dinsdag 7 augustus 2012

tune-of-the-week: Cornelius Brothers & Sister Rose


Ik ben er nog steeds een beetje beduusd van... Toen ik aan het begin van de avond 'Too Much Time' van Captain Beefheart & The Magic Band plaatste, wist ik dat ik met vuur speelde. Inderdaad, geen northern soul, en dus verwijderde ik de link. Kort daarop begon 'de leider' van de groep te klagen over de kwaliteit van mijn clips, ze zouden halverwege worden afgekapt en een storingsmelding afgeven. Onzin, want ik heb ze allemaal bekeken. Feit is dat de Youtube-spelertjes op Facebook nogal eens overstuur willen raken bij teveel activiteit op de pagina en dat vertelde ik hem. Tien minuten later lag ik buiten de groep! Nu had ik al verwacht dat het vroeg of laat zou gebeuren en had zondag een ontwerp gemaakt voor een nieuwe groep. En die is inmiddels volop in de lucht: Upbeat Rare And Northern Soul Music. Vier actieve leden die inmiddels al hebben bepaald dat funk en doowop óók mogen! En dus beginnen we met frisse moed aan een nieuw hoofdstuk. Presenteer ik ook nog even snel mijn tune-of-the-week, want de informatie over de groep is beperkt!

Ik kan me het moment nog helemaal voor de geest halen als ik voor het eerst 'Too Late To Turn Back Now' van Cornelius Brothers & Sister Rose hoor. Een zaterdagmiddag in april. Zonnig, maar een stevige wind. Ik heb een boodschapje in Meppel en stap dus op de fiets. Tussen Nijeveen en Meppel hoor ik hem. Ik stap zelfs even af om te kijken wie het is. Hoewel hij meteen té glad klinkt, zit er iets in het nummer dat me ontzettend aantrekt. Een paar weken later begin ik de zoektocht naar de single, verlies al eens een veiling en kom hem dan tegen in de webshop van een bevriende Engelse dealer: Een 'Nu kopen'-prijs die me wel bevalt en billijke verzendkosten. Ik bestel hem en sinds afgelopen vrijdag is die binnen!

Ik wist dat die in 1972 in Duitsland was verschenen en dus keek ik even bij Peter op de site (singlehoesjes.nl) en warempel! Hij heeft er twee staan! Gewoon in Nederlandse hoesjes! Maar niet 'Too Late Turn Back Now', dat deze week de 'tune-of-the-week' mag heten. Daarvoor is deze Japanse (?) fotohoes nodig. Eddie en Carter Cornelius formeren de groep in 1970 in Dania Beach, Florida. Op aandringen van hun moeder nemen ze Rose op in de groep, die reeds in 1967 al een optreden heeft gedaan in de Ed Sullivan Show. Ze werken in 1971 kortstondig samen met een lokale groep, Nemo, die de achtergrondmuziek vervaardigd voor hun eerste grote hit. Dat is 'Treat Her Like A Lady', een compositie van Eddie Cornelius. De plaat is een doorslaand succes in de Verenigde Staten. Het bereikt een derde plaats in de Billboard. De opvolger, 'Too Late To Turn Back Now' is nóg groter en eindigt op een tweede plaats. Beide nummers komen van hun debuutalbum, dat ook tevens de enige is die de Album Top 200 bereikt.

Je kan lang discussiëren over wat nu precies 'tijdloos' is. Mag je zo'n begrip wel gebruiken in de muziek? In het geval van het geluid op deze plaat van Cornelius Brothers & Sister Rose kun je zeggen dat het ten alle tijde had kunnen uitkomen! Zelfs in de tegenwoordige tijd zou zo'n geluid nog steeds acceptabel zijn. Het is geen klap in je gezicht, maar een aai over de bol. Na een rijtje aardig stevige 'tunes' en met een aantal gelijkgestemden in de nabije toekomst, kan het helemaal geen kwaad om deze week eens een subtielere 'tune' toe te passen!

De nachtuilen op Upbeat Rare And Northern Soul hebben hun nachtverblijf opgezocht en ik ben bijna klaar met dit bericht. Intussen krijg ik ook nog een berichtje via Facebook binnen dat nog iemand een ouder bericht op die andere groep 'leuk' vindt. Onvoorstelbaar dat ik zo'n bericht krijg, want de 'leider' heeft me overal van geblokkeerd. Ik heb de leden van 'mijn' groep al verzekerd dat dat hier niet ging gebeuren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten