donderdag 23 maart 2023

Alle 40 goed: 1988-92


Het idee ontstaat heel snel en zonder al teveel erover na te denken. De eerste aflevering is vrij eenvoudig want The Beatles is in 1986 bijvoorbeeld de enige plaat die ik koop of krijg. Wat wil ik precies bereiken met deze lijst? Wil ik een hitparade maken van favorieten of moet het iets over mijn verzamelgedrag vertellen? Ik kies voor het laatste. En ongemerkt ook een beetje van het eerste. Het vorige bericht heb ik vrij kort gehouden en ditmaal vind ik dat ik best wat meer mag uitpakken. Dus krijgen jullie nog een paar woorden over de jaren 1983 tot en met 1987 maar presenteer ik jullie eveneens de selecties van 1988 tot en met 1992.

Over Madness en het ontstaan van mijn liefde voor The Moody Blues hoef ik het niet meer te hebben. Wél kan ik melden dat 'Yesterday' van The Bealtes de eerste single is die ik van mijn eigen geld koop. Het is per slot van rekening maar een kwartje. Het is de enige single op de rommelmarkt in Hommerts in 1986. Er liggen nog wel cassettes en eentje daarvan neem ik mee. Het bevat nieuwe opnames van anonieme artiesten van hits uit de jaren zestig en zeventig. Hoe onbenullig ook, ook dit bandje zal bijdragen in mijn singles-collectie. In 1987 wordt bij ons in het dorp een rommelmarkt gehouden en daar koop ik een stapeltje singles. Ik doe het vooral op associatie en op 'stoere' hoesjes. In de laatste categorie valt Manfred Mann's Earth Band. Ik heb in 1987 nog stekeltjeshaar en droom stiekem van de kapsels van Manfred Mann en zijn kornuiten. De liefde voor de muziek van Manfred Mann's Earth Band breidt zich in 1988 dankzij de 'Elpee Pop'-radioshow op de NCRV en duurt voort tot deze dag.

In 1988 leer ik The Moody Blues kennen via de special van 'Elpee Pop' en krijg ik een heruitgave van 'Nights In White Satin' voor mijn verjaardag. Toch heb ik in die tijd nog niet zelf afspeelapparatuur en moet de plaatjes draaien in de woonkamer. In oktober 1988 vind ik een oude Philips Diamond-koffergrammofoon en dan kan ik ze ook op mijn slaapkamer beluisteren hoewel de spijker in de platenspeler funest is voor mijn platen. Mijn zus schaft in 1989 nieuwe apparatuur aan en ik kan voor weinig haar platenspeler overnemen. Ik reken zaterdag 17 juni 1989 als startpunt van de collectie. Ik heb dan reeds dertig singles maar ga vanaf deze dag 'gokken'. Ik koop ook platen die ik niet ken maar waarvan ik de artiesten wel ken. Op deze dag zijn dat geflopte singles van Roy Orbison en The Troggs. Ook al heb ik een paar weken ervoor maar liefst vijf gulden betaald voor een tweedehands single. Dat is een vermogen in 1989! In de eerste jaren verzamel ik voornamelijk The Bee Gees, Creedence Clearwater Revival en The Sweet. Dit wil ik weergeven in deze aflevering van 'Alle 40 Goed'. De single van 1989 is van Creedence en The Bee Gees koop ik op 5 mei 1990.

De keuze voor een plaatje uit 1991 is vrij lastig. Ik ga hier dan uiteindelijk wel voor een persoonlijke favoriet. Hoewel ik het plaatje heb gekocht voor 'Say You Don't Mind' zal 'Caroline Goodbye' uitgroeien tot een favoriet van wereldformaat. In 1992 ga ik geld verdienen dankzij de recensies van de krant en neem ik in oktober 1992 de singles over van een Sneker café. Waarom The Romantics? Het is één van de plaatjes uit 1992 welke ik gebruik om klaar te stomen voor een avondje Sneek. Zoals een dame voor de make-up spiegel gaat zitten, moet ik een paar plaatjes draaien. Bij The Romantics ruik ik meteen Marlboro sigaretten, pils uit slappe plastic bekers in Het Bolwerk en de zoute pinda's uit de automaat. Deze vijf mogen deel uitmaken van de speellijst.

1988: Nights In White Satin - The Moody Blues
1989: I Put A Spell On You - Creedence Clearwater Revival
1990: World - The Bee Gees
1991: Caroline Goodbye - Colin Blunstone
1992: What I Like About You - The Romantics

Geen opmerkingen:

Een reactie posten