zondag 7 oktober 2012

Schijf van 5: gemakzucht


Nee, het was een leuk onderwerp dat wel vaak wordt bezongen. Maar om nu te zeggen dat een gemakkelijke opgave was om een top vijfje te maken met titels die het woord 'easy' bevatten? De eerste die me te binnen schoot, gaat wel over iets wat 'easy' is, het rijmt ook nog, maar ja: Het is niet 'Do The Easy' maar 'Do The Teasy'. Dat is dus een gemeen plaagstootje van Joyce Bond. Nee, het is niet de vrouw van James! Omdat Joyce Bond met 'Do The Teasy' mijn zomer een beetje heeft gemaakt en ik deze (nog) niet op vinyl heb, moesten we binnenkort de rubriek 'Uit de jeukdoos' maar weer eens openen. Dat is een goed voornemen! Ik heb het verlengstuk van de 'Northern Soul Jukebox'-dvd, mijn mp3-stick, vanochtend opgeschoond en er weerklinken nu ineens allemaal liedjes die ik nog nóóit eerder had gehoord. Terug naar de Schijf van 5. Geen Greenfield & Cook ('Easy Boy'), geen Commodores ('Easy') en evenmin Buddy Holly ('It's So Easy'). Het was niet gemakkelijk, maar deze Schijf is eruit komen rollen.

We mogen best een beetje een moraal meegeven aan zo'n Schijf van 5, toch? Vooruit, maar niet bovenaan, maar mooi als hekkensluiter. Een plaatje met een titel om over na te denken en mee te nemen de frisse schone week in. En dus gaan we deze week alleen maar lief en aardig doen tegen baas en collega's, brengen om de vijf minuten het V-teken, dragen een bloem in het haar en slaan het bezoekje aan de kapper even over. Nee, dat is allemaal wel héél erg extreem, dat geef ik toe. Maar de moralistische hekkensluiter komt oorspronkelijk uit de spraakmakende hippie-musical 'Hair'. Ik laat 'Easy To Be Hard' in deze Schijf uitvoeren door de heren van Three Dog Night. Die hadden hetzelfde truukje ook al in 1969 uitgevoerd, dus dat komt wel goed!

'Easy' binnenlopen, is dat ook mogelijk? Met een weblog over (uit-de) mode en (destructieve) lifestyle? Dit weblog is nog immer reclame-vrij, doordat ik nog nooit het vakje 'make money out of your weblog' heb aangeklikt. Passende reclame? Dan worden jullie vast getrakteerd op Relatieplanet en andere pagina's waar je erg veel... euh... singles kan tegenkomen. Tóch vind ik het altijd weer leuk om te zien dat bepaalde onderwerpen populair zijn. Ik zal een paar voorbeelden noemen, zodat ook de kijkcijfers van deze Schijf weer wat omhoog gaan: The Shoes uit Zoeterwoude, één van de kampioenen uit 2,5 jaar Soul-xotica. Soms verbaas ik me over de populariteit van bepaalde stukjes. Zo is het relaas over Margie Joseph al vaker gelezen dan welke Tune Of The Week... Een andere groep die het goed doet voor de bezoekers is The Walker Brothers. Twee berichten in 2,5 jaar tijd en beide stuk gelezen! Nou, daar gaan we weer, op vier vinden we deze week 'Make It Easy On Yourself' van The Walker Brothers (1966).

Sommige dingen floepen er niet zo gemakkelijk uit. Neem nou het legendarische voorbeeld van Ringo Starr. Die was het spoor even helemaal bijster toen The Beatles uit elkaar viel. Hij kwam onder andere met 'Sentimental Journey', dat hij speciaal voor zijn moeder opnam. Of zij het heeft gewaardeerd, is maar te hopen, want anders was de moeite voor niks geweest!Toen is George Harrison maar even ten tonele gekomen om een 'goed' nummer te schrijven voor Ringo. Eigenlijk vind ik het ook meteen één van de beste George Harrison-liedjes uit die tijd, buiten 'What Is Life', Ik zou nog heel veel flauwe opmerkingen kunnen maken over Ringo Starr, maar hij lacht het laatst. Hij staat toch maar even mooi op drie in de Schijf van 5 met 'It Don't Come Easy' (1971).

Crisis? Welke crisis? Ja, natuurlijk is er crisis... Als de heren Rutte en Samsom er uit komen of niet, de broeksriem kan de komende vier jaar weer een gaatje hoger aangehaald worden. Eenvoudig denken, is er niet bij in Den Haag. De crisis moet bestreden worden, we moeten allemaal aan het werk, maar dan... ik weet niet hoe mijn arbeidzame leventje er na 1 maart gaat uit zien. Dus we hadden wel een gemakkelijke Schijf verdiend. 'Easy Does It'. Hee, dat is de nummer twee in deze Schijf van 5. Een nummer van de elpee 'Crisis? What Crisis?' van Supertramp uit dat fantastische wijnjaar 1975. Ik geloof dat het één van de minste wijnjaren is geweest, maar ik ben toen geboren...

Een volger schreef me een paar weken geleden dat hij best 'onder de indruk was' van wat hij zoal op Soul-xotica had gelezen. 'Hoe ga je ermee om?', citeer ik dan even de wijze oude man die ik geregeld tegen kwam in de Steenwijker horeca. Zélf woonde hij in stenen schuurtje met een gaskacheltje en zonder electriciteit. Zelf zweer ik al jaren bij 'kapot relativeren'. De ellende en sores zo vaak beschimpen dat het uiteindelijk één grote grap wordt. Toch denk ik nu wel dat de jaren van 'Easy Livin' achter me liggen. Het kasteel in Nijeveen is toch best een beetje duur uitgevallen. Opeens moet ik de portemonnee in de gaten houden om een beetje fatsoenlijk de maand uit te zingen... Maar ach, dat schept ook weer creativiteit. Vanmiddag lekker geen geld uitgegeven, maar in plaats daarvan zo'n zeven kilometer door de groene woestijn van Kolderveense Bovenboer gesjokt. En ook dan pretendeer ik nog steeds dat het 'Easy Livin' is. Met Uriah Heep als soundtrack wordt immers iedere obstakel een uitdaging. De verdiende nummer 1 in deze Schijf!

Volgende week viert Justin Hayward, zanger en gitarist van The Moody Blues, zijn 66e verjaardag. Eén van de weinige muzikale helden die ik heb en dus grijp ik deze gelegenheid aan jullie volgende week een persoonlijke top 5 aan te bieden van favoriete Justin Hayward-composities. Nee, 'Nights In White Satin' heeft al twintig jaar een Bijbel-status, dus die komt er niet in... Over twee weken sluit ik de Nederlandse week af met een Schijf over Nederland en wat er uit dat oord afkomstig is. Van 'Ik Hou Van Holland' tot 'In The Dutch Mountains', er mag meegedacht worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten