zondag 18 mei 2014

Schijf van 5: oerwoud



Het gaat me weer even voor de wind met de onderwerpen voor de Schijven. Ik moest eens een lijstje maken, want de onderwerpen schieten me bij bosjes te binnen. Mooi, want ik zat een paar maanden geleden met de handen in het haar. Wat hebben we nog niet gehad na drie jaar? We hebben in de afgelopen drie jaar verschillende uitstapjes gemaakt, maar naar het oerwoud zijn we nog nooit geweest en dus geeft dat voer voor een Schijf van 5. Bij deze dan de Schijf van 5 over plaatjes met 'jungle' in de titel. Ik ben voor deze Schijf enige dank verschuldigd aan Peter die me afgelopen week een prachtig lijstje toestuurde, waar mijn eerste suggesties ook tussen zaten. Ik heb zojuist dus dat lijstje ter hand genomen en daaruit een Schijf samengesteld.

'Jelly Jungle Of Orange Marmalade' van The Lemon Pipers was ik in de gauwigheid even vergeten, maar die plaat heeft in vier jaar Soul-xotica al een paar maal in de schijnwerpers gestaan en dus laat ik die buiten beschouwing. De nummer vijf moest dan maar afkomstig zijn van Steve Miller Band. In mijn optiek één van de leukste jaren zeventig-rockbands en 'Greatest Hits 1974-78' kan ik inclusief de krasjes en tikjes dromen. Op dat album staat ook 'Jungle Love', oorspronkelijk van 'Fly Like An Eagle' en dat nummer is een geschikte nummer vijf.

Met de nummer vier heb ik nooit begrepen wat ik er mee aan moest. Hij is, volgens mij, te loom voor op de dansvloer, muzikaal zelfs een beetje slaapverwekkend. Toch is het die 'zangeres' die het tot een zeer aardige 'novelty' maakt. Maar dan opnieuw... je hebt deze plaat gedraaid en wat dan? Wat moet je hier op laten volgen? Juist, 'New York City' van Tabou Combo, omdat ik die plaat ook nooit 'begrepen' heb. Gelukkig is de Schijf van 5 wars van overgangen en mag Chakachas gewoon op vier met 'Jungle Fever' (1972).

Ik zag onlangs een poster van een komend feest in de regio. Tussen de optredende artiesten staan Scooter en Captain Jack. Twintig jaar na dato is altijd wel een 'revival' gaande in de muziek en momenteel is dat dus de Eurohouse van de jaren negentig. In 1976 was het een en al rock'n'roll: Van nieuwe groepen als Showaddywaddy en Long Tall Ernie & The Shakers naar opnieuw uitgebrachte opnames van Fats Domino, Dion en Chubby Checker. En dat uiterst bizarre plaatje van die Hank Mizell. In de jaren vijftig verkocht hij een anderhalf exemplaar en in de zomer van 1976 prijkt het plots aan de top van de vaderlandse hitparade: Hank Mizell met zijn gedateerde 'Jungle Rock'. Die staat vandaag op drie.

De Schijf van 5 is iedere week een 'werkstukje'. Het zou erg logisch zijn geweest als de nu volgende plaat bovenaan zou staan, maar nee... de desbetreffende groep komt dit jaar nog enige malen aan bod in de nieuwe rubriek Het Zilveren Goud en ik zal ongetwijfeld dan ook het fotohoesje gebruiken. We hebben het over Creedence Clearwater Revival. Met The Moody Blues, The Bee Gees en The Sweet de groepen waar ik de eerste twee jaar van mijn platenverzamelen bezeten van ben. Toch ontstaat het idee voor deze Schijf als ik 'Run Through The Jungle' draai in de Classic Rock Sunday, die ik vorige week waarnam voor een Wolfman-collega. Gek als het mag klinken, maar 'Up Around The Bend' heeft me nooit veel gedaan. Zou het komen omdat 'Run Through The Jungle' voor mij alles al heeft? 'Run Through The Jungle' van Creedence Clearwater Revival is de reserve-nummer 1 vandaag en staat dus op 2.

Ik heb gewoon een enorm zwak voor Sandy Coast. In de vroege jaren zestig begonnen als skiffle-groep, eind jaren zestig één van de meest innovatieve bands van eigen bodem en dan een 'back-to-basics'-comeback met 'True Love That's A Wonder' en het bijna identieke 'Just A Friend'. In de volgende twee jaar kent Sandy Coast twee kanten: Op de singles is het compact en commercieel, maar in de studio experimenteert de band erop los. 'Blackboard Jungle Lady' is in 1973 de laatste hit van Sandy Coast, hoewel de groep zeven levens lijkt te hebben en plots in 1981 aan de rand van de top tien staat met 'The Eyes Of Jenny'. Omdat ik de reünie van mijn middelbare school gisteren heb overgeslagen, duik ik vandaag op 1 de 'Blackboard Jungle' in, maar kan niet zo snel een docente bedenken aan wie ik dit lied zou opdragen.

Volgende week zijn we niet zomaar de 'pisang'. Dan wil ik namelijk een Schijf van 5 over bananen doen. Titels met een banaan en die zijn er genoeg, dus De Boswachters kunnen thuis blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten