zondag 19 augustus 2012

Schijf van 5: radio


Ik heb de smaak van het podcasten flink te pakken, het enige wat me nog in de weg staat is dit internet-abonnement. Ik heb vrijdagmiddag geïnformeerd en ik kan op zijn vroegst 22 september het abonnement opzeggen, het vervalt dan per 22 november. Dan kan ik intussen op zoek gaan naar de meest gunstige internet-leverancier. We hebben in Nijeveen de 33 procent gehaald en krijgen dus binnenkort glasvezel en ondanks 'nee-nee'-sticker op de brievenbus, ontvang ik nog geregeld aanbiedingen van deez' en geen. Vodafone en KPN vallen dan meteen af, want die bieden alleen totaalpakketten aan mét televisie en vaste telefoonaansluiting. Omdat ik beide niet heb en wil hebben, wil ik daar ook niet voor betalen. Het moet dus voor mij een uitgekleed pakket zijn, alleen internet, flinke snelheid, maar vooral geen gemekker over limieten! Omdat podcasten soms bijna net radio lijkt, moest er dus wel een Schijf over radio komen, want die hadden we nog niet gehad...

Deze Schijf heeft een nogal, onbedoeld, nationalistisch tintje mee gekregen. Neem nou de nummer vijf. Ik had hem bijna ingewisseld voor het ongedwongen 'Midnight Radio' van Taffy (herinnert u zich deze nog?), maar ach, hoe vaak kunnen we nu Long Tall Ernie & The Shakers in een Schijf van 5 kwijt? Ik bedoel maar! En dus heb ik gekozen voor één van de allereerste singles van dit Arnhemse rock'n'roll-revival-bandje met de losvaste pianist Jan Rietman. 'Turn Your Radio On' uit 1973 is bovendien één van mijn eerste singles, al is dat betrekkelijk natuurlijk, het is de 117e... Vandaag mag het geinige plaatje op vijf.

Dat de Allemachtige alom vertegenwoordigd is, wisten we al. Sterker nog: Als ik me niet vergis was deze ook al in de goddelijke Schijf aanwezig. Dat God veel op de radio is te vinden, kunnen we onder andere geleerd hebben van Brian Eno en David Byrne, die de exorcisten en dominees ruim baan gaven op 'My Life In The Bush Of Ghosts' (1981). Queens Of The Stone Age vond echter niet genoeg voorbeelden en deed zelf ook nog maar een paar imitaties, dit ten behoeve van het intro van 'God Is In The Radio' op hun onvolprezen debuut 'Songs For The Deaf' (2003). Deze week de nummer vier van deze Schijf.

Dan is het weer hoog tijd voor een Nederlands produkt. Hoewel Supersister wel een aantal hits heeft gehad, was de muziek van de groep té progressief voor Nederland en vond weer meer aftrek in Engeland. Eén van hun weinige hits was 'Radio' uit 1973, dat in al z'n 'vreemdheid' precies volstaat voor wat Supersister op de elpees uithaalde. Deze radio mag dus op drie.

Op twee vinden we zondermeer de mooiste radio die ik ken, alleen hebben we deze cd maandag al behandeld en dus komt die op twee. Als je je oren sluit voor het, soms, zeer onbeholpen Engels, dan blijft het Friese Travis zeker één van de meest ondergewaardeerde bands uit die tijd. De melodieën, de harmoniezang, zelfs de ideeën voor de liedjes... Alles klopt gewoon! Bijna op het perfectionistische af. Dat begint al met het intro van de Russische radioshow en daarna dat onbevlekte akoestische gitaartje en dat refrein om voor te sterven. Ja, eigenlijk had deze gewoon op 1 gemoeten, maar nogmaals de cd-hoes van 'Wicki Purrs' (en dus niet 'Wicky Purrs', zoals ik maandag schreef) gebruiken? Nee, dat niet, maar hij staat dus wel een plek te laag genoteerd. 'Radio Days' van Travis (1997) staat op twee...

Je moet van radio ook een goed gevoel krijgen en wat dat betreft mag alleen The Selecter bovenaan staan. Wie geen goed humeur krijgt van dit aanstekelijke 2-Tone ska-singeltje moet even bij de huisarts gaan kijken. Een plaat die na 32 jaar (wel een beetje raar...) nog steeds erg memorabel is, er zijn tegenwoordig verschillende uitvoeringen van The Selecter die allemaal nog een boterham verdienen aan deze debuut-single. Hoewel ze dan weer geen cent verdienen aan Soul-xotica, zet ik 'On My Radio' van The Selecter desondanks op nummer 1 in deze Schijf!

Het is natuurlijk een logisch vervolg om volgende week een Schijf te maken uit vijf liedjes over televisie! Je weet immers maar nooit wat voor aspiraties Soul-x-rated nog krijgt... Over twee weken, 2 september, gaan we het over verjaardagsplaatjes hebben. Deze praatpaal is dan namelijk zélf een beetje jarig... het is dan 2,5 jaar sinds het eerste bericht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten