maandag 20 augustus 2012

Tune Of The Week: Amos Tamela & His Mustang Soul


Hoewel ik reeds twee jaar op het Golden Beat Years-forum rondstruin, ben ik Erik al wel meerdere malen tegen gekomen, maar heb ik nimmer zo'n aardig contact gehad als de afgelopen weken. We hadden in het verleden vaak discussies in de omgeving van mp3. Over auteursrechten gesproken: Ik zie al steeds meer mensen het begrip 'empeeverdriet' bezigen, had ik toch even moeten deponeren... Verder heb ik hem een paar jaar geleden geholpen met opnames van de vinyl-EP van Heatwave en kwamen we elkaar weer op het spoor door een discussie die ontzettend uit de hand liep. Het was ongeveer tegelijk met mijn start van de podcasts en Erik werd één van mijn eerste volgers. Samen houden we de Nederlandse markt nauwlettend in de gaten voor 'Big Boss Man' van Shirley (ik heb afgelopen weekend daarvoor de Amerikaanse Ebay bekeken, driemaal, de Paula-promo's in mooie staat maar ook dertig dollar per stuk!). En een paar weken geleden had hij een linkje naar zijn site op mijn 'timeline' geplaatst: ,,Van de a-kant wordt je altijd vrolijk". Onderwerp van het linkje is de enige single van Amos Tamela & His Mustang Soul uit 1968. 'She'll Come Tonight' is deze week de Tune Of The Week!

Doorgaans ben ik niet zo heel erg kapot van Nederlandse soul. Hier werd maar al te vaak getracht om te klinken als Sam & Dave en Otis Redding, dus tienmaal 'sock-it-to-me-baby' en een hoop suggestief gekreun per minuut. Tóch zijn de leuke plaatjes, geschikt voor in de Northern Soul, met een zaklamp te vinden. Wat te denken van de overweldigende beat van The Rob Hoeke Rhythm & Blues Group, de Ferdy Karmelk-composities in The Tee Set, een b-kantje als 'Taking It Away' van The Free (op de andere zijde staat hun grootste hit 'Keep In Touch'). Hoewel Amos Tamela uptempo is, heeft het niet een typisch Northern-geluid. Het is meer een van de beter geslaagde half-Arubaanse soulproducties van de jaren zestig. Nog niet zo 'verwesterd' als Oscar Harris & The Twinkle Stars. En precies zoals Erik het in de mail beschreef: ,,Hier wordt je altijd vrolijk van".

Een paar weken later staat er al een single op Marktplaats en ik bied bescheiden, probeer aanvankelijk de verkoper nog even op te jagen om tot een deal te komen, maar deze besluit even te wachten. Het duurt al met al een maand en ik blijf de enige bieder. Hij wordt me gegund: 7,50 euro voor de single en een beetje verzendkosten. 'You can keep the change'. Leuk is dat ik de verkoper achteraf gezien wel weer van naam ken. Hij draait geregeld clubavonden in Ekko in Utrecht onder de naam Naald & Kraak, natuurlijk een mooie woordspeling op Kraak & Smaak. Zo te horen heeft hij de plaat niet grijs gedraaid, want hij is in een hele mooie staat!

Over het heerschap Tamela is maar weinig bekend. Opeens was die daar. Wie die troela's op het hoesje zijn, zullen we evenmin weten. Wel weten we dat leden van de groep Serpentine de begeleiding verzorgd. Deze groep wordt in 1967 in het Gooi samengesteld en staat onder leiding van Peter Van Der Sande. Deze heeft niet zoveel op met het Amos Tamela-avontuur en richt de groep Blech op. Met deze nieuwe band neemt Van Der Sande een single op voor Polydor, die desondanks als Serpentine wordt uitgebracht. 'She'll Come Tonight' van Amos Tamela & His Mustang Soul is dan namelijk intussen geflopt en de bandleden hebben Van Der Sande weer opgezocht. Ook heeft de groep na Tamela nog Sandra Reemer begeleidt. Het is een wonder dat ze daar geen gehoorbeschadiging of ander letsel aan over hebben gehouden, want Sandra's stem was vooral erg veel studiotrucage! In 1970 maakt Serpentine een gezochte elpee voor Pink Elephant. 'Powerful Jim', een leuke maar poep-commerciële single, weigert verder dan de tipparade te komen en het album vertoont bij vlagen erg progressieve kanten!

Later zal de groep om juridische redenen de naam veranderen in Apartment One, maar dan ontbreekt van Amos Tamela en zijn harem al ieder spoor. Ze laten ons deze hele leuke single na, waarvan 'She'll Come Tonight' dus de Tune Of The Week mag heten. Die kunnen jullie komende week weer verwachten in de Soul-x-rated, die na het succes van vorige week wederom in het Engels wordt opgenomen. De speellijst met een Nederlands verhaaltje wordt vanaf nu vaste prik op Soul-xotica! Het is allemaal familie van elkaar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten