zaterdag 11 augustus 2012

raddraaien: Black Sabbath


Waarom zijn er in hemelsnaam van die lieden zoals 'yours truly'? Ik heb voor het laatst in januari 2004 in een kappersstoel gezeten. Dat was nog in mijn Sideburner-periode, dus wel wat haar in de midden laten staan, want wie weet: Misschien lukt het morgen wel om een vetkuif te krijgen. Dat gebeurde maar niet, hoeveel Brylcreem ik er ook in smeerde. Funest voor het haar, dat spul! Toen had ik het wel weer even gehad met de garagerock en hield ik me op temidden van folkhippies en avantgardistische kunstenaars, dus daarbij hoort een flinke pruik. Toch is het onvoorstelbaar! Ik maak voor raddraaien gebruik van de kappers in de regio Zwolle. Ik heb er nu, al met al, ruim dertig gehad en ben nog steeds bij de B. Je vindt ze werkelijk overal! Neem nou de kapper van vandaag, die huist in het immer rustieke Veeningen. De familie Louwsma verbleef er in 2002 een weekend om het veertigjarig huwelijk van mijn ouders te vieren. Daar hebben we allemaal warme herinneringen aan, maar om daarvoor nu in Veeningen naar de kapper te gaan? Nee, dan gaan we toch liever even raddraaien. En reken maar dat je Veeningen op stelten kan krijgen met Black Sabbath! Nummer 11 uit de tweede bak jaren zeventig brengt ons bij de heruitgave van 'Paranoid' uit 1977, maar voor het gemak heb ik het originele hoesje maar even gebruikt!

De hele historie van Black Sabbath in één bericht behandelen, is een beetje onbegonnen werk. Ik hou me dan ook maar het meeste bij de eerste jaren, dat zijn overigens ook mijn favoriete Sabbath-jaren. Met alle respect voor wijlen Ronnie James Dio, maar Sabbath hoort voor mij mét Ozzy. Verder dan 'Black Sabbath Vol. 4' uit 1972 reikt mijn albumcollectie niet, een verzamelalbum met wat latere tracks daar gelaten. Black Sabbath mag die naam nog niet hebben, als ex-Rare Breed-zanger John Osbourne een advertentie ophangt in een lokale muziekwinkel: 'Ozzy Zig Needs Gig- Has Own P.A.'. Bill Ward en Tony Iommi zoeken dan net een paar muzikanten om een bluesrockband te beginnen en ze nemen Osbourne en diens' voormalige Rare Breed-collega Geezer Butler aan. Iemand met Osbourne als achternaam is in de volksmond al snel 'Ozzy', vandaar dat er tegenwoordig nogal eens verwarring wil zijn met andere 'Ozzy Osbournes', zoals de Osbourne die in 1969 bij de satanische groep Coven speelt.

De groep heet aanvankelijk The Polka Tulk Blues Band, een idee van Osbourne en genoemd naar een goedkoop merk talkpoeder. Nadat de naam wordt ingekort tot Polka Tulk komt iemand, tegen de zin van Osbourne, met de naam Earth. Als Earth nemen ze enkele demo's op, met de hulp van Locomotive-zanger Norman Haines. Tony Iommi verlaat begin 1969 de groep en gaat naar Jethro Tull, maar keert snel terug op het oude nest. Tull is vooral het kind van Ian Anderson en Iommi ziet het niet zitten om naar de grillen van Anderson te spelen. Tóch leert hij het harde werken binnen Jethro Tull, dus als hij terugkeert in Earth is hij de enige die die discipline kent. In deze dagen als Earth hebben ze het busje met apparatuur 'standby' staan en houden de radio in de gaten. Als ze horen dat er op een festival een band is uitgevallen, scheuren ze er naartoe en bieden zich aan als vervanger. Dat lukt een aantal maal, maar levert verder weinig op. Als ze drommen mensen voor een bioscoop zien waar de horrorfilm 'Black Sabbath' wordt gedraaid, inspireert dat de groep tot het schrijven van een gelijknamig duister nummer. Gebruik makend van de drieklank, beter bekend als 'The Devil's Interval', krijgen de gitzwarte teksten een passende begeleiding.

Eind 1969 nemen ze de naam Black Sabbath aan en storten zich in het geheel op hun nieuwe 'speeltje'. De single 'Evil Woman', een cover van The Crow, verschijnt aanvankelijk op Fontana, maar dan wordt de groep ondergebracht bij het nieuwe progressieve Vertigo-label. Ad Visser claimt nog steeds dat hij degene is die hun het contract heeft laten tekenen. Het eerste album wordt 'live' in de studio opgenomen en is één van de meest duistere platen die er ooit zal verschijnen. Later in 1970 verschijnt 'Paranoid', zowel als single als elpee, een absolute millionseller. Op 'Master Of Reality' keert het tij al enigzins. Hoewel er in die tijd nog wel het incident is met Ozzy die de kop afbijt van een vleermuis, getuigen de teksten zelfs van enig geloof in de Allemachtige en de vrees voor het kwaad. Want hoe stoer Black Sabbath ook mag lijken, ze doen het in de broek bij hun landgenoten van Black Widow! De groep tracht zich te ontdoen van hun satanische achtergrond, iets wat ze moeizaam in slagen.

Terwijl Black Sabbath in de jaren tachtig en negentig alleen voor gelegenheden bijeen komt, is het in 1997 voor het laatst dat ze de naam gebruiken. Als Heaven & Hell wordt er gespeeld tot aan de dood van zanger Ronnie James Dio. In januari komt dan het grandioze nieuws dat Black Sabbath in de oorspronkelijke bezetting gaat touren. Eerst gooit Bill Ward roet in het eten. Ik heb zojuist nog op de officiële pagina van Black Sabbath gekeken, voor hem is geen goed woord in petto! Bovendien wordt bij Tony Iommi kanker geconstateerd en dit houdt in dat de oorspronkelijke uitgebreide tournee fors wordt ingekrompen. Na twee Engelse optredens in mei en juni, heeft Sabbath in alternatieve line-up vorige week vrijdag voor het laatst gespeeld in Chicago.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten