dinsdag 14 augustus 2012

Soul-x-rated week 33


Ik geloof dat het idee vanmorgen is ontstaan. Of dacht ik er gisteren al aan? Hoe dan ook, de voorbereiding is vanmiddag begonnen: De eerste Soul-x-rated in het Engels. Ik heb nogal wat spijt gehad toen ik drie weken geleden riep, dat ik wel een Engelstalige podcast zou verzorgen. Volgers van Soul-xotica weten dat ik flink pijn in mijn maag heb gehad van die uitspraak! Toch heb ik vorige week eentje opgenomen. Aan het einde riep ik dat ik 'zoiets nóóit weer zou doen'... Totdat de reacties vanuit Engeland binnen kwamen. 'Zeer professioneel', 'informatief' etcetera. Lee Madge, een Engelse internetradiopresentator is zélfs jaloers op mijn kennis. Die complimenten hebben me erg goed gedaan, ik merkte dat vorige week al bij de opnames van de Soul-x-rated. Ik was ineens een stuk meer ontspannen! En nu... nu durf ik het zelfs aan om de Soul-x-rated in het Engels te doen! Het is snel gegaan, maar ik ben niet een heel klein beetje trots op deze podcast. Misschien wel mijn beste tot nu toe? Dus wie weet, wordt het een vast onderdeel. 'Soul-X goes across the border'! Als het inderdaad een vaste prik wordt, kunnen jullie erop rekenen dat ik hier een Nederlandse 'vertaling' ga leveren!

Het 'spelletjes'-onderdeel is al bij de vroegste voorbereiding ontstaan, dit had ook in de Soul-x-rated gezeten als het in het Nederlands was geweest. Er is nu echter ruimte voor nóg een woordspeling: 'Are you game...'. Betekent: hebben jullie er zin in. Niet alleen is de Facebook-groep Upbeat Rare And Northern Soul Music na een week een gigantisch succes met 25 leden en honderden (wel... minstens honderd) berichten, ook heeft 'Northern-Soul-X' op zijn 'fanpagina' op Facebook er tien fans bij gekregen. Ook veelal de Engelse vrienden, vandaar mijn keuze voor een Engelstalige Soul-x-rated.

1. Puttin' Game Down-Luther Ingram (1969)
Die hebben de Nederlandse (en Vlaamse) luisteraars drie weken geleden al gehoord in de podcast. Twee weken geleden was 'My Honey And Me' 'tune-of-the-week' en dus zat die vorige week in de Soul-x-rated. Dit is inderdaad best een hit in huize Soul-X, dus terecht dat dit heerlijke funky ding deze aflevering mag openen!

2. Game Of Love-Wayne Fontana & The Mindbenders (1965)
Hoewel de presentatie geheel uit de losse pols gaat en zonder papiertjes, heb ik een aantal dingen al 'ingestudeerd', onder andere de aankondiging van deze fijne plaat van Wayne Fontana. Kan ik jullie nog vertellen dat Eric Stewart van 10CC lid was van The Mindbenders.

3. What's Your Name-Chicory Tip (1973)
Binnenkort beginnen we het programma-onderdeel 'de hanger van de week', er is iedere week wel weer één plaatje dat blijft steken. Ditmaal is het deze mindere opvolger van 'Son Of My Father' van Chicory Tip. Het is waar dat de Moog op die monsterhit is ingespeeld door een ervaren sessiemuzikant en dat de jongens zich daarna maar moesten redden met het onmogelijke ding! 'What's Your Name' blijft dus even fijn steken, verder is het vooral ook een geinige 'novelty'.

4. Woman To Woman-Shirley Brown (1974)
Ja, mensen, maak de baan maar even vrij! Het is weer tijd voor een dweilpauze. Praten tegen een witte muur, het lijkt wel het opnemen van een podcast! Ik wist dat Shirley een naam zou gaan noemen, maar Jolene leek me wel toepasselijk. Achteraf ook goed, want Barbara begint met een B en dat is een uitzonderingsregel in de Tune Of The Week.

5. The Name Game-Shirley Ellis (1965)
En daar hebben we tante Shirley weer! Die was drie weken geleden ook al present, toen hebben we het spelletje gedaan met Soul-X en Satan. En Tune Of The Week. Het was toen al duidelijk dat deze plaat daarvoor in aanmerking zou komen! Wat een kneiter blijft het ook! Die gaat me voorlopig nog niet vervelen. Overigens ken ik de woordjes inmiddels uit mijn hoofd!

6. The Clapping Song-Witch Way (1973)
Dat andere succes van Shirley Ellis in een nieuwere uitvoering door een Franse act, althans de plaat is op een Frans label verschenen.

7. A Simple Game-The Moody Blues (1968)
Het is inderdaad een merkwaardige combinatie: The Moody Blues en The Four Tops. Toen de laatste groep in 1970 op drift raakte en niet meer kon rekenen op de hulp van Holland-Dozier-Holland ging de groep met een tiental producers in zee. Eén van hen was Tony Clarke, door The Moody Blues beschouwd als de architect van hun muziek. Hij bracht twee Moodies-composities mee. 'A Simple Game' was in 1971 nog een redelijke hit, 'So Deep Within You' zonk als een baksteen. Overigens moet ik 'So Deep Within You' eveneens hebben, maar die kon ik vanavond niet vinden...

8. Nut & Ruzzle-Snowblink (2010)
Volgens mij heb ik deze begin juli gedraaid in de Soul-x-rated, het was toen ik eerst een héle experimentele Soul-x-rated had opgenomen. Hoe dan ook, deze mag wel een tweede keer! Het Canadese duo Snowblink dat in november nog te gast was in 'recent gezeurd'. Ik kan melden dat ze inmiddels bezig zijn met hun derde album.

9. If I'm Hurt You'll Feel The Pain-Barbara & Brenda (1967)
Ik ben al maanden op zoek naar 'Never Love A Robin' van dit duo, maar kom steeds weer andere plaatjes tegen. Wees gerust, alles wat ze hebben gemaakt, is zondermeer de moeite waard! Alleen lijk ik niet altijd even gelukkig met het vinden van smetteloze persingen? Nou, bij deze moet gezegd worden: Northern Soul platen klinken vaak erg beroerd in het laag of in het hoog door toedoen van té zwaar afgestelde toonarmen, maar deze klinkt buiten de kraakjes om helemaal 'schoon'. En dus ben ik er blij mee. Deze plaat arriveerde vrijdag en zal binnenkort Tune Of The Week worden!

10. Shy Boy-Bananarama (1982)
De 12"-versie. Voor jullie net zo'n verrassing als voor mij! Hij valt niet tegen, moet ik zeggen! Alleen moest die eens flink worden schoongemaakt, dat is alles.

11. You Got To Pay Some Dues-Willie Tee (1967)
Nog maar even reclame maken voor 'From The Catacombs', de radioshow van Lee Madge op wolfmanradio.co.uk. Iedere maandagavond tussen 11 en 1 (onze tijd) te beluisteren en wordt op zaterdagochtend herhaald. Gisteren draaide hij uitsluitend van de 3-CD 'After Hours'. De, jullie wel bekende, single 'You Hit Me' van Alice Clark is feitelijk een promo voor die CD. De rest blijkt ook zeer de moeite waard! Ik herkende meteen de stem van Willie Tee en vertelde Lee dat ik deze single had. Drie liedjes later hoor ik The Drifters een soortgelijke titel zingen, maar in een andere compositie.

12. Action Speaks Louder Than Words-Reuben Bell (1969)
Het is bijna een jaar geleden dat ik deze singles-box heb gekocht in Utrecht. Voor de Facebook-groep zijn we afhankelijk van Youtube en beide opnames van Reuben Bell klinken daar nogal beroerd, dus is deze speciaal voor de 24 leden van Upbeat Rare And Northern Soul Music!

13. If This Ain't Love-Nicole Willis & The Soul Investigators (2005)
Een ex-Telefoontopper als ik me niet vergis... Ik kwam er afgelopen week achter dat ik hem nog steeds niet op vinyl had en ging op zoek op Ebay en vond bij een Berlijnse dealer een hagelnieuw exemplaar voor een tientje. Sinds vanmorgen is hij binnen. Hierbij geldt hetzelfde als bij Barbara & Brenda: Tune Of The Week! Wordt dus vervolgd...

14. It's A Gas-Alf Newman (1966)
De 'novelties'. Het werd me op die vorige Facebook-groep noodlottig (de 'leider' zag niet de humor in 'Too Much Time' van Captain Beefheart & The Magic Band), op de nieuwe groep hebben ze wel humor en kreeg The Pinky Chicks vanmorgen twee 'likes'. Alf Newman gaat me dan ook vast geen luisteraars kosten?

15. Beast-Agnes Obel (2010)
Ja, die elpee van Agnes Obel is best wel een beetje favoriet. Jullie kunnen er zo nu en dan wel iets van verwachten, beetje gedoseerd... Dit is voor mij dé ultieme hit van het album. Dat pianoriedeltje! In het begin klinkt het verfrissend, halverwege wordt het irritant en tegen het einde blijkt dát 'The Beast' te zijn en wordt het griezelig. Meesterwerkje!

16. Here You Come Again-Beverlee & Sidro & The Sneakers (1970)
Deze viel vorige week in de Engelse podcast nét buiten de boot, maar mijn Engelse vrienden moesten dit tóch horen! Een totaal onbekend nummer dat ik wel een beetje koester als 'mijn ontdekking'. Ik kwam Beverlee Garcia laatst tegen op Youtube, ze uploadt vooral nieuw materiaal van haar en Sidro. Ik heb gevraagd of ze deze op Youtube wou zetten. Nog geen antwoord gehad...

17. I'm Through With White Girls-The Dirtbombs (2003)
De slotplaat bleek lastig. Het was eerst 'Happiness' van The Pointer Sisters, toen 'Sylvia' van Focus omdat ik instrumentaal wilde eindigen en met iets bekends ('Sylvia' is ook een top tien-hit in Engeland geweest). Toen ging ik boodschappen doen en zag dit prachtige donkere meisje. Ze glimlachte naar me en toen speelde The Dirtbombs in mijn hoofd. Ik had hem een paar weken geleden al op mijn persoonlijke 'timeline' gedeeld en met name de Engelse mevrouw Kathryn had erg enthousiast gereageerd op het nummer. Een beetje voor Kathryn dus... Die is zelf ook blank!

1 opmerking: