maandag 6 augustus 2012

raddraaien: Ramses Shaffy


Omdat ik vrijdag echt helemaal vergeten was, hebben jullie nóg een bericht te goed. En dus gaan we nu nog even raddraaien. Deze serie nadert zijn einde, waarschijnlijk over een maand, daarna verschuiven we de bakken wat en beginnen van voren af aan. Nogmaals, het is iedere keer weer een uitdaging om zomaar een plaat eruit te pikken en daar een verhaaltje over te schrijven. De kappers in de Gouden Gids blijven de raddraaiers aanwijzen, die van vandaag houdt residentie op het hoekje. We mogen namelijk de eerste single uit de volgende bak behandelen en dat is een Hollandstalige. Aangezien de Dikke Lul Band waarschijnlijk de laatste Nederlandstalige plaat is geweest die ik heb behandeld, mocht het dus ook wel weer eens! Vandaag mag Ramses Shaffy in de schijnwerpers met zijn monsterhit 'Sammy' (1966).

Aan de fysieke single zit een herinnering. In 1994 kom ik in de Jeugdwerkgarantieplanwet, afgekort tot JWG. Het is de junioren-uitvoering van de Banenpool, die zou uitmonden in de Melkert-banen om vervolgens weer wegbezuinigd te worden. Het JWG is bedoeld voor jongeren die een half jaar van school zijn en dan (nog steeds of opnieuw) werkloos zijn. Ik heb na een serie baantjes pas in juni 1993 een uitkering aangevraagd, dus voor mij is december 1993 de datum dat de JWG in werking treedt, ook al duurt het tot februari 1994. Ik begin op het terrein van de gemeentewerkplaats. 's Ochtends alle voorkomende (opruim-)werkzaamheden en 's middags mensen ontvangen op de 'vuilstort'. Dat laatste is mijn lust en mijn leven. Het is immers rotzooi en er mag dus lekker worden gesmeten! Toch houd ik het wel een beetje in de gaten, want er mogen natuurlijk geen platen worden weggegooid!

De eerste vangst komt uit een kastje rollen: Drie Nederlandstalige singles. Ach vooruit... Een paar maanden later komt er iemand een complete zolder langs brengen. Ik vraag voorzichtig of er ook platen tussen zitten. ,,Neuh", zegt de man met grote ogen. ,,Die gaan niet weg!". Blijkbaar heeft vrouw de zolder opgeruimd, want niet veel later vind ik een hele partij jaren zestig-singles, in keurige staat en mét fotohoes. The Rolling Stones, The Fortunes en nog een stel! De vrijdag na Hemelvaart krijg ik 'zomaar' vrij. Omdat ik die dag niks beters te doen heb, neem ik toch even een kijkje. Mijn baas heeft geprobeerd een stel elpees af te storten: The Rolling Stones, Them en meerdere oude rhythm & blues-klassiekers. Ik confisceer ze voordat ze de verbrandingsovens in gaan!

Dan komt er opnieuw geregeld een man langs die heel veel spul brengt. Ook hier komen de platen ter sprake. ,,Ik heb nog wel een paar platen liggen", vertelt de man. ,,Eentje is heel zeldzaam, die zou ik jou als verzamelaar best gunnen". We spreken ergens buiten de bomen van het stort af, want hij wil niet dat ze de container in gaan. Hij brengt me een prachtig 10"-koffertje (ik heb hem nog steeds!) met enkele EP's met geestelijke muziek, 'Sammy' van Ramses Shaffy en... de zeldzaamste van het stel... de originele Nederlandse 78-toeren-uitvoering van 'Love Letters In The Sand' van Pat Boone!!!

Ramses is wonderwel nog helemaal in nieuwstaat, alsof-ie in 1966/67 is gekocht en nooit is gedraaid. De twee of drie keer in die achttien jaar dat ik hem heb gedraaid, zullen eveneens niet hard zijn aangekomen en dus is het best een pronkstukje! Ik ben tot begin 1995 op het stort gebleven, JWG is maximaal een jaar op dezelfde plek en vind er begin 1995 de uiterst zeldzame LP 'Child In Time' van Pugh's Place. Die heb ik in de begintijd van Soul-xotica al eens behandeld: http://soul-xotica.blogspot.nl/2010/05/de-zwanenzang-van-pughs-place.html. Verdere vangsten beperken zich tot geestelijk en klassiek repertoire.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten