maandag 26 mei 2014

Raddraaien: The Whispers



Eerst even iets rechtzetten. Ik schreef gisteren dat ik deze computer een jaar had en dat ik al dacht dat dit later moest zijn. Ik heb zojuist door mijn ogen gewreven en gezien dat het eerste Soul-xotica-bericht van deze computer op 31 mei is gepubliceerd. Ik meende al zoiets, want ik ben 15 juni voor het eerst de lucht in gegaan met Do The 45 (de uitzendingen tussen november en 1 juni werden twee dagen van tevoren opgenomen). Zo, dat is ook weer opgelost. ,,Weet je wel welke platen je wel of niet hebt?". Die vraag is mij vaak gesteld. Tot het begin van de nieuwe eeuw antwoordde ik altijd met 'Jazeker!', maar toen ik in 2003 een inventarisatie maakte, bleek dat ik héél veel dubbel had. En vandaag... heb ik zowaar een Raddraaier waarvan ik niet wist dat ik deze in de bakken heb staan. Ik heb hem even gedraaid en ik kan niet anders zeggen dat ik hier juist op zat te wachten. Hoewel het een klapper van een hit is geweest, kon deze nog steeds wel eens in de reserve-Blauwe Bak terecht komen. Daar heeft Raddraaien trouwens wel vaker voor gezorgd. De Raddraaier van vandaag is: 'It's A Love Thing' van The Whispers (1981).

Dat The Whispers een 'oude' groep is, wist ik al. Ik heb een paar maanden geleden eens een clipje van een vroege single beluisterd. Ik ben helaas de titel kwijt van het kleinood, maar het beviel me wel. Nu ik de indrukwekkende lijst van Amerikaanse hits voor The Whispers heb gezien, ben ik ervan overtuigd dat dit plaatje nog eens op mijn spoor gaat komen en wellicht goedkoper dan bij de dealer waar ik wel eens 'huiswerk' doe. Laat deze aflevering van Raddraaien een geheugensteuntje zijn, want met 'It's A Love Thing' heb ik de smaak meteen te pakken!

The Whispers is van oudsher een kwintet, dat dit jaar een halve eeuw aan de rol is. De groep komt bijeen in het Californische Watts. De tweeling Wallace, beter bekend als Scotty, en Walter Scott wordt op 23 september 1943 geboren in Texas. De overige leden van het eerste uur zijn Marcus Hutson, Nicholas Caldwell en Gordy Harmon. De eerste single van de groep verschijnt in 1969 en draagt de titel 'The Time Will Come'. Het staat meteen genoteerd op een negentiende plaats in de R&B-lijst. De opvolger komt uit 1970 en heet 'Seems Like I Gotta Do Wrong' en doet het nóg beter. Naast een zesde plaats op de R&B behaalt deze eveneens de vijftigste plek in de Hot 100. De eerste van totaal twintig singles die in de Billboard Hot 100 hun intrek zullen nemen. Op de R&B staan ze maar liefst 47 maal genoteerd: De eerste in 1969 en de laatste in 1997. De groep is dermate succesvol dat het in 1975 reeds een 'Greatest Hits'-album kan uitbrengen.

Gordy Harmon raakt in 1973 betrokken bij een verkeersongeluk en moet noodgedwongen de groep verlaten. Zijn vervanger komt uit The Friends Of Distinction en luistert naar de naam Leaveil Degree. Deze bezetting van The Whispers zal twintig jaar stand houden. Eveneens opvallend is dat The Whispers een eigen muziek-groep heeft die met hen mee verhuisd van de ene naar de andere platenmaatschappij. Het is daarom wellicht dat The Whispers een eigen geluid heeft. In de vroege jaren neemt The Whispers haar platen op in Philadelphia, maar rond 1980 heeft men voor deze activiteit Los Angeles als uitvalsbasis. Dick Griffey is de manager van The Whispers en hij zet een platenmaatschappij op: Solar. Het is feitelijk een afkorting: 'Sound Of Los Angeles Records'. De twee grootste hits in Amerika zijn tevens ook de enige hits in Nederland. 'And The Beat Goes On' is bij ons in 1980 een bescheiden succes, zeker in vergelijking tot de nummer 2-hit in Engeland. 'It's A Love Thing' doet betere zaken, deze bereikt een vijfde plaats in onze Top 40. In 1987 staat de groep even in de Tipparade met 'Rock Steady', dat evenals 'And The Beat Goes On' bovenaan staat op de R&B-lijst.

In 1992 krijgt Marcus Hutson de diagnose van prostaatkanker en hij verlaat de groep. Hij overlijdt in 2000 en op dat moment besluiten de overige Whispers Hutson niet te vervangen en gaat men dus verder als een kwartet. Dit jaar is de groep bijgezet in de R&B Hall Of Fame.

Morgen krijgen jullie een dubbel bericht. Eerst natuurlijk de Week Spot, maar vervolgens ook een aflevering van Raddraaien, dit omdat ik woensdagavond niet kan publiceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten