maandag 8 oktober 2012

uit de jeukdoos: Joyce Bond


Na een ruime zomerstop is 'de jeukdoos' weer terug op het scherm. Niet dat zoiets was gepland. Nee, het ligt hem meer aan mijn platenconsumptie van het afgelopen jaar. Vreemd te bedenken: Maar ongeveer een jaar geleden dacht ik nog een hele piet te zijn met mijn Northern Soul-hobby. Ik dacht dat ik met Alice Clark de bodem al had bereikt. Maar toen ging ik naar het Soul City-feest in Keulen en moest toen concluderen dat ik net was begonnen. In december ben ik weer op Ebay begonnen en één van mijn eerste aankopen was een dvd: 'Northern Soul Jukebox'. Het blijkt achteraf een kopie te zijn van een harddisk van een Engelse dj/verzamelaar en bevat bijna 2000 liedjes. Okay, er zit ook troep tussen, dus laat zeggen dat er 1900 interessante dingen overblijven. In 'uit de jeukdoos' belichtte ik dan een track, maar toen ging ik singles verzamelen met de 'jukebox' als uitgangspunt. Er staat echter nog genoeg leuk werk op dat ik niet binnenkort op single verwacht, dus we gaan weer beginnen! Vandaag een liedje van Joyce Bond in de schijnwerpers: 'Do The Teasy'.

Ik heb meteen weer een prachtige artiest uitgezocht. Hélemaal niks over te vinden! Ja, wel Youtube-clipjes van al haar nummers, maar wat biografische details? Niks daarvan. Joyce komt in 1967 zo uit de lucht gevallen, heeft in 1969 een klein hitje met 'Ob-La-Di Ob-La-Da', maakt nog een paar leuke plaatjes en verdwijnt weer in de obscuriteit. Hoewel dat laatste maar betrekkelijk is, want daar staan de Northern Soul-gasten de artiesten weer op te wachten en krijgen sommigen alsnog de erkenning die ze oorspronkelijk hebben gemist. In het geval van Joyce Bond gaat het eigenlijk maar om twee singles. Hoewel ze toendertijd door de massa over het hoofd zijn gezien, lusten Mods en Northern Soul-verzamelaars er wel pap van!

De vergissing wordt vaak gemaakt, maar ska en reggae hebben evenveel met elkaar te maken als folk met country. Okay, het heeft beide wortels op Jamaica, maar daar houdt iedere overeenkomst op. Reggae is nauw verwant aan de calypso, waar ska feitelijk rauwe Amerikaanse rhythm & blues is met de nadruk op de tweede tel. Ska heet eerst rocksteady, de term ska ontstaat gelijktijdig met de doorbraak in Engeland. The Ethiopians gaan in 'Train To Skaville' via genoemde plaats naar de bodem van de Britse single Top 50. De veroorzakers van dit onverwachte succes zijn de Mods. In het kielzog vaart ondermeer Desmond Dekker ('007 (Shanty Town') mee, Rond dezelfde tijd komt er via Island een plaatje uit dat een cult-klassieker zal worden: 'Do The Teasy' van Joyce Bond.

Joyce Bond vestigt zich rond dezelfde tijd in Engeland en formeert een band: The Joyce Bond Revue (ook wel Review). Als The Beatles hun Jamaicaanse vakbroeders salueren met 'Ob-La-Di Ob-La-Da', staat Joyce klaar met haar muzikanten om er een cover-versie van op te nemen. Dat wordt bijna een hit, maar legt het af tegen de versie van The Marmalade. In 1966 heeft Bond echter al een single opgenomen voor het Airbourne-label: 'Mrs. Soul'. Die plaat gaat ooit, 46 jaar later, verzamelaars wereldwijd gek maken, vooral als het de Engelse uitgave in nieuwstaat is. Er staat op het moment van schrijven eentje te koop. 'Priced to sell'? Omgerekend een dikke driehonderd euro! Mijn antieke Price Guide geeft zeven pond aan voor een exemplaar van 'Do The Teasy', maar dat is inderdaad héél lang geleden. Beneden de vijftien tot twintig pond zijn ze compleet afgedraaid!

Wilson Pickett zat er niet ver af met zijn 'Land Of Thousand Dances'. Wie weet uit zijn hoofd hoe je de 'La Rue' doet? 'The Teasy' is eveneens geen grote hit geworden, misschien was-ie zelfs ietsje te eenvoudig. Het enige wat je moet doen is je heupen rond en rond en rond en rond laten draaien. Met een recente spit begin je het bij de derde keer al te voelen. Nee, doe mij dan maar 'The Bounce', maar dat dansje gaat hier vast nog eens de revue passeren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten