maandag 20 maart 2023

Van het concert des levens: 2006


Is de vakantie weer voorbij? Wie weet. Het is in ieder geval de hoogste tijd om weer aan de slag te gaan met Soul-xotica. Ik heb in december (als ik me niet vergis?) de aflevering over 2002 gepubliceerd en hoor de volgende dag Ilse voorbij komen. Ik kan alleen niet meer herinneren of het via Sky Radio was of via het muzieksysteem in de Albert Heijn. Ik meen direct dat het me terug brengt naar het begin van 2006. Dat is onjuist want die herinnering is van 2007. De plaat is evenwel in 2006 uitgebracht en dus is het de uitgelezen kandidaat voor deze editie van 'Van het concert des levens'. Hoewel ik geen verre reizen maak (buiten een vakantie in België) en ook nog niet klaar ben om te kappen met een aantal ongezonde hobby's heb ik in 2006 in zekere zin een 'great escape'. Ik hoop dat ik dit in het bericht kan uitleggen. Een ontsnapping uit de maatschappij om vervolgens terecht te komen aan de onderkant van een maatschappij. Zoiets. Het jaar 2006 is niet het meest vrolijke jaar in mijn bestaan maar desondanks ga ik me nu een half uurtje bezig houden met dit grauwe jaar.

Daags voor mijn dertigste verjaardag is de alcoholconsumptie flink omhoog gegaan. Nu moet ik meteen erkennen dat ik altijd al een stevige drinker ben geweest, maar uitsluitend in de horeca en op feestjes. Ik kan me niet heugen dat ik ooit een krat bier of een tray blikjes heb gekocht voor thuis. Een enkele keer een tray als ik een oudejaarsavond thuis blijf. Is dat 2005 of 2006 geweest? Dat is een goede! In Café De Singel in Zwolle hebben ze dan een 'Silvester'-feest op nieuwjaarsdag en ik ben daarvoor uitgenodigd. Ik vier oudejaarsavond dan thuis met Palm biertjes. Het zou zomaar oudejaarsavond in 2006 kunnen zijn geweest. In 2005 ben ik nog niet goed genoeg ingeburgerd in de kroeg, denk ik? In dat geval begin ik 2006 met een flinke kater want tijdens deze oud en nieuw kom ik terecht in een Steenwijker discotheek waar de neuzen flink worden gepoederd. Goede speed is dan al een zeldzaamheid en vaker is het maar matige cocaïne zoals deze avond. Oh wacht? Ik kan het na kijken! Saddam Hussein is op 30 december 2006 ter dood veroordeeld en dat hangt samen met de avond met de drugs. Dan ben ik op oudejaarsdag 2005 thuis gebleven en het feestje gevierd in Zwolle. De kop en staart hebben we. Wat gebeurt er in tussentijd?

Allereerst wordt er per januari 2006 gerommeld met de ziekenfondspremies. Ik heb de jaren ervoor een rijkeluisleventje gehad. De uitkering is niet buitensporig hoog maar de huur van mijn huisje is belachelijk laag en dus kan ik me permitteren om iedere maand naar Zwolle te gaan voor een stapel elpees. Met ingang van 2006 verdwijnt dat geld in de ziekenfondspremie. Het café waar ik afgelopen augustus voor het eerst ben binnengestapt, wordt mijn nieuwe hangplek. Buiten De Buze natuurlijk. Ik denk dat ik in 2006 zelfs even schoonmaker ben geweest in De Buze. De sociale dienst vindt het allemaal wel best. 'Je doet genoeg uren vrijwilligerswerk waarmee je jezelf nuttig maakt voor de maatschappij', is wat ik te horen krijg en dus hoef ik niet te solliciteren of mee te doen in een reïntegratieproject naar een betaalde of gesubsidieerde baan. Op een gegeven moment zit ik aan de bar van het café en kijk over mijn schouder naar buiten. Ik zie de mensen voorbij wandelen en opeens weet ik het: Ik heb mijn plekje gevonden! Aan de zijlijn van de maatschappij met een biertje binnen handbereik en in mijn eigen veilige wereld van muziek. Ik kan me er in 2006 helemaal mee verzoenen!

De vakantie is een hoogtepunt van ieder jaar als ik het goed bekijk. In 2006 is het een halve fietstocht. Ik ga met de fiets in de trein naar Dordrecht en fiets via Antwerpen naar Waasmunster. Ik ga dan de tweede keer naar de Lokerse Feesten en ga vooral voor The Cramps. Bauhaus volgt op The Cramps maar beide bands hebben last van een slapende geluidstechnicus en Bauhaus houdt het voor gezien na anderhalf nummer. Deze tien minuten zijn echter meer indrukwekkend dan de hele set van The Cramps. Later dat weekend ben ik te gast op een noise-festival in het havengebied van Antwerpen. 'Sideburner' komt zo nu en dan nog even om het hoekje kijken op het gebied van rauwe rock'n'roll, maar het is al wel méér folk en aanverwante stijlen dat mijn interesse krijgt. Diggin4Dirt, het e-magazine, wordt een paar keer plat gelegd door hackers waarbij het hele archief verdwijnt. In 2006 is het, geloof ik, helemaal afgelopen met het project.

Het jaar 2006 is ook het jaar van mijn vele strandbezoeken, ook al moet je dan vooral denken aan de Ruxveense Plas bij Steenwijk. Ik nodig W. eens op een zaterdagavond uit om de volgende dag naar het strand te gaan maar zij komt niet opdagen. Het is vermoedelijk ook het enige jaar dat ik volop zonnebrandcrème heb gebruikt. Hoewel ik het jaar herinner als een 'grauw' jaar is er weinig mis met de zomer? Voor de rest merk ik dat de herinneringen van 2006 en 2007 door elkaar heen lopen. Het jaar 2007 is ietsje positiever gestemd en dus kijk ik nu al uit naar dat verhaaltje. Dit is het beste wat ik kon maken van 2006...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten