maandag 14 september 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 56


Komende woensdag besluit ik 'Het zilveren goud' van augustus plus de twee singles van september 1995 en dus doe ik vanavond alvast een deel van de 'Blauwe Bak Veteranen'. Hoewel ik nog honderden singles heb te gaan, komen we inmiddels steeds dichter bij huis. Op twee singles na uit december 2015 brengen de overige singles in januari 2016. Ik kan inmiddels met genegenheid terugkijken op deze periode, hoewel het op dat moment niet altijd een pretje is. Ik heb de eerste weken van januari vrij en vrees voor mijn apparatuur als de winter invalt en ik onmogelijk het huis in Nijeveen kan verwarmen. Ook speelt de onzekerheid over mijn werk. Uiteindelijk zal het in 2016 allemaal goed komen en dit lastige begin neem ik op de koop toe. Het verhaal begint in december als ons postbedrijf de taak op zich heeft genomen om het clubblad van de korfbalvereniging in Nijeveen te bezorgen. Op deze dag kom ik tot een ontdekking...

Mijn bijkeuken is tijdelijk een postdepot en we bezorgen met meerdere mensen in Nijeveen. Ik ontdek deze dagen iets opmerkelijks: De leegstaande huizen in de Julianastraat hebben allemaal de brievenbus verzegeld. Het is dan reeds een paar maanden angstvallig stil vanaf de kant van de woningstichting. Dat heeft in het voorjaar van 2015 nog gedreigd met renovatie waarbij de huizen met een houten vloer een betonvloer moeten krijgen. Ik eis financiële compensatie maar krijg meteen te horen dat ik daar niet op hoef te rekenen. 'Mooi, dan gaat de houten vloer er ook niet uit', is mijn antwoord en blijkbaar ben ik hierin niet de enige. Een brievenbus wordt doorgaans alleen verzegeld als er wordt verbouwd of gesloopt. De verzegeling vindt plaats door een schroef in de brievenbus en deze zal dus in ieder geval moeten worden vervangen. Een week later krijg ik opeens bericht van de woningbouw. Er is een informatieavond voor de bewoners van onze straat. Dan weet ik al hoe laat het is. Deze avond wordt ons inderdaad medegedeeld dat onze huizen gesloopt gaan worden. Per 1 januari 2016 krijgen wij voorrang bij andere huurwoningen en bij acceptatie van een ander huis komt eveneens de wettelijke verhuispremie vrij. Voor de goede orde: Het is de tweede maal in vier jaar dat ik recht heb op deze premie!

720. Are You Ready For This-Jackie Verdell (US, Decca, 1967)
721. Under The Spell-The Burke Family (US, Cobblestone, 1968)

Dit zijn de laatste twee van 2015. Jackie Verdell komt uit de veiling van mijn Duitse maat en The Burke Family bestel ik los van het internet. The Burke Family is eveneens actief als The Five Stairsteps. Jackie reken ik af op 15 december en The Burke Family een dag later. Ze zitten beide gewoon in de koffers.

722. Now That There's You-Geraldine Hunt (US, Roulette, 1971)
723. The Love Of God-The Stovall Sisters (Barbados, Reprise, 1972)
724. Sweeter-Major Lance (US, Playboy, 1975)

'Hang On In There' van The Stovall Sisters is één van de meest gesamplede platen aller tijden en ik hoop de plaat aan de gospel-collectie te kunnen toevoegen. Dat valt zwaar tegen totdat ik op Discogs bij een Nederlandse dealer dit 'The Love Of God' zie staan. Ook nog een persing uit Barbados, dus wat wil een mens meer? Ik neem Geraldine Hunt mee als kassakoopje. Ik reken de platen af op 3 januari 2016. Stovall Sisters staat in de gospel en Hunt in de reserve-Blauwe Bak. De week erop wordt het ernstig koud en ik blijf de nachten op en slaap overdag. Er is weinig dat ik kan uithalen als de computers en muziekapparatuur stuk vriest, bovendien wil ik zelf evenmin dood vriezen. Is het zó dramatisch? Ja. Het huis heeft sinds 1990 geen onderhoud meer gehad en is een gatenkaas. Meteen als bekend wordt dat er wordt gesloopt, neem ik mezelf voor dat dit de laatste winter in Nijeveen is geweest. Desnoods maar iets accepteren dat niet aan mijn wensen voldoet. Hoewel? De enige wens die ik heb is dat het huis op zijn minst een beetje goed geïsoleerd is. Op vrijdagmiddag 8 januari is de meest ernstige kou verdwenen en fiets ik naar Meppel voor singles bij de kringloopwinkels. Bij de 'oude' kringloopwinkel vind ik deze van Major Lance. Hij neemt 'Sweeter As The Days Go By' voor het eerst op in 1969. In 1973 gaat hij in Engeland de studio in voor een update en deze verschijnt twee jaar later in Amerika middels het Playboy-label. Het is inderdaad dezelfde Playboy van Hugh Hefner. De plaat staat geheel verdiend in de koffers.

725. Try It You'll Like It-Loyce Cotton (US, Aquarius, 1972)
726. Baby I Love You-Benny Johnson (US, Today, 1973)
727. Love Is Here And Now You're Gone-The Supremes (NL, Tamla Motown, 1967)

Op maandag 11 januari ontwaak ik met het nieuws dat David Bowie is overleden. Een uur later krijg ik een sms met felicitaties van mijn chef. Ik ben dus tóch aangenomen door het postbedrijf! Het maakt de rest van de week een stuk eenvoudiger en gelukkig is ook de meeste kou uit de lucht. Qua werk zit ik in januari vooral veel in de gemeente Zwartewaterland. Ik leer bijkans Genemuiden kennen. Daar heb ik tegenwoordig slechts een paar oriëntatiepunten voor nodig, hoewel het alweer jaren geleden is dat ik er voor het laatst ben geweest. Loyce Cotton en Benny Johnsom stammen uit deze periode. De beide singles komen van Rarenorthernsoul en reken ik af op 18 januari. Cotton heeft tijden in de reserve-Blauwe Bak gestaan, maar mag inmiddels in de koffer. Niet dat-ie daar erg vaak uit komt, maar het is best een aardige plaat. The Supremes koop ik op 22 januari bij De Tafel in Meppel en deze staat wel in de reserve-Blauwe Bak. Hij blijkt nogal schaars met fotohoes en is dus de vijf euro meer dan waard?

728. Rhythm-Major Lance (US, Okeh, 1964)
729. Ain't Nobody Home-Howard Tate (US, Verve, 1966)
730. I'm Here Again-Thelma Houston (NL, Motown, 1976)
731. Where Is The Love-Betty Wright (Duitsland, RCA Victor, 1975)

De singles van Major Lance en Howard Tate komen van Discogs en reken ik af op 25 januari. Vier dagen later werk ik, voorlopig, mijn laatste dag in Genemuiden. Ik ben die dag erg brak doordat ik al vroeg moet beginnen (na een problematische 'Floorfillers'). Het regent de ganse dag en tot overmaat van ramp zit ik een uur binnen in het snikhete verzorgingstehuis. Als ik later de harde en koude wind om de oren krijg, is het snel bekeken. Bij de chef in de auto begin ik al met geeuwen. Hij zet me af in de stad waar ik de laatste twee singles van vandaag bij De Tafel haal. Bij de bushalte kan ik niet stoppen met geeuwen en eenmaal thuis wil ik een hazenslaapje doen. Dat wordt meteen een volledige nacht. Thelma heeft tijden in de reserve-Blauwe Bak gestaan maar mag sinds een paar jaar in de koffers. Van Betty hoor ik liever haar midtempo werk en dus staat 'Where Is The Love' in de reserve-Blauwe Bak.

De volgende twaalf singles koop ik binnen een week en daarna zal een nieuw tijdperk aanbreken in de Blauwe Bak. Meer daarover in de komende weken. Overigens heb ik nog een fraai souvenir uit januari 2016 waar ik nog dagelijks plezier van heb: Ik deel de 'algemene' singles opnieuw in en noteer deze in Word-documentjes. Een heidens karwei maar het komt me erg van pas bij 'Raddraaien' op Soul-xotica en 'The Vinyl Countdown' op de radio!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten