vrijdag 31 maart 2023

Singles round-up: maart 8


Om zes uur vanavond heb ik voor het laatst in de groene brievenbus gekeken. Helaas... deze singles gaan dus allemaal door voor april. Ook kom ik tot de slotconclusie dat ik de 'Singles round-up' al eerder deze week had kunnen doen, maar je blijft hopen. Overigens heb ik mezelf vandaag ziek gemeld, niets ernstigs maar wel even pas op de plaats, en ben hierdoor morgen automatisch ook vrij. Ik denk dus wel dat ik morgenavond een Blauwe Bak Top 45 ga doen op de radio maar weet niet of dit Soul-xotica gaat halen. Ook speel ik nog met een plannetje voor komende zondag, het is dan immers de tweede april en vier ik mijn alcoholvrije bestaan op deze planeet. Nu ga ik me dan buigen over de vier resterende singles van deze maand. Alleen de eerste heb ik al gedraaid, bij de andere drie heb ik mijn nieuwsgierigheid weten te beteugelen. Ik ga ze dus 'live' beoordelen. Met verschillende 'pre-orders', twee Juno-pakketten binnen een week en twee Bandcamp-platen blijft de rubriek de volgende maanden terug komen.

* Betty Griffin- Free Spirit (US, Cultures Of Soul, 1980, re: 2022)
Niet alleen Cultures Of Soul maar ook Cannonball/Tesla Groove/Stream heeft momenteel problemen met de perserijen. De laatste maakt schijnbaar gebruik van 'vintage' apparatuur waarbij een vitaal onderdeel stuk is gegaan en welke erg lastig is om opnieuw te vinden en toe te passen. Het kan nog maanden duren eer we deze platen in huis hebben. Cultures Of Soul sukkelt al langer met dit probleem. Bij hen is het vooral drukte waarbij de 'major' labels aldoor voorrang krijgen. Ik ken het probleem onder andere van de 'Divine Funk'-box set uit 2021. Deze van Betty Griffin wordt blijkbaar voor het eerst gepromoot in eind 2021. Een jaar later opnieuw want dan zijn er nog altijd geen fysieke platen gedrukt. Ik bestel de plaat eind 2022 en even zo goed duurt het nog een aantal maanden voordat de plaat is gedrukt. 'Free Spirit' van gospelzangeres Betty Griffin is hier in twee remixen beschikbaar: 'Divine Situation NYC Downlow Rework' en 'Divine Situation Maceo Dub Mix'. . De NYC Downlow verwijst dan overigens weer naar het Engelse Glastonbury-festival waar Greg Belson een residentie heeft in de genoemde tent. Het is me niet duidelijk of de 'live'-geluiden uit deze tent afkomstig zijn. Feit is dat het nummer is 'opgeleukt' en klaar is voor de dansvloer. Een 'edit' dus. 'Free Spirit' is stevige disco-business waarmee ome Greg de Glastonbury-tent ongetwijfeld helemaal omver heeft geblazen. De dub-versie is zoals verwacht instrumentaal.

* Norman Hutchins- I Really Love You (UK, Izipho Soul, 2006, re: 2023)
Ik beluister al heel lang geen Izipho-releases meer voor het bestellen. De platen zijn dus helemaal nieuw voor mij. Van zowel Norman als Ronfo weet ik dat het gospel is en dan zit het al snel erg goed. Hutchins zit erg in het betere r&b-idioom van de late jaren negentig en de nieuwe eeuw. Compleet met een koor en Norman die een aantal keren de naam uitspreekt van degene waaraan het nummer is geadresseerd. Norman's zang komt vanuit het diepste van zijn soul en dat mag ik graag horen. Het is een heerlijk laidback nummer met een duidelijke boodschap. Op de keerzijde staat een track uit 2009 genaamd 'God's Got A Blessing' en dat is zelfs méér upbeat dan de a-kant. Een fraaie 'double-sider' maar door het veelvuldig gebruik van Zijn naam alleen voor de meer progressieve gospelsoul-dj's.

* Ronfo & Kindred Spirits Orchestra ft. Sandi Everett of Whirlwind- Don't Let Him Get The Best Of You (UK, Izipho Soul, 1985, re: 2023)
Gospelsoul zit momenteel erg in de lift en ook Patrick begrijpt dat. Hij heeft in het verleden al meerdere Ron Foster-producties uitgebracht en hier is de volgende. Dit klinkt erg 'lo-fi' maar is desondanks een heerlijk nummer. O ja, Ron Foster wordt vooral gelinkt aan gospel maar dit is gewoon een liefdesliedje van mens tot medemens. Ik heb het gevoel dat deze nog een beetje bij me moet groeien, waarschijnlijk eerst alle 'weirdness' in de groove een plek geven. Foster benadert opnieuw het Love Unlimited Orchestra-geluid en dat maakt het allemaal nog meer vervreemdend. Op de keerzijde staat Lee McDonald met ditmaal een nummer uit 1981: 'Lets'Play Luck'. Dit klinkt een stuk beter gemixt en geproduceerd dan het charmante nummer met Sandi. Het is lekkere voortstuwende disco met Lee's prettige stemgeluid. Knappe 'double-sider'!

* The Regime- Be A Lover (UK, Izipho Soul, 2023)
De vorige single van The Regime is met recht een 'bestseller'. De plaat is gedurende 2020 en 2021 door diverse persingen gegaan. Hier is dan het laatste kleinood van de band en dit is opnieuw net zo 'instant' als de vorige. Ook dit klinkt als een plaat die snel uitverkocht zal zijn en vervolgens een tweede en derde persing zal krijgen. Ik gun het Patrick van harte. Ik schat in dat dit binnenkort de Week Spot gaat worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten