woensdag 22 augustus 2012

raddraaien: Nadieh


Vergrootglas nodig? Een erg bescheiden fotomodel vandaag. Overigens is dit nog het bericht van dinsdag. Als ik even het 'jengelkind' mag uithangen: ik had gééén zin... Waarschijnlijk neem ik later vandaag de Soul-x-rated op, dus dan krijgen jullie de Nederlandse 'vertaling' als bericht voor woensdag. Tja, Google kon me niet aan een beter hoesje helpen dan deze 'thumbnail', zelfs van de begeleidende cd vallen de resultaten tegen. Dit is de laatste raddraaier uit de categorie 1980 en later. Ik kan me sterk vergissen, maar volgens mij is dit de meest recente raddraaier tot nu toe? Of is-ie even oud als Strawelte? Maakt ook niet uit. De Nederlandse zangeres Nadieh heeft twee échte Top 40-hits gekend als solo-artiest, ik leerde zojuist nog een gegeven dat ik niet van haar kende. Eerlijk is eerlijk: Aan 'Windforce 11' heb ik een dermate fijne herinnering dat die best nog eens mee naar huis mag als ik hem voor vijftig cent tegenkom. Maar 'Words' uit 1991? Ik vrees dat deze een beetje 'per ongeluk' mijn bak is binnen geslopen. Ik heb ooit eens een hele partij overbodige singles gekocht zonder hoes en daar is de staat ook naar. Hoewel ik geen enkele herinnering heb aan 'Words', wil ik mijn liefste naald het beschadigde vinyl niet aandoen. Een vullertje dus...

Karin Francine Anne Meis. Zo wordt ze in 1958 aangegeven bij de burgerlijke stand. Haar vader is Indonesisch en haar moeder een Scheveningse. In Leiderdorp, waar ze opgroeit, vergaapt ze zich bij de repetities van Jerney Kaagman met Earth & Fire. Ze droomt zelf ook van zoiets en kan in haar stoutste dromen niet bevroeden dat dezelfde Kaagman haar ooit een Zilveren Harp zal uitreiken. Ze trouwt op haar 21e en krijgt met hem, een Iraanse Bahá'í-docent, twee kinderen. Haar oudste dochter wordt in 1981 geboren en draagt de naam Nadiè. Nadieh heeft psychologie en Arabisch geleerd, zowel de naam van haar dochter als haar latere artiestennaam betekenen 'roepster' in die taal.

Heb ik nog wat opgestoken bij deze raddraaier? Jazeker! Hebben jullie ooit geweten dat Nadieh bij de BB Band zat? Die van 'Stille Willie'? Ze is zelfs nog op de plaat te horen! Waarschijnlijk in het 'iii-jouw'? Het is het begin van een langdurige samenwerking met Kees Buenen. Met de groep De Dupe neemt ze een feministisch strijdlied op. Nog steeds niet helemaal professioneel, voedt ze intussen haar twee kinderen op. In 1987 breekt dan het grote moment aan. 'Windforce 11' verschijnt en ik weet nog goed te herinneren dat ondanks de titel, die zo'n woordspeling suggereert, de plaat een frisse wind liet blazen door de Nederpop. We waren net aan het bekomen van Doe Maar en Toontje Lager, Frank Boeyen deed anno 1987 heel erg moeilijk (en onverstaanbaar) en bescheiden pop met een internationaal tintje was lastig te vinden. Hoewel Nadieh in veel gevallen werd bij gestaan door grote namen van over de grens, is een internationale doorbraak, die o zo verdiend was, altijd uitgebleven. 'Windforce 11' piekte overigens bescheiden op een 23e plek in de Top 40.

De albums 'Land Of Ta' en 'Company Of Fools' doen goede zaken en krijgen elk verschillende onderscheidingen. In 1989 gaat ze even 'rocken', ondermeer in een duet met Colin Blunstone, maar in 1991 keert ze terug naar folk-achtige luisterliedjes. 'Words' zou ook aan die laatste eisen moeten voldoen, maar nogmaals: Ik ga mijn naald er niet aan opofferen. Geen blauwe bak-kandidaat, maar een grijze bak-kandidaat. Woensdag voor acht uur aan de weg zetten... Een jaar later, in 1992, keert ze de showbusiness de rug toe, maar blijft op de achtergrond actief als tekstschrijfster. Ondermeer voor Ruth Jacott, die vroeger in haar carriére op de achtergrond heeft gezongen bij Nadieh. Eentje daarvan, 'Leef Me', krijgt nog een zekere bekendheid. Inderdaad, ze heeft zich op het Nederlandstalige repertoire gestort. Ze maakt zelfs enkele opnames die later zullen leiden tot een posthume cd. Posthuum? Ja, want deze raddraaier kent geen 'happy end'!

Zelf heeft ze al eens in een interview leren kennen, dat ze wist dat ze vroeg dit leven zou verlaten. Op Goede Vrijdag 1996 overlijdt ze aan de gevolgen van een longembolie en kanker. Haar dochter Nadiè is moeder in de voetsporen getreden en heeft al een paar folk-achtige cd's uitgebracht. Dankzij de Nadieh Foundation zijn er nog twee posthume cd's uitgekomen: Eentje in het Nederlands en de ander in Engels. 'Windforce 11' staat al vanaf het eerste begin jaarlijks in de Top 2000 genoteerd, maar is nooit hoger geëindigd dan 1127. Als je realiseert wat voor 'reut' er zoal in de Top 500 staat, wordt je daar soms een beetje moedeloos van...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten