vrijdag 17 augustus 2012

raddraaien: Ginger Ale


Nog zes raddraaiers hierna en dan is deze serie voorbij! Niet getreurd, want dan rangschikken we de bakken weer en beginnen gewoon overnieuw. Ik was inmiddels al begonnen met een bericht over 'How High The Moon' van Gloria Gaynor, de negentiende single uit bak 33, maar plots komt het me allemaal wel erg bekend voor... Natuurlijk! Ik heb die single in december 1991 gekocht en dus afgelopen december in 20 Years Ago Today gehad. Dus heb ik nu gekozen voor de 38e single. Veel succes! Daar is niet veel over te vertellen. Ik moet zelfs bekennen dat ik het hele nummer niet ken. Typisch zo'n geval van eens een keer gekocht om een verzameling compleet te maken, in dit geval de hits en tips van Ginger Ale, maar draaien? Ho maar! Toch is het verbazingwekkend voor een single die in de Tipparade is blijven steken, dat de platenmaatschappij flink wat promotie in het buitenland heeft verricht. Google Afbeeldingen kan desgewenst zorgen voor een Engelse demo-persing (van 45cat) en zelfs een Amerikaanse demo! Het is natuurlijk 1971, koud na Shocking Blue, George Baker Selection en Tee Set. Dus moet er wel even geprobeerd worden om nóg een hit aan de overkant van de grote plas te scoren. Vandaag heet onze raddraaier 'In The Sand' en is afkomstig van de groep Ginger Ale.

Dat het Nederlandse radiohart zich bevind in Hilversum is een gegeven. Maar waarom? Tja, het is centraal gelegen, maar dan nog... wáárom in Hilversum? Waarom niet in Amersfoort, Naarden of Weesp? Het feit ligt er en als je dan toch van plan bent om een opnamestudio te openen, waarom zou je dat in een 'uithoek' als Den Haag doen? Ja, de jongens van de Soundpush-studio hadden erover nagedacht, toen ze hun 'winkel' openden in Blaricum. De artiesten konden zo immers met hun verse opname meteen doorstomen naar Hilversum om een bakkie te doen bij de omroepen en hun meest recente opname te promoten. Zélf waren de mannen ook in de weer met een bandje, waarbij ze ook nog maar een Veronica-deejay in de gelederen opnamen: Will Luikinga.

Ik kocht jaren geleden eens 'De Band', een autobiografie van een Haagse muzikant die eind jaren zestig bij een niet-commerciële folkrockband speelde. Hij beschrijft in het boek een compositie die hij heeft geschreven en die gebaseerd zou zijn op iets van Bizet. Het lijkt verdacht veel op 'The Flood', de grootste hit van Ginger Ale uit 1969. Je kan dus betwijfelen hoe 'origineel' hun versie is. Will Luikinga zou overigens achttien jaar later de melodie nog eens 'recyclen' tot 'Let Your Sun Shine' van het onvergetelijke (?) duo Frank Ashton en Mariska Van Kolck. Van sommige mensen vraag je je af wat ervan is geworden. Misschien inspireert dat wel tot een nieuwe rubriek? Maar goed, terug naar Ginger Ale. Dat herhaalt de 'klassiek-ontmoet-bijbelverhaal-ontmoet-popmuziek' nog maar eens met 'The Promised Land'. Die blijft in de Tipparade steken. Tóch is het een slimme zet geweest van de heren Gemberbier! 'Klassieke popmuziek' is dankzij Ekseption een grote hit, bovendien mág de gewijde muziek eveneens in 1969/70.

Niet veel later schakelt de groep over op meer middle-of-the-road en komt terug met het weinig verheffende 'Scoobidab' dat aan de rand van de Top 10 blijft haperen. Vervolgens dus 'In The Sand'. Deze heb ik in 2009 gekocht, een tijd dat ik wel heel bewust platen kocht en ze ook beluisterde. Blijkbaar is die niet zo interessant bevonden dat-ie apart moest worden gezet en dus staat deze ouder te worden in de zesde bak van de jaren zeventig.

Overigens is een deel van Ginger Ale voordien actief geweest in The Fighting Cats van Roek Williams en hebben ze de hit 'Get Yourself A Ticket' gescoord als Roek's Family. Will Luikinga blijft na het uiteenvallen van Ginger Ale op de achtergrond actief als tekstschrijver voor ondermeer Alexander Curly, maar is in de eerste plaats een radioman. Van 1969 tot en met 1992 is hij betrokken bij Veronica, het grootste deel van de tijd met 'Will Wil Wel', maar ook als 'voice-over' in het erotische tv-programma 'Pin Up Club'. (Wat zou er van de dames Barbarella zijn gekomen???). In 2009 kondigt Luikinga aan een boek te gaan schrijven over radio, maar 'het wordt niet het zoveelste Veronica-verhaal'. Dat boek wordt overigens geschreven in het Spaanse Altea, waar Luikinga residentie houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten