zondag 20 september 2020

Eretitel: 'Imagine'


Hoewel ik vandaag eens geen last van de kuiten heb gehad, ben ik niet buiten geweest. En dus zijn de plannen voor een fietstocht eveneens de ijskast in gegaan. Zonde? Ach, ik zit de komende dagen weer volop op de fiets en krijg mijn portie zonneschijn wel weer binnen. Lekker een dag niksen is ook zeer welkom, zoals het lijkt. Ik ben alvast bezig gegaan met de voorbereidingen van de shows van deze week. Ik doe donderdag de 'Vinyl Albums And Singles Top 40' in 'Afterglow' en deze lijst is sinds zaterdagochtend bekend. Ik kan dus gerust een paar dagen van tevoren bezig gaan aan deze show in plaats van te wachten tot donderdagavond. Ook heb ik de vaste rubrieken van 'Tuesday Night Music Club' al ingekleurd inclusief een 'Listen Carefully' waarover ik me verbaas dat ik die nog niet eerder heb behandeld. De 'Listen Carefully' van deze week komt pas over een jaar (op zijn vroegst) aan bod, nu mag ik kijken naar de eerste aflevering van 2019. Deze titel dank ik aan de 'nieuwkomer' in januari 2019. De overige twee waren me uiteraard reeds bekend.

3. John Lennon (1971)
Ik kan me herinneren dat ik in deze show ook Vim heb gedraaid, zanger van de fictieve band Bad News. Als Bad News tijdelijk uiteen is gevallen, heeft deze zich op een solo-carrière geworpen en laat één van zijn laatste creaties horen. Het is een fraai liefdesepos opgedragen aan een meisje met de naam Imogene. Jullie raden het al, het is 'Imagine' met een andere titel. Waarom staat John Lennon vandaag niet op nummer 1? Ik denk dat twee jaar geleden geen discussie mogelijk was geweest, maar ik ben dit nummer vooral het afgelopen jaar met een diepe overtuiging gaan haten. Lennon droomt van een wereld zonder landen en grenzen. Ik ben juist erg tegen globalisering en ben van mening dat we véél meer voor elkaar kunnen betekenen als we onze culturele 'roots' in ere houden. Denken dat een wereld zonder grenzen zal leiden tot vrede is een leuke gedachte bij een waterpijp maar, sorry John, daarover verschillen wij duidelijk van mening. Hij staat al bovenaan in menige lijst maar in deze 'Eretitel' staat hij op de onderste trap.

2. Ariana Grande (2018)
Ik denk dat ik deze dag weer eens geen inspiratie heb gehad en de Engelse hitparade heb opgezocht voor inspiratie. Na John Lennon is het vrij 'gewaagd' om met een nieuw liedje op de proppen te komen dat 'Imagine' heet en in eerste instantie denk ik aan een cover. Nee, de compositie voor de hit van Ariana is helemaal nieuw. Ik moet bekennen dat ik nooit echt gecharmeerd ben geweest van haar werk maar nog liever dit dan het stukgedraaide hippie-geneuzel van John Lennon. Een tweede plek voor Ariana!

1. Argosy (1970)
Het is juli 2014 als ik tegen een hele leuke partij singles aan loop. Ze worden aangeboden via de inbrengwinkel van het Drenthe College. Deze is inmiddels dicht en heeft, geloof ik, ook nog even op een andere locatie gezeten. Volgens mij zit die daar niet meer, maar zo vaak kom ik ook niet in de binnenstad van Meppel. Qua singles is dit een eenmalige gebeurtenis. Er is een foutje gemaakt, vermoed ik, want de platen gaan voor bodemprijzen terwijl je kan merken dat het merendeel van een verzamelaar afkomstig is. Die zal het vast niet kek vinden dat ik zijn Argosy-single voor vijftig cent heb meegenomen. Argosy is niemand minder dan Roger Hodgson, hoewel het (aannemelijke) gerucht de ronde doet dat Elton John eveneens is te horen op de plaat. Dat zou zomaar kunnen want zowel Argosy als Elton John maken dan platen voor het DJM-label. 'Imagine' heeft weliswaar nog een editie van 'Rubble' gehaald, een serie verzamelalbums met obscure psychedelica, maar ik betwijfel of dit was gebeurd als het geen vroege Roger Hodgson-plaat was geweest. Het is een leuk nummer met de erg opvallende stem van Hodgson en deze mag ik graag horen. Ik heb voor de foto de Spaanse hoes uitgekozen omdat Hodgson daarop staat afgebeeld.

Als ik de buienradar moet geloven, kan ik nu een kloppende weersvoorspelling doen. Hoe dan ook: Op Soul-xotica gaat het volgende week in ieder geval driemaal regenen. Ik zou regenkleding aantrekken als ik jullie was! Hoewel... ik weet niet of ik volgende week nog toe kom aan de 'Eretitel' want er wachten ook vier 'Singles round-ups' rondom het weekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten