maandag 21 september 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 57


Eerder vanavond ben ik even door de lijsten gelopen van 'Het zilveren goud'. In oktober 1995 schijnt dat ik slechts iets meer dan twintig heb gekocht. In mijn herinnering zijn dit véél meer, maar goed... dit zijn de singles waarvan ik het zeker weet en die nog altijd in de bakken staan. Het komt erop neer dat 'Het zilveren goud' in oktober nog twee woensdagen in beslag gaat nemen. In november zou ik het zomaar eens iedere week kunnen doen met zes singles per keer. Wat dat betreft zou het zomaar kunnen dat de 'Blauwe Bak Veteranen' een vaste prik gaat worden op de maandagavond. Voor de goede orde: Ik ben nog niet eens halverwege de totale lijst en deze breidt zichzelf nog immer uit. Omdat ik hoop dat ik woensdag of donderdag met de singles van Mark kan beginnen, doe ik vanavond alvast de 'Blauwe Bak Veteranen'. Vanavond begint de reis op 30 januari en eindigt alweer op 4 februari 2016.

In de vorige aflevering ben ik in Zwartewaterland geweest en veel van de platen van vanavond doen me ook meteen denken aan deze omgeving. De zeer koude vrijdag hebben we een mailing, maar ik denk dat ik de overige dagen in de gewone post zit. Nu ik dit schrijf herinner ik me opeens iets. Recht tegenover mijn huis in Nijeveen woont een buurman waarmee ik vrijwel meteen ruzie krijg. Naast hem en zijn vrouw woont een ander ouder echtpaar. Beide hebben ze overeen dat ze na de oplevering van de huizen in 1967 daar zijn komen wonen. Aan de andere buurman heb ik domweg geen herinnering, ik weet wel dat hij op een bepaald moment is overleden. De buurvrouw is kort daarop verhuisd. Het is een dag in de eerste weken van 2016. Ik heb post bezorgd in Genemuiden en krijg een lift aangeboden naar Nijeveen. Ik stap uit bij de winkel en word dan aangehouden door een oudere vrouw. Ik kan haar zo snel niet herinneren, maar het blijkt de buurvrouw van schuin tegenover me te zijn. Waar de buren tegenover me erg vervelend doen, daar is zij de hartelijkheid zelf. Ze heeft eveneens vernomen dat onze woningen gesloopt gaan worden en maakt zich zorgen om mij. Waar moet ik nu naartoe? Ik kan haar geruststellen want ik heb evenveel rechten als de andere bewoners en ook ik zal voorrang krijgen bij het vinden van een andere woning. Hoewel het weer niet uitnodigt voor een lang gesprek, staan we even heel gezellig te praten. Het is een jaar later als ik donderdagmorgen naar Nijeveen ga om de post te bezorgen. Een van de eerste keren dat ik de 'gewone' post bezorg in Nijeveen en dat betekent dat ik veel tijd kwijt ben aan zoeken naar straten. Ik moet ook iets bezorgen bij de seniorenwoningen in de Rembrandtstraat en opeens komt er een oudere vrouw naar me toe gelopen. Het blijkt dezelfde buurvrouw te zijn. Ze heeft gehoord dat ik ben verhuisd. Ik vertel haar over het prachtige plekje dat ik in Uffelte heb gevonden en er lijkt een last van haar schouders te vallen. Het is uiterst bizar. Ik heb kennis met hen gemaakt in mei 2012 toen ik mijn gras wilde maaien. Daarna hebben we elkaar nooit weer gesproken. Bijna vier jaar later eens in de stromende regen en een jaar later opnieuw in Nijeveen. Ik had haar achteraf gezien toch wel beter willen leren kennen. Ik ben de afgelopen weken weer eens in de buurt geweest van de betreffende huizen, maar ik heb haar nooit weer gezien. Toch reken ik haar tot één van de liefste buren die ik in Nijeveen heb gehad. Dat zegt overigens ook veel over de rest van de straat, want écht welkom heb ik me hier nooit gevoeld.

732. The Other Side Of Love Is Hate-Brenda Jo Harris (US, Better, 1971)
733. You Can't Help But Fall In Love-The Contributors Of Soul (US, Tad, 1968)
734. Oh God I Thank You, Part II-The Highland Park Community Choir (US, God's City Sounds, 1985)
735. If You Want My Love-Jimmie "Bo" Horne (US, Alston, 1972)

Hoe en waarom? De eerste plaat in deze aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen' is een klein mysterie. Ik heb de single gekocht op Discogs en naar het schijnt, is dit de enige plaat die ik van deze handelaar heb gekocht. Hoe ik bij deze single ben gekomen? Geen flauw idee! Wellicht in een mailing van Rarenorthernsoul gezien en toen zelf een goedkopere gezocht op Discogs? Hoe dan ook: 'The Other Side Of Love Is Hate' is de keerzijde van 'She'll Snatch Him' en ik kan me niet heugen dat ik de andere kant nog eens heb gedraaid sinds de aanschaf. Dat moest ik wellicht toch nog eens doen, temeer omdat het nummer door Jimmie Steward Jr. is geschreven waarvan ik eveneens een single op dit Better-label heb. Het nummer is me achteraf gezien een beetje té drammerig, van hetzelfde laken een pak als 'Try It, You'll Like It' van Loyce Cotton. Harris verhuist dus al snel naar de reserve-Blauwe Bak. Ik heb de single op 30 januari afgerekend. Dat weekend doe ik niet alleen een 'Northern Soul Allnighter' op de radio met collega Lee Madge maar lopen er ook allerhande veilingen op Ebay van 'mijn maat uit Chicago'. Het is de op-een-na-laatste veiling bij hem, sindsdien zijn de verzendkosten van Amerika naar Nederland uit de pan gerezen. The Contributors Of Soul is niet zomaar een favoriet! Ook met Jimmie Bo Horne heb ik het het goed getroffen. Verder ligt de nadruk in deze veiling op de gospel, hoewel The Contributors en The Star-Tels leuke bijkomstigheden zijn. Ik heb lange tijd gedacht dat The Highland Park Community Choir een foutief label had omdat beide kanten van een 'Part II' spreken. Nu ontdek ik dat hetzelfde koor reeds in 1981 een 'Oh God I Thank You' heeft uitgebracht en als ik naar de labels kijk, zie ik een andere tijdsduur staan. Nu blijkt dat op 'Part II' er duidelijk een a- en b-kant wordt aangegeven. De handelaar uit Chicago heeft korte geluidsclips en daarmee moet je het doen. In geval van deze single is het een stukje uit een couplet. De leadzangeres klinkt hier heerlijk eigenzinnig maar als het refrein aanbreekt, blijkt pas hoe slecht dit is. Niet bepaald één van de beste aanwinsten uit de gospel-koffer.

736. When Trouble Comes (Stretch Out)-The Institutional Choir Of The Church Of God And Christ (US, Hob, 1967)
737. Use Me Up-The Phillips Singers (US, Pax, 198?)
738. I've Been To The Water-Prophet Kinds & The Spirits Of Joy (US, HLF, 1985)
739. What More Can I Ask For-The Star-Tels (US, Lamarr, 1970)
740. All To Jesus-St, Luke's C.O.G.I.C. Youth Choir (US, GJ, 1973)

Ik kan niet meer de informatie terug vinden over de laatste single, maar ik weet hiervan zeker dat die uit 1973 stamt, hoewel de gebruikelijke websites zwijgen over de plaat. C.O.G.I.C. staat voor Church Of God In Christ en dat is waarschijnlijk hetzelfde geloof als de eerstgenoemde single. Opeens ben ik druk releases aan het toevoegen op 45cat want The Instutional Choir ontbreekt vooralsnog in het, vrij complete, overzicht van het Hob-label. Ik kan me herinneren dat ik hier begin 2016 nog eens de naald op stuk heb gedraaid want het vinyl is ernstig mishandeld. Phillips Singers zit in de lift voor de dj's en verzamelaars en dat voelt goed aan! Ik heb de single heel vaak in 'Do The 45' gedraaid en dat gaat zijn vruchten afwerpen. Ik weet nog altijd niet wanneer de plaat is uitgebracht maar ik schat halverwege de jaren tachtig. Prophet Kinds heeft dan wel weer 1985 op het label staan. The Star-Tels is eigenlijk The Star-Tells en eveneens actief als The Chymes en The Chimes. Alle bovenstaande singles, op Brenda Jo Harris na, heb ik op 1 februari afgerekend. Star-Tels staat in de koffers en de rest in de gospel.

741. Woman-Barrabas (NL, RCA Victor, 1974)
742. My Love And I-Jackie Edwards (Duitsland, Hit-Ton, 1966)
743. A Change Is Gonna Come-Brenton Wood (US, Double Shot, 1969)

Albert stuurt me geregeld platen toe en op 4 februari 2016 is het andermaal 'pakjesavond' voor mij. Ik weet van een aantal singles wel dat ze in het pakket zitten, maar andere zijn een totale verrassing. Jackie Edwards is eens ter sprake gekomen. De b-kant van 'L-O-V-E' blijkt dé favoriet te zijn en ook collega-radiomaker Lee heeft het nummer in zijn hart gesloten. Barrabas is een vreemde eend in de bijt, maar het heeft een reden waarom deze nog altijd in de reserve-Blauwe Bak zit. 'Mrs. Woman' van The Earls sluit namelijk naadloos aan op dit plaatje. Brenton Wood is een aangename verrassing in het pakket. Hij doet hier een adembenemende midtempo-uitvoering van de Sam Cooke-klassieker. Barrabas staat in de reserve-Blauwe Bak en de overige twee in de koffers.

In de volgende aflevering maken we kennis met Mark en ik trap dan af met de eerste singles die ik bij hem heb gereserveerd. Deze aflevering beslaat bijna twee weken in februari 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten