagen ga ik met The Vinyl Countdown bezig. Ik heb gistermiddag het bericht ontvangen dat de Engelse handelaar Dorothy Morrison op de post heeft gedaan, die is hopelijk voor het weekend binnen en zij gaat volgende week de Week Spot worden. Omdat ik de kans klein inschat dat ik voor die tijd nog singles ga kopen, krijgt Dorothy volgende week dinsdag een Week Spot-bericht en geen Singles round-up.

Het huiswerk voor deze Week Spot is een stukje lastiger, maar niet minder interessant. Ik kom zowaar nog tot een hele leuke ontdekking. Laten we daar eerst maar eens mee beginnen. In de jaren 1990 en 1991 is Sunrise Records aan de Nauwe Noorderhorne in Sneek mijn vaste leverancier van singles. Vanaf dat tweede jaar krijgt het een bak met vijf gulden-singles, tot die tijd zijn alle singles een gulden per stuk. Het zakgeld van zes gulden per week is dus mooi verdeeld: Een single uit de vijf gulden-bak op maandag en een single van een gulden op woensdag. In 1990 gebeurt het tweemaal dat ik een paar guldens spaar en meer dan een single van een gulden koop. Op een zaterdagochtend vind ik daar een plaatje dat net is toegevoegd. Het hoesje vertelt het hele verhaal, maar het is de nieuwsgierigheid die wint. Het hoesje van 'Holy Night' van Family Tree toont een groep blijmoedige jongeren in kledij die net zo 1972 is als het plaatje zélf. Dat is overigens een slap aftreksel van The Les Humphries Singers. Een supergroep is een brug te ver voor Family Tree, maar desondanks zijn het niet de minsten die deel uitmaken van de stamboom. Manager Günther 'Yogi' Lauke uit Würzburg staat aan de wieg van de groep. Hij stelt de groep samen voor een show van de Saarlander televisie. Onder de leden bevinden zich Rainer Limpert (aka Michelangelo van de hit 'Du Bist Meine Liebe'), Monique Melsen (Luxemburgse inzending voor het Eurovisie Songfestival), de zussen Enry en July David (Big Secret van 'Samson And Delilah') en Marboo Whisnant. De website van Lauke vermeldt dat Whisnant de zoon van de voormalige minister van defensie van Liberia is. En Marboo Whisnant is niemand minder dan de artiest van de Week Spot! De single van Family Tree wordt daar echter niks leuker om, maar dat terzijde.

Daarmee is dus op zijn minst één ding duidelijk geworden, waar 'Raresoulie' nog twijfels over heeft: Marboo woont ten tijde van 'What About Love' in Duitsland waar hij de single ook heeft opgenomen. Zijn eerste single heet 'Maybe You Love Me' en stamt uit 1972. Hoewel de plaat wordt gedistribueerd door Polydor, dat ook Family Tree op zich heeft genomen, verschijnt het bij Finger en dat schijnt gelieerd te zijn aan Yogi Lauke. In Duitsland blijven de platen van Marboo via Finger verschijnen, maar gaat met zijn tweede single al iets de grens over: 'You Don't Know' verschijnt via RCA in Mediterraanse gebieden. In 1974 volgt de Week Spot, maar Discogs vermeldt niet 'onze' Nederlandse persing. Platen van George Baker Selection worden doorgaans in België uitgebracht op Cardinal, maar de Negram-persing van Marboo is ook gewoon in België te koop. Het label vermeldt Finger als oorspronkelijke eigenaar van het opgenomen werk, ten tijde van 'What About Love' is ook sprake van een contract met Midland. Voor dat label is ook Carol Douglas actief, onze Week Spot-artieste van vorige week. Midland heeft later het label Midsong en zal met John Travolta's dweil 'Sandy' de grootste hit scoren. In de zin van 'hits' zijn we met 'What About Love' van Marboo snel klaar, want ondanks dat het 'klinkt' als een mega-hit, zal dat het nooit worden.

Tot en met 1978 verschijnen regelmatig plaatjes van de hand van Marboo en het officiële jaar van zijn emigratie is niet bekend. De volgende informatie die we tegenkomen van Marboo is een 'in memoriam', waaruit blijkt dat hij reeds enige tijd in Amerika woont. Met name zijn zoon Jaimie en dochter Veda zijn hun vader in de voetsporen getreden, de laatste heeft onder andere met Whitney Houston opgetreden. Marboo Frederich Whisnant Sr. blijkt op 4 juni van het vorige jaar te zijn overleden. Hij is dan pas 65 jaar geworden. Marboo is geboren op 29 september 1948 in Monrovia in Liberia. Zijn moeder heet Lottie Heinz en dat verklaart wellicht ook zijn vertrek naar Duitsland? Marboo overlijdt in Milwaukee in de staat Wisconsin. Hij laat een vrouw na en een stoet kinderen. Hij heeft twee dochters, zes zonen, plus nog een stiefzoon en -dochter. Met zo'n groep jongens zijn de namen wel eens op en dus heet één zoon Marboo A. Frederique en draagt de jongste de volledige naam van zijn vader, vandaar dat Marboo ook als 'Sr.' wordt aangeduid.

En zo eindigt dit verhaal over wellicht één van de lekkerste 'feelgood'-platen uit mijn koffers met een zwart randje. Marboo leeft voort en fleurt voor mij de meest grijze en regenachtige dag op met zijn immer aanstekelijke 'What About Love'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten