zondag 15 mei 2011

de man met de Schijf: oeps!


Is het overdreven om te zeggen dat er lang naar deze Schijf is uitgekeken? Feit is dat op het Golden Beat Years-forum sinds een paar weken een discussie is over plaatjes met dooien en dat deze praatpaal al enkele malen is genoemd. Het was aanvankelijk het plan geweest om één Schijf van 5 te maken met liedjes waarin een dode valt, maar er zijn zoveel! Na 'De strop' van 13 maart is vandaag de tweede aan bod, ditmaal over liedjes met een dodelijk ongeluk.

De eerste waaraan je meteen moet denken, is 'Manuela' van Jacques Herb. Maar als die financieel niet was leeg gezogen door Vader Abraham en in 1974 met de VUT was gegaan, dan had die misschien gekund. Maar het liep anders en zo kwam Herb 25 jaar na zijn monsterhit met een deel 2 waaruit blijkt dat Manuela springlevend is. Het drama was dus voor niets geweest...

Op vijf staat een twijfelgeval. Krijgt onze grote vriend een ongeluk omdat zijn ogen vol tranen staan óf rijdt hij zichzelf bewust het hiernamaals in? Hij is net gedumpt door een blonde schone met de mooiste suikerspin uit de buurt. 'The Leader Of The Pack' verdiende ook een antwoord: 'The Leader Of The Laundromat' van The Detergents. Hij heeft een afspraakje met het hoofd van de wasserette, hoewel hij van zijn ouders een andere moet zoeken omdat het wasgoed bruin gedroogd terugkomt. Waarom rent zij opeens de straat op, als hij het uitgemaakt heeft? Hoe dan ook, ze wordt overreden door een vuilniswagen. Omdat het beide twijfelgevallen zij, vormen ze een fraaie nummer vijf!

Eind jaren vijftig waren de 'death discs' even erg populair. Die komen we nog tegen bij zelfmoord. Op de hedendaagse darkfolk-platen valt gemiddeld ook één dooie per titel, maar vaak blijft de oorzaak in het ongewisse. 'Stairs', het tweede nummer op de elpee 'Victorian America' van Emily Jane White, geeft echter gedetailleerd de dood van Catherine weer. Haar kinderen vervelen zich en geven hun mama bovenaan de trap een duwtje. 'With a crash she hit the ground/ she fell backwards/ backwards without a sound/ until she hit the ground'. Dan gaat het regenen en breekt een onweer los. 'Sweet Catherine, are you in heaven now?'. Nou, ze is hier in ieder geval niet meer! Verwacht geen droeve dramatische ballade, want Emily Jane White maakt er bijna een feestje van!

De elpee 'Hollywood Dream' van Thunderclap Newman speelt even verstoppertje tussen de overige duizenden niet-gerangschikte langspelers en dat mopje kost hem punten. Daardoor heb ik me niet kunnen laven aan 'Accidents', hoewel de herinnering goed is voor een derde plaats in deze Schijf. Net als bij Emily Jane is de muziek hier ook verre van droef en dat maakt het met de betreurden in het lied extra morbide. Het zijn namelijk kinderen. De arme Mary valt in het water en verdrinkt, terwijl de koningin voorbij vaart. En wordt kleine Johnny overreden door een auto. Samen met 'Something In The Air' maakt deze 'Hollywood Dream' tot een parel en vergeven we de zouteloze Dylan-cover 'Open The Door, Homer' met alle plezier!

Wie denkt dat een autocross niet meer is dan wat racen en botsen met een Opel Kadett die gezakt is voor de APK, komt bedrogen uit. Uit mijn tijd bij het Sneeker Nieuwsblad weet ik nog dat een coureur mij vertelde dat zijn bolide, geprepareerd en wel, zo'n slordige drieduizend gulden vertegenwoordigde. Tja, als je dan geen 'munnie' hebt voor een ring voor Laura, is het tamelijk onbezonnen om met een afgeragde Chevy het circuit op te gaan. De betreurde ontdekt dus het nut van een gedegen rolkooi en driepuntsgordels, want in 'Tell Laura I Love Her' kan het wicht op zoek naar een andere kerel. We zijn nóóit eigenwijs en kiezen voor de versie van Sha Na Na op de live-kant van hun titelloze album. Er was ooit eens een boer die toestemming gaf om een festival op zijn land te organiseren, onder beding dat zijn favoriete band kwam spelen. Dat was Sha Na Na...

Ik zal gistermiddag tweemaal voor gek zijn versleten tijdens mijn fietstocht over Meppel, Ruinerwold en Havelte. De Nokia mocht zelf uitzoeken uit de ruim 240 liedjes. 'Goodbye Baby' van Little Caesar is geniaal en goed voor een lachsalvo, die komen we nog bij 'moord uit jaloezie' tegen. Maar ook de nummer 1 is tranen met tuiten van het lachen! Natuurlijk herinneren we Dion DiMucci het liefste met 'The Wanderer', 'Runaround Sue' en 'Ruby Baby', maar ook hij was eens even helemaal in den Here. Dat resulteerde ondermeer in 'Abraham, Martin And John', maar ook in 'Be Careful Of Stones That You Throw'.

Dion trekt ten strijde tegen roddel en kwaadsprekerij. Buurvrouw komt bij hem staan terwijl hij, lekker rock and roll, in de tuin bezig is. Buuf trekt van leer over 'the bad girl down the street'. Dan piepende remmen en wordt het kind van buurvrouw op het nippertje gered van een auto. De Samaritaan overleeft het niet en terwijl Dion zich over het levenloze lichaam ontfermt, huilt de buurvrouw: 'Wie heeft het leven gelaten door mijn kind te redden?'. Het antwoord laat zich raden...

Volgende week vieren we alsnog de vrijheid, dus kom maar op met titels over 'freedom'. Hoewel ik al een paar fijne suggesties heb ontvangen, is er nog plaats voor twee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten