zaterdag 18 augustus 2012

lang leve Diana Ross?


Marianne en ik zijn echte popquiz-maatjes. We hebben elkaar in november 2004 leren kennen toen Marianne samen met haar toenmalige quiz-partner Ed een popquiz organiseerde in Het Stapdartcafé in Steenwijk. Bijna onnodig om te zeggen dat ik deze samen met mijn kameraad won. Sindsdien zijn we, met tussenpozen, erg goed bevriend geraakt, hebben we al heel wat kwissen samen gespeeld en ook al eentje samen gemaakt (de Karre-quiz van vorig jaar april, ze hadden me in 2008 'laten' winnen zodat ik de quiz moest organiseren). Verder ben ik altijd paraat voor het 'meedenken' in kwissen van haar hand. Zo gebeurde het op een woensdag in 2010, nog voordat ik met Soul-xotica begon, dat we opnieuw bezig waren aan drie rondjes tegelijk. Ze had zelf ook een project op de hals genomen: 'Jatmozen'. Volgens mij wacht dat rondje al jaren op voltooïing. The Verve moest erin omdat ze keurig toestemming hadden gevraagd voordat ze 'The Last Time' van het orkest van Andrew Loog Oldham gingen gebruiken voor 'Bittersweet Symphony', maar toch achteraf iedere cent royalty kon overdragen aan de heren Jagger en Richards. Coldplay is natuurlijk ook een favoriet. De melodie die ze hadden 'geleend' uit een gitaarsolo van Joe Satriani, zat al in het rondje. Nu ging mijn telefoon en had ik Marianne aan de andere kant van de lijn. Of ik een plaat had van Van Wood?

'Clocks', volgens velen een meesterwerk, zou schaamteloos 'gejat' zijn uit de compositie 'Caviar And Champagne' van Van Wood. De man zou Nederlandse roots hebben en Peter Van Houten heten. Van Wood... Mijn hersenen maken overuren. Bekende naam! Er staat me iets bij van een EP uit de jaren vijftig. Nu weet ik dat dit The Art Van Damme Quartet is, maar dan denk ik nog dat het Van Wood is. De naam Peter Van Houten valt nog een paar keer. Een héle bekende naam. Als ik even later weer even op het forum kijk van het Steenen Tijdperk, springt het me in het oog. Het laatste bericht in 'overleden artiesten' handelt over Peter Van Houten. Het blijkt één en dezelfde Van Wood te zijn en hij is dan pas overleden. Vreemd dat Marianne daar nu over begint. Te meer als je bedenkt dat ze de 'diefstal' die ochtend heeft ontdekt, juist op het moment dat Van Houten zijn laatste adem uitblies. Haar alibi is sterk genoeg om te weten dat het geen moord is geweest, maar een raar toeval blijft het!

Zo ben ik vanmiddag 'gewoon' op mijn persoonlijke Facebook-pagina, dat wil zeggen: Niet de Upbeat Rare And Northern Soul Music-pagina die ik onlangs ben gestart. Met enkele van de groepsleden onderhoud ik ook een persoonlijke Facebook-vriendschap en plots zie ik dat het gewaardeerde lid Peter uit Antwerpen een clipje heeft geplaatst op zijn persoonlijke 'timeline': 'Remember' van Diana Ross uit 2007. 'Remember'... Plots beginnen de alarmbellen te rinkelen. Zou Diana Ross zijn overleden? Ik antwoord met 'is het zomaar of is ze overleden?'. Het antwoord van Peter is nogal laconiek: 'Zomaar, maar er blijft nog genoeg over'. Ik heb intussen al gekeken op nos.nl, maar die heeft het druk met het weerrecord en wat perikelen in Den Haag. NOS staat niet bekend om actualiteit en dus kies ik Google en voer 'Diana Ross dead' in: Twee resultaten. Diana Ross is vandaag op 68-jarige leeftijd bij een verkeersongeluk om het leven gekomen.

Ik post een kort berichtje op Facebook: 'Diana Ross RIP'. Peter reageert meteen: 'Hoe kom je erbij? Ze leeft nog steeds'. Ik schrijf Peter van mijn bevindingen en voeg ook meteen de link toe van de necrologie-site waarop een bericht staat over het overlijden van Diana. NOS maakt nog steeds geen melding, dus dit moet heet van de naald zijn! Ik zoek haastig een clipje van 'Ain't No Mountain High Enough' en plaats deze in de groep, maar ook Peter zit niet stil. Na vijf minuten besluiten we beide de berichten maar weer te verwijderen. Peter is gelukkig, want die heeft die ochtend al twee clips van Diana Ross geplaatst in de groep en voelt zich daar niet gemakkelijk bij!

Nadat ik de halve hele dag ben weg geweest, moest ik meteen op nos.nl kijken. Zelfde onderwerpen als vanmiddag, buiten dat Heerenveen een puntje heeft gepakt in De Kuip (hoera!). Weer Google op en het blijft bij beide links. Buiten de necrologie is het een forum waarop verschillende mensen reageren op het nieuws. Een deel is diep bedroefd, terwijl anderen openlijk de draak steken met Ross. 'The witch is dead', schrijft iemand. Opnieuw kijk ik ook weer even op die necrologie-site en dan valt het me op: In de ene zin wordt 19 augustus 2012 gebruikt. Dat zou kunnen. Bepaalde plaatsen in Amerika hebben een ruim tijdsverschil ten opzichte van ons. Verderop wordt echter gezegd dat 'Ross died (verleden tijd!) op 20 augustus 2012' en dat bestáát natuurlijk niet. Is er verwarring met Lady Diana, die bijna vijftien jaar geleden omkwam in een verkeersongeluk? Zou kunnen, maar dat was niet op Interstate 25 maar een rondweg in Londen. Het forum vermeldt 65 als leeftijd, de necrologie 68. Zover ik heb kunnen zien, heeft nog niemand op dat forum het tegen gesproken. Volgens de necrologie is de famile in diepe rouw.

Toch geloof ik dat we gerust mogen stellen dat Diana Ross nog springlevend is, maar waar deze 'geruchten' dan opeens vandaan komen? En de details zijn angstaanjagend echt. Zou dit een soort van Rick Astley-grapje zijn? Daags na het overlijden van Michael Jackson werd namelijk melding gemaakt dat Astley zou zijn overleden, maar dat was een macaber 'grapje'. We hopen dat Diana Ross nog heel veel kaarsjes mag uitblazen op de taart, maar als morgen het nieuws komt, weten jullie in ieder geval waar jullie het voor het eerst hebben gelezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten