vrijdag 12 oktober 2012

raddraaien: Meadow


Zijn we al begonnen? Nee hoor, maandag pas. Dan begint de 'Double Dutch', een week lang muziek van Nederlandse bodem op Soul-xotica en in de Soul-x-rated. Het berust dan ook geheel op toeval dat W. Buter uit het fraaie Ommen ons bij deze Nederlandstalige rockhit brengt van Meadow. Het kappersvak is bij de Buter's met de paplepel ingebracht, want de vorige raddraaier hadden we te danken aan Joh. Buter, die eveneens een kapperzaak heeft in genoemde metropool-aan-de-Vecht. Het raddraaien had bepaald dat het een jaren tachtig bak moest zijn en, ja, daar zitten ook drie singles in van Meadow. Als de fotohoesjes nu nog wat informatie hadden kunnen brengen, want er is op het weeweewee geen letter aan de groep besteed. Ja, okay, talloze Youtube-clipjes van hun novelty-bewerking van 'Het Kleine Café Aan De Haven', maar een deugdelijke biografie moet nog geschreven worden. Dat terwijl de groep een belangrijk inspirator is geweest voor de tegenwoordig o zo populaire bouwvakkersrock.

Gelukkig ben ik in de jaren tachtig opgegroeid en weet zo nog wel iets te herinneren. De plaat is door Veronica op de kaart gezet. Ik geloof eerst door Alfred Lagarde, maar was Jeroen Van Inkel toen al actief als presentator bij Veronica? De groep stond binnen de kortste keren in Veronica's Countdown en dat was best een kleine revolutie. Natuurlijk is de Nederlandstalige popmuziek in 1984 nog heel groot, vooral dankzij Doe Maar (net uit elkaar). Maar ook Toontje Lager, Klein Orkest en Frank Boeyen Groep scoren grote hits met de Nederlandse taal. Dan is er natuurlijk nog Normaal, maar dat is al veel meer dialect, maar buiten dat is er op de hitparade weinig 'Nederlands-en-stevig' te bemerken. Helaas is het magnifieke 'Geitenwollensokkenrocker' van Vandale nooit wat geworden!

Dan is daar opeens Meadow. Een beetje Status Quo-achtig en hoewel uit de Achterhoek, vrij van dialect of tongval. Behalve dat de zanger her en der neigingen heeft om het Nederlands héél Amerikaans te laten klinken. Waar Normaal het leven bezingt vanuit het oogpunt van de boer, daar maakt Meadow muziek voor de bouwvakker. Gezellig op de steiger meisjes na fluiten, maar tegelijk reikhalzend uitkijken naar het weekend als ze weer kunnen 'beunen'. Ik had er onlangs nog een gesprek over met een hovenier. Waarom mogen bouwvakkers altijd keihard de radio aan hebben? Bij mijn buren zijn ze al maanden aan het verbouwen en daar gaat de regionale piraat reeds om acht uur op volle toeren door de krakkemikkige speakers van de bouwradio. De hovenier merkte op dat omwonenden al lopen te klagen als hij moet niezen... Afijn, het is een aspect van het leven waarmee we maar moeten leven. Bij de buren is de verbouwing klaar, nu zijn ze aan de overkant begonnen...

Goed beschouwd is Meadow de voorloper van Bertus Staigerpaip en, naar huidige maatstaven, Plork En De Aannemers. Prijs uzelf gelukkig als u nog nóóit van die laatste band hebt gehoord, ze spelen inmiddels iedere feesttent plat. Dankzij de promotie van Veronica stoot Meadow door naar Op Volle Toeren en bereikt uiteindelijk een 25e positie in de Top 40. De groep doet daarna nog enkele pogingen. 'Rockin' All Over Nederland' is een beetje een Stars On 45-parodie met 'Rockin' All Over The World' van John Fogerty (en Status Quo) en een aantal Nederlandstalige 'gouwe ouwen'. Tenslotte brengt de groep in 1986 een cover uit van 'That'll Be The Day' van Buddy Holly. Dit nummer, 'Met Het Weekend Voor De Deur', wordt nog enige tijd als jingle gebruikt voor het programma van Curry & Van Inkel. De plaat zélf raakt kant noch wal en even later is iedereen de groep alweer vergeten.

Nogmaals: De fotohoesjes van genoemde drie singles bieden geen uitkomst. 'Rockin' All Over Nederland' blijkt echter een Cat-productie te zijn. Logisch, want die hadden al huiswerk gedaan met Nederlandstalige parodieën in medley-vorml. Het zijn de jongens van Catapult die in de vroege jaren tachtig actief waren met Rubberen Robbie. Opvallend is ook dat hun manager in 1986 is verhuisd, maar wel binnen dezelfde woonplaats. Het kengetal is hetzelfde gebleven, maar het nummer is veranderd.

En toch is dit een leuke opmaat naar de 'Double Dutch'-week. Vanaf maandag krijgen jullie een jaren zestig, zeventig, tachtig, negentig en nieuwe eeuw-plaat van Nederlandse bodem. Verder een Soul-x-rated met Nederlandse liedjes en een Nederlandse Soul-X' Week Spot. Een wat? Dat is vanaf heden de nieuwe naam voor de Tune Of The Week. Verder doen we volgende week zondag een Schijf van 5 over Nederland en Nederlands.

1 opmerking:

  1. Leuk stukje. ik heb wel een opmerking. Meadow komt niet uit de Achterhoek, maar uit Gouda en dat ligt in Zuid Holland. Verder is het leuk om een stukje over Meadow te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen