woensdag 8 augustus 2012

raddraaien: Korni Grupa


Ik zou beginnen aan een bericht over Steely Dan, omdat ik daar de nieuwe Soul-x-rated mee was begonnen, toen het was alsof ik in een 'deja vu' terecht kwam. En inderdaad, hij zat in de dagplate en toen heb ik het verhaal over de zonsverduistering en de laatste paar weken Mossley al gedaan, dus dat hoeft niet nog een keer. Hoewel we deze groep ooit ook al eens hebben gehad, volgens mij in het uiterste begin van Soul-xotica? Maar goed, de kappers hebben het andermaal voor het zeggen en omdat er op Dijkhuizen 14 in Ruinerwold zo'n haarcrimineel is gevestigd, kiezen we de veertiende single uit de 31e bak en komen uit bij Korni Grupa en 'Trla Baba Lan' (1970). Nee, er is niets mis met mijn toetsenbord, dat is Joegoslavisch. Als de kapper aan de overkant had gewoond, op nummer 15, dan was het overigens dezelfde single geweest. Ik heb hem dubbel...

Ik heb in het voorgaande bericht over Korni Grupa al verteld over die elpee in De Bilt. Ik heb enige tijd in De Bilt gewoond en gewerkt in een kringloopwinkel en daar kwam toen die elpee binnen. Niet eruit gehaald en dat spijt me tot op de dag van vandaag! Wel heb ik op een bepaald ogenblik een single mee genomen naar mijn kamer, ik was wel benieuwd wat er schuil ging achter dat kleurige hoesje. Nou, de a-kant, daar was ik snel klaar mee... Toen besloot ik ineens de b-kant te gaan draaien. Ik viel in eerste instantie van mijn stoel, maar klauterde snel weer op om vervolgens de trap af te stormen, de winkel in en in de bakken te kijken. Helaas! De elpee was nét verkocht! Vanwaar deze haast? De b-kant, 'Slika', is een brok onvervalste psychedelica!

Korni Grupa wordt in 1968 geformeerd door hun naamgever Kornelije Kovac in Belgrado. De groep zal spoedig uitgroeien tot dé meest populaire rockband in Joegoslavië, hoewel het een komen en gaan is van leden. Dusan 'Prele' Prelevic, oorspronkelijk een soulzanger, mag de vocalen voor zijn rekening nemen. Dankzij toetsenist Kovac leidt Korni Grupa een soort van dubbelleven. Enerzijds bespeelt de groep het platenkopend publiek met aanstekelijke deuntjes, 'Trla Baba Lan' klinkt ook écht als een hit, maar weet anderzijds ook de liefhebbers van progressieve rock te bekoren. Waarvan 'Slika' een hele fraaie getuige is! Maar ook 'Tata Ko I Mama Spo', één van de album-tracks die sinds 2008 als mp3 tot een ware favoriet is uitgegroeid in huize Louwsma. Het heeft bij vlagen iets van Brainbox, maar op psychedelische momenten kent het gewoon geen gelijke!

Korni Grupa houdt het aanvankelijk uit tot 1974 en in 1987 houden ze een kortstondige reünie. Er was vorig jaar even sprake van dat ze wederom een reünie-tournee zouden doen, maar dat is bij een gerucht gebleven. Ik blijf op zoek naar die elpee, tot die tijd troost ik me met de twee kantjes van de single. Ik heb inmiddels ook al liefde gevonden voor dat malle 'Trla Baba Lan'!

Tot slot kunnen jullie onder 'opmerkingen' de link vinden naar de kersverse podcast. Ik zit hem nu te beluisteren, door een klein ongelukje klinken een aantal nummers niet fijn, waarvoor mijn excuses. Door een stom ongelukje vloog een single-puck op de draaiende elpee van Spooky Tooth en daardoor heb ik per ongeluk aan het gewicht van de ene platenspeler gezeten. Die staat dus de halve podcast té zwaar afgesteld!

1 opmerking: