zondag 26 augustus 2012

Schijf van 5: televisie


Het is voor de omgeving wel eens even omschakelen. ,,Ken je dat nummer niet? Het zit in die-en-die reclame". ,,Heb je laatst die film ook gezien?". Nee, lieve lezers, er is geen televisietoestel te vinden in huize Louwsma. Een principe-kwestie, maar niet op grond van geloof. Ik vind televisie dermate een 'leeg' medium, dat ik zonder die leegheid kan leven. Televisie stompt de fantasie af, die je weer nodig hebt bij het radio luisteren of een boek lezen. En zolang ik dvd's kan huren zonder hinderlijke reclameboodschappen tussendoor, sla ik nog ieder aanbod van zo'n kwelbuis af. Want, als er eenmaal ook eentje staat... Ik raak nogal snel verslaafd aan soaps, is in het verleden gebleken. Toch is het een logisch vervolg op een Schijf van 5 radio's eentje te doen met vijf televisies. En nogmaals: Je weet maar nooit hoe ver de ambitie van dj Soul-X groeit...

De nummer vijf van deze Schijf mag op het eerste oog een 'inkopper' lijken. Het Engelse woord voor een beeldbuis is 'tube' en in 1979 hoefde je al niet meer naar de televisie te lopen om van net te wisselen, want daar had je een afstandsbediening voor. En toch is The Tubes wel een bewuste keuze. Enerzijds omdat het iets met de koploper in deze Schijf van doen heeft, bovendien omdat The Tubes een gruwelijk ondergewaardeerd stukje pophistorie is. Bij de massa bekend vanwege Toto-gladde rockmuziek, buiten dat klopte alles aan de groep. Niet alleen de eigenzinnige muziek, maar ook het ontwerp van platenhoezen en het aantrekken van de juiste mensen. Zo is niemand minder dan Todd Rundgren als producer verantwoordelijk voor het meesterwerk 'Remote Control' uit 1979, waarop de hekkensluiter van deze Schijf is te vinden: 'TV Is King'.

Hoewel ongeveer de eerste associatie met televisie in een titel op nummer vier staat. Daarvoor gaan we terug naar 1985, als de Noorse popgroep A-Ha alsnog een hit scoort met het één jaar oude 'Take On Me'. Het valt vooral op door de bijzondere videoclip, een mix van een striptekening en realiteit. De opvolger verschijnt in februari 1986 op de hitparade en geeft aan waarom televisie voor veel mensen toch 'een heilige koe' is geworden. Je kan nog zo in een pestbui zijn, je schakelt de televisie aan en de zon schijnt in Dallas. Om maar even in de jaren tachtig-sfeer te blijven! Op vier zet ik de grootste hit uit deze Schijf: 'The Sun Always Shines On TV' van A-Ha.

Maar hoe zit het dan met het Nederlandse lied? Dat vinden we op drie. Een artiest die nogal ondersteboven bleek van dit nieuwe medium, want bij wat huiswerk vond ik zelfs nog een opname uit 1967: 'Nelis Heeft Kleurentelevisie'. In 1978 hadden de meeste al zo'n ding, ook al meen ik me te herinneren dat we in mijn ouderlijk huis pas in 1980 een kleurentelevisie kregen. Ikzelf had in 2003 even een zwartwit-televisie, enkel gebruikt om de Terugkeek van Koot & De Bie te beluisteren. Het beeld was grijze sneeuw. Die heb ik dus maar bij het asvat gezet. Op drie zet ik de altijd sympathieke Frans Halsema met 'Elke Avond Als De Beeldbuis Is Gedoofd' uit 1978.

Zoals ik al aangaf bij A-Ha, is televisie een verslaving. Als je denkt aan videoclips met televisies, zie je altijd hetzelfde tafereel. Zo'n bank waarin je niet rechtop kán zitten, iemand die onderuitgezakt en zwaar ongeïnteresseerd zit te zappen, al dan niet vergezeld van een consumptie die mijlenver verwijderd is van de isotone dorstlessers. Toch kan ik de keuze van Blur wel waarderen. Met 'Coffee And TV' kom je de dag wel door? Het numemr ademt zelf ook de verveling en dus mag dit nummer uit 1999 vandaag op twee.

Een kleine revolutie op nummer één. Ja, volgens mij moet ik hem wel vijf keer in de kast hebben, inclusief zo'n 'Nice Price'-ding. Draaien? Nee, hooguit bij een kroegoptreden en dan heb ik 'Unbeschreiblich Weiblich' ook nog wel op single. Maar toch... toen ik gisteravond dit nummer bedacht en even op Youtube op ging en ik midden in een concert van Hagen uit 1978 kwam vallen... Hagen op haar best, namelijk zo gek als een ui... Ja, dan moet ze gewoon op één. Hoewel ik dan toch nog liever 'Nina Hagen Im Extase' opzet, daar is ze echt losgeslagen. Ze mag in deze Schijf van televisies op nummer 1 met het openingsnummer van haar debuutalbum, 'TV Glotzer', uit 1978.

Hoe kan ik het het beste aanpakken met dat derde kaarsje? Het hele kaarsje van boven naar beneden doorsnijden of gewoon halverwege de kaars? Ja, de voorbereidingen zijn nu al in volle gang. Volgende week mogen de slingers opgehangen worden, het is dan twee-en-een-half jaar geleden dat ik het eerste bericht publiceerde. Om dat te vieren zoek ik voor de Schijf vijf liedjes met verjaardag in de titel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten