dinsdag 21 maart 2023

Alle 40 goed: 1983-87


Toegegeven, ik ben dol op feestjes en jubilea. Het is afgelopen zondag als ik in 'The Vinyl Countdown' de jaren tachtig-bak heb met Madness en ik 'Tomorrow's Just Another Day' draai. Opeens bedenk ik me dat het volgende maand veertig jaar is geleden dat ik mijn eerste single heb gekregen. Meteen volgt het idee om een speellijst te maken voor een show. Op het gebied van Soul-xotica heb ik aanvankelijk geen plannen, maar ach... het lijkt me toch wel leuk om de spanning op te bouwen tot mijn verjaardag. Het zullen geen uitgebreide verhalen worden naar verwachting. Een leuk fotomomentje voor de platen, hoewel ik nu wel voel alsof ik méér kan en wil schrijven. In dit eerste deel de singles uit de jaren 1983 tot en met 1987.

Zowel Sinterklaas als de Verjaardagspieten zijn gewend geraakt. Na jaren van Lego en autootjes zal ook de jongste telg uit het gezin op een bepaald moment van deze zwarte schijfjes willen bij de banketletter of de oranjekoek. Mijn broers en zus zijn al volop aan het platen kopen en mijn oudste broer heeft me in 1981 aangestoken met het Madness-virus. Het is met name de videoclip van 'Baggy Trousers' dat me over de streep trekt. Als ouder kun je niet veel bezwaar hebben want ook Suggs houdt zijn kapsel kort en de muziek is immer positief. Hoewel de Lego nog wel een paar jaar zal doorgaan en ik ook nog een elektrische trein zal krijgen voor Sinterklaas, krijg ik voor mijn achtste verjaardag een dubbel muzikaal cadeau. Ten eerste de meest recente single van Madness welke in Nederland in de Tipparade blijft steken. Ik denk dat de single nét een rijksdaalder is geworden als ik jarig ben. Ook heeft mijn oudste broer een cassettebandje opgenomen met de grootste hits van Madness. Het is jaren lang mijn enige cassettebandje en zal het draaien totdat het in de recorder blijft steken. Ik kan er niets aan doen want ik heb niet mijn geboortejaar bepaalt en bovendien kan Madness hier evenmin rekening mee houden. Toch is het na 1982 eigenlijk een beetje voorbij voor het succes van de band. In Engeland worden nog enkele hits gescoord maar in 1985 valt definitief het doek. Suggs is alweer een kwart eeuw bezig met een band genaamd Madness maar tot een volledige reünie is het, bij mijn weten, nooit gekomen.

Het maakt het voor mijn broers en zus echter een stuk eenvoudiger. Ze hoeven niet de volledige zes gulden te investeren in een verjaardagscadeau maar kunnen voor een rijksdaalder of minder de kleine Gerrit blij maken met een single van zijn favoriete groep. Toch gaat bij mij ook de interesse verschuiven. Als ik in de Top 100 Aller Tijden 'Nights In White Satin' van The Moody Blues hoor, ben ik helemaal 'om'. Natuurlijk ken ik het plaatje wel en heeft mijn oudste broer de originele single in zijn verzameling, maar op dit moment (in 1986 als ik me niet vergis?) klinkt het zoveel mooier en wil ik niets liever dan deze plaat. Ik zal voor mijn dertiende verjaardag een heruitgave krijgen van de single.

Jaren geleden heb ik deze singles gehad in de 'Prehistorie'. Hoewel ik slechts een handjevol platen heb, hou ik de nummering aan die ik ooit heb gegeven, ook al is deze incorrect. Zo is 'Yesterday' van The Beatles de nummer negen en 'Yesterday's Men' van Madness de nummer tien. Dat moet andersom zijn. De nummer vijf is in werkelijkheid de nummer twee, maar ach... wat maakt het uit. Vanavond leg ik ze echter wel in chronologische volgorde. Dit zijn mijn favorieten uit de eerste vijf jaar van mijn verzamelen en de eerste vijf in de speellijst.

1983: Tomorrow's Just Another Day - Madness
1984: Michael Cain - Madness
1985: Yesterday's Men - Madness
1986: Yesterday - The Beatles
1987: Spirits In The Night - Manfred Mann's Earth Band

Ik weet niet precies wanneer ik de volgende aflevering ga doen. Feit is dat er acht komen en ik daar vijf weken voor heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten