zaterdag 27 oktober 2012

Soul-x-rated week 43


Het is lastig om het onder de pet te houden, maar omdat ik verwacht volgende week toch wel meer te weten en vooral omdat ik het wel met jullie durf te delen... Ik heb begrepen dat een Engels webradiostation erg veel belangstelling heeft voor een wekelijkse Soul-x-rated, 'live' op de late zondagmiddag, een Soul-x-rated van maar liefst twee uren! Het een en het ander moet nog goed worden doorbesproken, maar de eer dat ze na twee maanden Engelstalige podcasts me al vragen, doet me erg goed en pakt niemand me meer af! De Engelsen zijn sowieso laaiend enthousiast over mijn podcasts, zelf ben ik nog wel wat kritisch, maar over bijgevoegde Soul-x-rated heb ik zonet besloten dat ik er heel tevreden over kan zijn. Heeft ook te maken met de sublieme weergave van de nieuwe Stanton-elementen. In deze podcast draai ik 14 van de 29 singles die ik afgelopen zondag met Peter heb geruild (de rest komt in de podcast van volgende week) plus een nieuw binnengekomen single en tweemaal de Week Spot. Maar snel beginnen dus?

1. Classical Gas-Mason Williams (1968)
In de Northern Soul is 'Afternoon Of The Rhino' van The Mike Post Coalition een klassieker, zelf heb ik gemengde gevoelens over die plaat. Nee, dan toch liever 'Classical Gas' van Mason Williams met bijna een identiek arrangement van... Mike Post. Zijn 'grootste' Nederlandse hit is wellicht toch de herkenningsmelodie van The A-Team, maar dat terzijde. Ik kocht mijn eerste exemplaar in 1999 in Mossley, een Engelse heruitgave, maar sinds zondag heb ik de originele Duitse met fotohoes.

2. Baby Love-The Supremes (1965)
Peter is vooral bekend als verzamelaar van fotohoesjes. Niet alleen erg populair geworden dankzij de Soul-xotica (...), maar het kan ook zomaar gebeuren als je over 's Heren's wegen rijdt en achter een Saab 900 komt te rijden met 'www.singlehoesjes.nl' op de achterruit. Veel van de singles die we hebben geruild waren plaatjes die hij beter had gevonden, sommigen zonder fotohoes, maar ook velen mét. Als ik anders een oudere single met een fotohoes tegenkom, wil ik nog een sprongetje in de lucht maken, maar Peter verzamelt ze en zo kan het gebeuren dat hij 'Baby Love' van The Supremes dubbel heeft mét fotohoes. Nee, zo mooi was die van mij niet, zwaar mishandeld en al lange tijd geen hoes gezien. Deze was dus ook zeer welkom!

3. A Little Bit Of Something-Little Richard (1967)
Richard Penniman, ofwel Little Richard, is bij de massa het meest bekend als rock'n'roller van het eerste uur. Toch maakt Little Richard in 1967 de overstap naar soul, maar stopt daar dezelfde tomeloze energie in als van zijn oude hits. En dan mag het al heel snel Northern Soul heten. Dat geldt ook voor deze beuker, 'A Little Bit Of Something'. Op de b-kant trouwens een niet veel mindere cover-versie van 'Money'.

4. Tormented-The Phantoms (1966)
,,O ja. Ik heb ook nog 'Tormented' van The Phantoms dubbel...". Hij schreef het alsof er niet zoveel aan de hand was. ,,Het label van 'Tormented' ontbreekt en hij klinkt zoals-ie eruit ziet". Ik sprong een gat in de lucht. Ik heb deze single 23 jaar gezocht, nooit tegengekomen! En zoals jullie kunnen horen, is de plaat ook nog vrij redelijk voor zijn leeftijd.

5. Taking It Away-The Free (1969)
De Week Spot van vorige week.

6. Moody Woman-Jerry Butler (1969)
Anders moest ik er een plaatje tussenin stoppen omdat ik rekening moest houden met 'de betere naald', maar met twee hagelnieuwe Stanton's kan ik de nieuwe Week Spot er meteen achteraan draaien.

7. Train Of Love-Annette & The Afterbeats (1961)
Ook zo'n dame die het spoor helemaal bijster was toen de Beatle-mania begon, ook al heeft ze in haar carriére met The Beach Boys gewerkt en ook menig top 20-hit gehad in de vroege jaren zestig. Deze 'Train Of Love' is daar één van en wellicht ook de leukste van het stel!

8. Wooden Heart-Elvis Presley (1961)
In de podcast vertel ik dat Elvis twee nummer 1-hits had in Nederland. Daarbij reken ik niet 'A Little Less Conversation' van JXL featuring Elvis uit 2002. Toch meent luisteraar-van-het-eerste-uur Harry dat 'Good Luck Charm' ook nog nummer 1 is geweest. Niet volgens mijn Hitdossier...

9. Ain't Nothing Like The Real Thing-Marvin Gaye & Tammi Terrell (1968)
Onder de singles die ik met Peter heb geruild, zitten ook een aantal die hij onlangs in een vrachtje heeft gekocht op Marktplaats. Veelal Tamla-Motown, geen grote hits, in de Nederlandse fotohoezen. Stuk-voor-stuk prachtige singles, waaronder deze tijdloze klassieker van Marvin & Tammi. Dit smaakt altijd!

10. I Wanna Be Around-Dora Hall (196?) Ja, sorry voor dat vraagteken. Er is namelijk helemaal geen releasedatum te vinden van plaatjes van Dora Hall. Zelfs een fanclub-site heeft een prachtige volledige discografie, alleen zijn ze vergeten de jaartallen te vermelden. Tja, zoals ik al zeg in de podcast, is het niet veel soeps voor in de Blauwe Bak, maar leuk om het eens te draaien.

11. Wanted Lover, No Experience Necessary-Laura Lee (1967)
O, wat ben ik de afgelopen week van deze plaat gaan houden!

12. Magic Mountain-Eric Burdon & War (1970)
Peter had me al lang geleden gewaarschuwd dat de plaat niet erg goed was. Dat kon nooit minder zijn dan mijn oude exemplaar? Nou, dus wel. Alleen heb ik dat oude exemplaar net weg gegooid. Die gaan we dus fijn nog eens beter opzoeken, de fotohoes heb ik nu in ieder geval al wel...

13. Show Me The Way-Martha Reeves & The Vandellas (1967)
Het is een leuke gewoonte om singles om te draaien en ook de b-kant even te beluisteren. In het geval van 'Honey Chile' van Martha Reeves ben ik definitief overstag gegaan voor de b-kant!

14, Don't Go Home-The Shirelles (1967)
Hoezo moet je twee maanden 'leuren' op Marktplaats met een toch wel redelijk zeldzame single, als je deze voor 7,50 inclusief verzendkosten mag hebben? Dat is de vraag die rijst bij deze van The Shirelles. In de Duitse Vogue-uitdossing, maar zonder fotohoes en een alleszins keurige staat!

15. Dark Side Of The World-Diana Ross (1970)
Bij 'Reach Out And Touch' zie ik meteen Henny Huisman en de kandidaten van de soundmixshow staan, vandaar dat ik niet zo goed tegen dat nummer van Diana Ross kan. Maar in een fraai Nederlands fotohoesje voor weinig, daar zeg ik geen nee tegen. De b-kant vind ik net ietsje leuker, ook een brokje magie van Nicholas Ashford en Valerie Simpson.

16. Proud Mary-Checkmates Ltd. (1969)
Die had ik reeds in een fraaie fotohoes, alleen is het jammer dat specifiek tot en met het eerste refrein er een dikke laag 'distortion' over de plaat zit. In dit geval heb ik dus de schijfjes even omgewisseld en heb ik een fraai exemplaar in een dito fotohoes.

17. We've Gotta Get Out Of This Place-The Animals (1965)
Eric Burdon toen hij vijf jaar jonger was, met een nummer van The Animals die na bijna 25 jaar verzamelen nog steeds ontbrak in in mijn verzameling.

De link naar de podcast staat onder 'opmerkingen'. Morgen dus geen bericht, ik zie en spreek jullie maandag dus weer. Tot dan!

1 opmerking: