maandag 22 oktober 2012

de liefdeseducatie van Laura Lee


Na een matig bezochte, maar zeer leuke instrumentale sessie op 'mijn' Facebook-groep, begin ik nu eerst met het bericht van Laura Lee. Hierdoor zal de publicatiedatum waarschijnlijk veranderen (vroeger kon je datums 'reserveren', maar daar doet Blogger niet meer aan...), maar dat zij zo. Verder zou ik vandaag de Week Spot van deze week gaan presenteren, maar die ga ik gedurende dit bericht bedenken! Zoals ik zondag al heb geschreven, heb ik zondag eindelijk de ontmoeting met Peter gehad, de man waarvan ik menig singlehoesje 'leen' voor mijn berichten. Hij had dertig singles bij zich, die ik over de komende twee podcasts ga uitsmeren. Eentje daarvan is deze van Laura Lee. Hij heeft hem nu, zoals jullie kunnen zien, mét fotohoes, dus mocht ik zijn 'oude' exemplaar hebben. Daar ben ik erg blij mee! Terwijl 'Up Tight Good Man' als a-kant wordt vermeld op het hoesje, zegt het label dat dit de b-kant is. Beide nummers hebben echter in de Billboard gestaan, net zoals veel van The Beatles, en dus mogen we spreken van een 'dubbele a-kant'? Tóch is 'Wanted: Lover, No Experience Necessary' mijn favoriet, hoewel alles van Laura Lee van een zekere klasse getuigt!

Laura is 67 jaar geleden ter wereld gekomen in Chicago, maar verhuist al op jonge leeftijd met haar moeder naar Detroit. De reden waarom die twee van elkaar gescheiden worden, vertelt de geschiedenis niet. Wél dat Laura nog voor haar tiende levensjaar in het gezin van dominee E. Allan Rundless wordt opgenomen. Rundless heeft dan al bij de legendarische Soul Stirrers gezongen en leidt op dat moment The Meditation Singers. Deze groep staat te boek als de eerste gospelgroep die optreedt met een vaste begeleidingsgroep. Het heeft Della Reese in de gelederen, een zangeres die het ook nog ver zal schoppen, maar in 1956 de groep verlaat. De elfjarige Laura, alias Laura Lee Rundless, komt op haar plaats terecht en haar ster mag tot ongekende hoogte stijgen.

In 1966 begint ze in de seculiere muziek. Wat voor muziek? Seculier... Zo noemen ze de populaire muziek vanuit het oogpunt van de gospel. Het moment waarop je muziek maakt voor een platenbaas en, erger nog, de duivel. Haar eerste plaatje verschijnt in datzelfde jaar via Ric-Tic, een onderdeel van Motown, en bij verzamelaars van mod en Northern Soul een klinkende naam. 'To Win Your Heart' is niet de hit waarop een ieder had gehoopt, maar het vestigt wel de aandacht van Chess op Laura Lee. In het daaropvolgende jaar debuteert ze voor dat label met 'Dirty Man', dat wel onmiddellijk een hit wordt, evenals de opvolger. Dat is dan weer ons fotomodel. Laura maakt zo nog een stuk of wat singles, een langspeler mag ze maar niet maken. In 1971 wordt ze door Holland-Dozier-Holland binnengehaald op het Hot Wax-label. Na hun vertrek bij Tamla-Motown heeft Berry Gordy via de rechter bepaald dat de heren vijf jaar lang niet onder die naam mogen publiceren. Dat doen ze dan maar als Dunbar/Wayne. Hot Wax en Invictus is tevens een onderkomen voor andere gesjeesde Motown-medewerkers, zo werkt ex-Motown-arrangeur William Weatherspoon mee op enkele opnames van Lee. Het protodisco-achtige 'Rip Off' uit 1972 wordt haar grootste hit uit die periode en deze zit al sinds januari in mijn Blauwe Bak.

Laura Lee is dan al het liefje van Al Green. In 1975 verlaat ze de stal van Holland-Dozier-Holland en tekent een contract bij Ariola, maar dan laat haar gezondheid het afweten. Vijftien jaar lang! Wat die ziekte precies is, vertelt Wikipedia ons evenmin, wel dat ze na 1975 pas in 1983 met een gospelalbum op de proppen komt en in 1990 voorgoed geneest van haar ziekte. Kort daarop wordt ook zij beëdigd als predikante en neemt ze in de loop der jaren nog enkele gospelalbums op.

Ik ben niet vies van een beetje 'namedropping' en ik vind ook dat je gerust mag laten weten waar je bepaalde dingen vandaan hebt. In het geval van Laura Lee ben ik, wat dat betreft, veel dank verschuldigd aan Adeline Van Lier, radiomaakster bij de KRO en in de nacht van zondag op maandag te horen in 'De Nacht Van Het Goede Leven'. Zij is niet een klein beetje fan van Laura Lee en heeft dat enthousiasme huize Louwsma binnen gebracht. Ook ik kan die pittige stem erg goed waarderen, plus natuurlijk die blik vanuit de ogen van een vrouw. 'Rip Off' zit wel eens wat weggestopt in een dj-set, maar 'Wanted' gaat zeker op de voorgrond komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten