zondag 26 maart 2023

Singles round-up: maart 6


Over werk gesproken: Gisteren ben ik niet aan het werk gegaan. De keuze is tussen windstoten en winterse buien en dan kies ik toch liever voor het laatste. Met andere woorden: Ik ga morgen het beetje post wegwerken want ik verwacht eerlijk gezegd niet zo heel veel. Het is de laatste tijd rustig in de post. Ik vermoed dat ik straks nog wel even uitgebreid naar buiten ga want het extra uurtje vind ik altijd wel genieten. Ik ben zojuist alleen even achter huis geweest voor een shot échte nicotine. Nu ben ik dan klaar voor het volgende deel uit de singles van vrijdag. De show met de negentien singles en extra's staat op Mixcloud.

* Geordie- Don't Do That (NL, Pink Elephant, 1972)
Ik begrijp het niet. Volgens mij moet ik een single van Geordie in de jaren zeventig-bak hebben, maar hij staat niet in de computerversie. Toch maar even een wandelingetje naar boven eraan wagen? Nee, hij staat ook niet in de jaren zeventig-bak. Ik heb hem waarschijnlijk afgevoerd omdat het brandhout was. 'Don't Do That' is dan nu de eerste jaren zeventig-single van Geordie in mijn collectie. Het is fijne glamrock met Brian Johnson op leadzang. Jawel, de man die in 1980 AC/DC kwam versterken. Hoewel hij acht keer zo lang de leadzanger is geweest van AC/DC wordt er altijd nog gerefereerd aan de 'nieuwe' zanger.

* Dale Hawkins- Susie Q (US, Eric, 1957, re: 1979)
Het origineel van de hit van Creedence Clearwater Revival. Eric-styreen is bijna van glas en wil graag en snel beroerd klinken. Deze heeft de strijd goed overleefd. Het is een 'double-sider' want op de keerzijde staat het even fraaie 'Bo Diddley' van Bo Diddley.

* Rupert Holmes- Him (NL, MCA,1979)
Is dit de 'guilty pleasure'? Nee hoor, die zit in de volgende aflevering. 'Him' kan ik nog goed herinneren ten tijde dat het een hit was terwijl ik slechts vijf jaren jong was. Ik ken nog geen woord Engels en hoor steeds 'himd'. Wie zingt er nu een liedje over een hemd? Gelukkig weet ik nu beter. Je zal maar een hemd hebben dat sigaretten rookt. Overigens zou je ook zo spoedig mogelijk van je vrouw af willen als ze zou willen knuffelen met zo'n kledingstuk.

* Jean Michel Jarre- Equinoxe Part 5 (Duitsland, Polydor, 1978)
Het is de schuld van Pico en zijn dure geluidsinstallatie maar in 2007 ga ik door een Jean Michel Jarre-fase. Ik heb de elpees 'Oxygene' en 'Equinoxe' al jaren in huis maar ze komen deze zomer goed van pas. Met name 'Oxygene' omdat ik in deze tijd nog wel eens de neiging heb om er onvrijwillig bij te gaan liggen. Nu ik zestien jaar later dit niet meer heb, wijt ik het aan de destructieve leefwijze van drank en chemische middeltjes die niet erg frequent voorbij komen maar toch ongelofelijk slecht voor me zijn. Van 'Equinoxe' weet ik nog vooral dat bij 'Part 5' de plaat op gang kwam maar heb, evenals vrijdag, weer enorm de behoefte om de plaat te draaien. Straks even in de kratten kijken.

* Kenny Loggins & Jim Messina- Vahevala (NL, CBS, 1972)
Het allermooiste (...) aan deze single is het hoesje. Een Nederlands CBS-Artone-hoesje dat ik niet vaak tegenkom. Is het mooier dan de single? Ja en dat is geen wonder. Ik vind het aardig om de Loggins & Messina-singles in de verzameling te hebben maar artistiek boeit het me net helemaal niets. Dat heb ik vaker met country-  en folkrock-artiesten die pogen rock'n'roll te klinken.

* John Mayall- Room To Move (Duitsland, Polydor, 1970)
Mijn Nederlandse persing is brandhout en dus denk ik in eerste instantie aan een 'upgrade'. Mooi met het fotohoesje. Alleen... heeft Duitsland een 'edit' terwijl de Nederlandse de volledige album-versie heeft. Laten we wel wezen, het hoogtepunt van de plaat is in de brug waar de muzikanten met hun mond de percussie overnemen. Dat moet je missen in de Duitse persing en ook het intro ontbreekt. Ik blijf dus rondkijken voor een betere Nederlandse!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten