woensdag 27 mei 2020

Week Spot: Harry Deal & The Galaxies


Ik hou persoonlijk niet zo van vooruitgang vooral als er niets mis is met de oude vorm. 'If it ain't broke, don't fix it', zoals de Engelsen dat zeggen. Blogger dreigt al een tijdje met de nieuwe versie en nu zie ik dat vanaf eind juli de oude opzet helemaal niet meer te gebruiken is. Ik zal er dus even aan moeten wennen? Nou vooruit, laten we maar meteen het nieuwe concept ten doop houden met de Week Spot. En... er is nieuws voor de liefhebbers: Maar liefst drie afleveringen 'Singles round-up' in de komende dagen. Ofwel: Ik heb heb toegegeven aan mijn junkie-gedrag en een kringloopwinkel onveilig gemaakt. Nu eerst de Week Spot van deze week voorstellen. Dat wordt 'She's Got It All Together' van Harry Deal & The Galaxies (1974).

Of het 2014 is geweest of 2015? Dat weet ik niet meer precies te herinneren. Ik weet wel dat ik op een avond uit het werk kom. Het is al donker en als ik Nijeveen binnen kom fietsen, worden mijn oren getrakteerd op een prettige opname vanaf de mp3-stick. Eenmaal thuis sterft het nummer bijna weg en kan ik nog net onder de keukenlamp zien waar ik naar heb geluisterd. Ik herinner me alleen de naam van Harry Deal & The Galaxies en ben daarmee op zoek gegaan op Ebay. Al snel ontdek ik dat ik niet de enige liefhebber ben en de prijzen zijn me te gortig. En zo vergeet ik Harry Deal & The Galaxies voor een tijdje totdat ik de 1978-heruitgave van 'She's Got It All Together' bij de Discogs-verkoper zie staan. De prijs is even zonnig als het strand van North Carolina waar deze plaat zijn 'roots' heeft.

Het is vooral de single 'I Still Love You' waar de meeste dj's naar op zoek zijn en de plaat die als duurste uit de bus komt. Een eerste oplage van 'She's Got It All Together' is anders ook flink in trek. Wikipedia beschrijft de groep als een rock-and-roll-band uit Taylorsville, North Carolina. De broers Harry en Jimmy Deal starten in 1959 met de groep en bouwen samen de Galaxie III-opnamestudio waar de groep haar platen zal opnemen. De 'beach music' bestaat al sinds de jaren veertig en beleeft haar hoogtijdagen in de vroege jaren zeventig. Harry Deal & The Galaxies vormt daarin een belangrijke schakel. Evenals tijdgenoten uit deze 'scene' gaat ook Harry Deal nog tientallen jaren door met zijn groep en de hele halve Deal-familie heeft wel eens deel uitgemaakt van The Galaxies.  Harry is op 16 december 2017 overleden.

Hoewel ik vanmiddag een zwik platen heb gekocht, ben ik vooralsnog 'gehandicapt' als het aan komt op de draaitafels. Eentje draait nog goed maar met een naald die ik mijn kostbare platen niet wil aan doen. De partij van vanmiddag kan in principe best even hiermee maar ik zal eerst een nieuwe 'banaan' moeten hebben. 'Do The 45' ligt ook al een paar weken stil en dus doe ik op dit moment weinig anders met de Week Spot dan het hier publiceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten