donderdag 18 oktober 2012

Double Dutch: Time Bandits


Ik begin met een trieste mededeling: De beloofde Soul-x-rated laat nog even op zich wachten. Er is zojuist weer eens een naald overleden, maar deze Nederpop-podcast houden jullie te goed! Dan moet ik vervolgens bekennen dat ik zelden meer radio luister en dat ik zojuist heb ontdekt dat de Time Bandits sinds een paar weken weer volop in de belangstelling staat. Nadat hun single zijn premiére heeft beleefd op Radio 2, is zaterdag voor twee weken het langverwachte album van de groep in Paradiso gepresenteerd. Écht, ik zweer het jullie, het is mij ontgaan... Bij de voorbereiding van deze Nederlandse week moest ik even nadenken over een typische jaren tachtig band. Claw Boys Claw stond op het lijstje, maar ook Fatal Flowers en Tower (van 'See You Tonight'). De keuze is dus uiteindelijk gevallen op Time Bandits. Met Alides Hidding's solosingle erbij gerekend, duurt de succesperiode van de groep van 1980 tot en met 1987. En dus een uitgelezen band om de jaren tachtig-uitvoering van Double Dutch te vertegenwoordigen.

Sommige dingen komen zo uit de lucht vallen, lijkt het soms. Neem nou Alides Hidding. Zomaar staat hij in de Top 40 met een weinig Nederlands-aandoende compositie, 'Hollywood Seven'. De schrijvers ervan zijn dat mysterieuze duo Sklerov en Lloyd, die ook 'House For Sale' van Lucifer hebben geschreven. Het bekende verhaal dat zo vaak is gebeurd, maar wat nimmer de krant haalt: Een actrice uit Omaha die het probeert te maken in Hollywood, maar in plaats daarvan aan de drugs raakt en in een kist terug naar Omaha gaat. De muziek laat zich moeilijk plaatsen, het heeft weinig met een specifiek genre als electro of disco te maken. Ik denk dat de term 'pop' de lading nog het beste dekt. Een jaar later is Hidding terug, nu voor een andere platenmaatschappij en mét een band: Time Bandits. 'Live It Up' nestelt zich niet alleen in de Nederlandse top tien, maar vindt ook in Frankrijk gretige aftrek.

In 1983 verschijnt 'I'm Specialized In You', een fraai stukje soulpop van eigen bodem. De single gaat in Frankrijk 240.000 keer over de toonbank, 150.000 maal meer dan in Nederland. In ons land is dit aantal al genoeg om op een tweede plaats van de Top 40 te komen. Na de top tien-singles 'Listen To The Man With The Golden Voice' en 'I'm Only Shooting Love' verschijnt de langspeler 'Tracks', met een zeer fraaie lay-out. In Amerika bestaat al interesse in de groep, maar vooral in Australië en Nieuw-Zeeland staat de single 'I'm Only Shooting Love' aan de top en dus worden deze landen bezocht tijdens een tournee. Tussen 'Reach Out' in 1984 en 'Endless Road' in 1985 ligt de groep tijdelijk stil, maar het is voor een goed doel. Alides Hidding is namelijk uitgenodigd door Dan Hartman, ooit lid van The Edgar Winter Group, maar sinds 1979 een succesvol solo-artiest met hits als 'Instant Replay', 'I Can Dream About You', maar vooral de disco-klassieker 'Relight My Fire'. Hidding wordt onderdeel van het schrijversteam van Hartman, die ook zijn steentje bijdraagt in nummers van Time Bandits.

In 1986 wordt 'I Won't Steal Away' een hit, dit is één van de nummers waaraan Dan Hartman heeft meegeschreven. In datzelfde jaar beperkt Time Bandits zich tot Europa, landen als Spanje en Frankrijk worden met een bezoek vereerd. In 1987 vertrekt Hidding andermaal naar Amerika om met Hartman te werken aan nieuwe nummers. 'We'll Be Dancing' en 'Wildfire' zijn daarvan de succesvolle voorbeelden, maar ook levert Hartman een aandeel in de elpee 'Can't Wait For Another World'. Het album is beduidend minder succesvol dan zijn voorgangers en in 1989 trekt Hidding de stekker uit de groep. Hij vertrekt wederom naar Los Angeles om met het team van Dan Hartman voor andere artiesten te schrijven, maar sinds de midden jaren negentig is hij weer terug op de Hollandse klei en levert liedjes aan artiesten als Ruth Jacott en Dana Winner. In 1995 start hij een nieuwe incarnatie van Time Bandits. De hoofdmoot voor deze groep ligt in het vertolken van de jaren tachtig-hits alsmede covers van een zeer diverse aard.

Toch houdt de biograaf van Time Bandits blijkbaar niet zo van terug blikken, want het verhaal verschuift al snel naar het album 'Out Of The Blue', dat dus op 6 oktober het levenslicht mocht aanschouwen in poptempel Paradiso. Hoewel de site behoorlijk internationaal aan doet, is het eerst komende optreden aanstaande zaterdag in het weinig exotische Etten-Leur...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten