woensdag 22 maart 2023

Week Spot: Spice Of Ice


Het is een paar weken geleden dat ik opeens een paar ideeën krijg voor toekomstige uitzendingen van 'Do The 45'. Zo staat voor de zaterdag van Pasen een gospel-special in de planning en wil ik ook eens een show doen met uitsluitend heruitgaven. Ik hoop dat er nog een paar vanuit Engeland arriveren voor zaterdag, maar de heruitgaven ga ik deze week doen. Dat betekent dat de Week Spot ook een heruitgave moet worden en dan hoef ik niet lang na te denken. Het enige nadeel is dat het verhaaltje erg beknopt is want er is niet veel bekend over de groep. De enige informatie die ik heb is de release-info van het Stream-label en Discogs maakt melding van een 12" uit 1982. Het is echter ook wel aardig om het Stream-label eens in het zonnetje te zetten want dat is een erg speciaal label! De Week Spot van deze week is 'Joy To The World' van Spice Of Ice uit 1978 en in 2022 opnieuw uitgebracht door Stream.

In de (soul-)dj-wereld draait alles om exclusiviteit. In de jaren vóór internet is het de bedoeling dat slechts één dj een bepaalde plaat draait. Je moet hem dus gaan 'volgen' om de plaat te kunnen horen. Niet zelden wordt de 'cover-up'-methode toegepast. Het platenlabel wordt dan losgeweekt of dusdanig verminkt dat het geen informatie meer biedt aan een buitenstaander. De plaat krijgt een nieuwe, niet bestaande, identiteit aangemeten en dan maar hopen dat nooit iemand de ware naam van het beestje ontdekt. Soms zijn het onmogelijke platen om een tweede exemplaar te vinden, maar soms ook b-kantjes en niet bepaald obscure bands. Zo is 'Free To Be Me' van CJ & Co., de b-kant van 'Devil's Gun', jaren lang een mysterie en zet iemand een hele volksstam op het verkeerde been met een plaatje van Anderson Brothers welke in feite een plaat is van Delegation. Top dj's strooien niet graag met de inhoud van hun platenkoffers en werken doorgaans al helemaal niet mee aan het vervaardigen van een betaalbare heruitgave. Daarin onderscheiden de heren Yann Vatiste en Alberto Zanini. Yann is geboren in Lyon maar leeft tegenwoordig in Londen waar hij vinylplaten restaureert. Het loont niet de moeite om een plaatje van een euro naar Yann te sturen, maar een gebroken single van duizend euro weet hij perfect te restaureren. Alberto is afkomstig uit Italië en runt sinds 2015 Cannonball Records. Yann brengt muziek uit via zijn Epsilon-label.

Het is ten tijde van de eerste lockdown dat deze mannen elkaar een opdracht geven: Probeer de oorspronkelijke artiesten van je meest favoriete platen te vinden. Kijk even of ze nog altijd muzikaal actief zijn en maak de heruitgave van een oude single bespreekbaar. Het resultaat hiervan is het Stream-label. De meewerkende artiesten en, in geval van Spice Of Ice, de producenten krijgen eindelijk iets uitbetaald voor hun godvergeten platen. Ik herinner me altijd de uitspraak van de leden van het Zweedse Trad, Gras Och Stenar over de opmerking dat hun elpees voor honderden dollars worden verhandeld: 'Iemand anders verdient het geld, maar... wij hebben ze gemaakt!'. Spice Of Ice heeft tot dusver niets gemerkt van het gegeven dat hun oorspronkelijke werk nauwelijks voorhanden is en verzamelaars en dj's hun vrouw willen verkopen om een exemplaar te bemachtigen.

'Joy To The World' is oorspronkelijk de b-kant van 'Does Anybody Know?' op het eigen Kickback-label. Het is voor mij persoonlijk een 'groeibriljant'. Het nummer valt me pas op in september en groeit gestaag door totdat ik de Top 100 mag samenstellen. Op The Nombres na wordt het de hoogst genoteerde Stream-single. Het Stream-project wordt vooral geplaagd door problemen in de perserij. Vorige releases moesten eindeloos worden uitgesteld doordat Vatiste en Zanini niet kunnen opboksen tegen 'grote spelers' en Record Store Day. Nu schijnt een onderdeel stuk te zijn en duurt het een tijd voordat de machine is gerepareerd. Tegen die tijd worden eerst de oude orders uitgevoerd waardoor het nog wel een half jaar kan duren eer de laatste releases in Uffelte liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten